Ανατριχιαστικό: Δηλητηριάζουν μαζικά μαθήτριες για να κλείσουν τα σχολεία θηλέων στο Ιράν

FILE PHOTO: Iranian school girls attend a parliament session in Tehran, EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Δεκάδες μαθήτριες στο Ιράν εισήχθησαν στο νοσοκομείο την Τρίτη μετά από μυστηριώδη δηλητηρίαση, μετέδωσε ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, συμβάν που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ύποπτων επιθέσεων που έχουν πρόσφατα καταγραφεί στη χώρα.

Εκατοντάδες περιπτώσεις αναπνευστικής δυσχέρειας έχουν αναφερθεί τους τελευταίους τρεις μήνες μεταξύ Ιρανών μαθητριών, κυρίως στην πόλη Κομ, νότια της Τεχεράνης, με ορισμένες από τις μαθήτριες να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εκτιμάται ότι οι επιθέσεις αποτελούν σκόπιμη προσπάθεια ώστε να κλείσουν τα σχολεία θηλέων.

«Σήμερα το μεσημέρι, ένας αριθμός μαθητών δηλητηριάστηκε στο σχολείο θηλέων Khayyam στην πόλη Pardis, στην επαρχία της Τεχεράνης», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim την Τρίτη.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι 35 μαθητές έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο μέχρι στιγμής, προσθέτοντας στις εκατοντάδες περιπτώσεις δηλητηρίασης από τον Νοέμβριο σε τουλάχιστον άλλες δύο πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κομ.

Οι δηλητηριάσεις έρχονται περίπου πέντε μήνες μετά από τις διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν σε όλο το Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του παρανοϊκού κώδικα ενδυμασίας της χώρας για τις γυναίκες.

Την Κυριακή, μαθητές σε ένα σχολείο θηλέων στο Borujerd μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από ένα παρόμοιο περιστατικό, το τέταρτο στη δυτική πόλη την περασμένη εβδομάδα.

Το κοινοβούλιο του Ιράν πραγματοποίησε συνεδρίαση την Τρίτη για να συζητήσει τις ύποπτες επιθέσεις παρουσία του υπουργού Υγείας Μπαχράμ Εϊνολάχι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το IRNA επικαλέστηκε τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, ο οποίος είπε ότι οι πόλεις Κομ και Μπορουτζέρντ «αντιμετωπίζουν περιστατικά δηλητηριάσεων μαθητών».

«Μετά τη δηλητηρίαση αρκετών μαθητών στα σχολεία της Κομ, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι ήθελαν να κλείσουν όλα τα σχολεία, ειδικά τα σχολεία θηλέων», είχε αναφέρει τότε το πρακτορείο IRNA.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις που να συνδέονται με τις δηλητηριάσεις.

Οι ακτιβιστές συνέκριναν τους υπεύθυνους για τις ύποπτες επιθέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την Μπόκο Χαράμ στο Σαχέλ, που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Στις 14 Φεβρουαρίου, γονείς μαθητριών που είχαν αρρωστήσει συγκεντρώθηκαν έξω από το κυβερνείο της Κομ για να «ζητήσουν εξηγήσεις» από τις αρχές, ανέφερε το IRNA.

Την επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αλί Μπαχαντόρι Τζαχρόμι, είπε ότι τα υπουργεία πληροφοριών και παιδείας προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία των δηλητηριάσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Mohammad Jafar Montazeri, διέταξε δικαστική έρευνα για τα περιστατικά.

Με πληροφορίες από Guardian

Μεγαλώνει η… τρέλα του Πούτιν: Προγράφει τις ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο του Κρεμλίνου, ως εκφυλισμένες – Βγάζει ειδικό κατάλογο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: