200.000 χιλιάδες Ρώσοι κατέφυγαν στη Σερβία μετά την εισβολή στην Ουκρανία: Καταδικάζουν τον πόλεμο και τον Πούτιν

FILE PHOTO Serbian President Aleksandar Vucic EPA, ANDREJ CUKIC




Τον περασμένο χρόνο, περίπου 200.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για τη Σερβία. ένα έθνος που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, αλλά έχει καταδικάσει ωστόσο την εισβολή στην Ουκρανία.

Το AP αναφέρει ότι η σλαβική χώρα είναι ο στενότερος ευρωπαϊκός σύμμαχος της Μόσχας, με ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενισχύονται από τις εκστρατείες πολιτικής επιρροής του Κρεμλίνου. Η Ρωσία υποστηρίζει τη διεκδίκηση της Σερβίας για την πρώην επαρχία της, το Κοσσυφοπέδιο, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης. Και η Σερβία αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή.

Την ίδια στιγμή, η Σερβία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λαϊκιστής πρόεδρός της, Aleksandar Vučić, έχει καταγγείλει την εισβολή και περίπου 200.000 Ρώσοι έχουν πλημμυρίσει στη χώρα τον περασμένο χρόνο, με πολλούς να αναζητούν μια νέα ζωή σε μια αδελφική γη απαλλαγμένη από την καταπίεση του Κρεμλίνου. Η Anastasia Demidova, η οποία έφτασε στο βαλκανικό έθνος από τη Μόσχα πριν από τρεις μήνες, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων:

“Εδώ στο Βελιγράδι δεν μας αντιλαμβάνονται εχθρικά και αυτό σημαίνει πολλά. Έχω μιλήσει με πολλούς Σέρβους εδώ και άλλους ξένους. Όταν με ρωτούν «τι κάνεις εδώ», λέω: «Είμαστε κατά του Πούτιν και υπέρ μιας δημοκρατικής Ρωσίας και είμαστε κατά του πολέμου στην Ουκρανία, προφανώς.”

Άλλοι λένε ότι τράπηκαν σε φυγή για να αποφύγουν την επιστράτευση ή επειδή οι δυτικές κυρώσεις παρέσυραν τις επιχειρήσεις τους ή τους αφαίρεσαν τις δουλειές. Αλλά διατηρούν δεσμούς με την πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών δεσμών, είπε ο ιστορικός Aleksej Timofejev. Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους στις αρχές του 20ου αιώνα, είπε, δεν μπορούν να περάσουν στη Δύση λόγω των κυρώσεων και εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν σε πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

Δεν επέλεξαν αυτή τη χώρα αλλά ήρθαν εδώ γιατί είναι η μόνη που θα τους δεχόταν

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Πρόβλημα στην Ουκρανία: Οι Βρετανοί παραδέχονται ότι η Μπαχμούτ σταδιακά περικυκλώνεται από τις δυνάμεις του Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: