Ζώντας κρυμμένος στο δάσος για να αποφύγει την επιστράτευση του Πούτιν: Ο απίστευτος τρόπος επιβίωσης του Άνταμ Καλίνιν(*) [εικόνες βίντεο]

Η αυτοσχέδια κατασκήνωση στην οποία διαμένει μέσα στο δάσος ο φυγάς που αποκαλείται Άνταμ Καλίνιν Πηγή Telegram




Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Άνταμ Καλίνιν (το πραγματικό του όνομα αποκρύπτεται για ευνόητους λόγους), αποφάσισε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούσε να κάνει ήταν να μετακομίσει στο δάσος.

Ο συγκεκριμένος άνδρας που εργάζεται στον τομέα της Πληροφορικής και ήταν εξ αρχής κατά του πολέμου αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο και πέρασε δύο εβδομάδες κρατούμενος επειδή κόλλησε μια αφίσα στον τοίχο της πολυκατοικίας του που έγραφε «Όχι στον πόλεμο».

Όταν λοιπόν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επιστράτευε 300.000 άνδρες για να ώστε να αλλάξει τροπή ο πόλεμος, ο Καλίνιν δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να σταλεί στην πρώτη γραμμή για να σκοτώσει Ουκρανούς ή να σκοτωθεί.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, δεν ήθελε να φύγει από τη χώρα. Τρία ήταν τα πράγματα που τον κράτησαν στη Ρωσία: οι φίλοι του, οι οικονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν αλλά και η δυσφορία να εγκαταλείψει τον τόπο του.

«Το να φύγω θα ήταν ένα δύσκολο βήμα έξω από τη ζώνη ασφαλείας μου», είπε ο 30χρονος Καλίνιν στο BBC. «Δεν είναι καθόλου άνετα ούτε εδώ, αλλά παρόλα αυτά, ψυχολογικά, θα ήταν πολύ δύσκολο να φύγω».

Και έτσι έκανε το ασυνήθιστο βήμα να αποχαιρετήσει τη γυναίκα του και να κατευθυνθεί προς το δάσος, όπου ζει σε μια σκηνή για σχεδόν τέσσερις μήνες.

Χρησιμοποιεί μια κεραία δεμένη σε ένα δέντρο για πρόσβαση στο διαδίκτυο και ηλιακούς συλλέκτες για ενέργεια.

Έχει αντέξει σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμη και τους 11 βαθμούς κάτω από το μηδέν και έχει επιβιώσει χάρη στις προμήθειες τροφίμων που του φέρνει τακτικά η γυναίκα του.

Το να ζει κάτω από τέτοιες συνθήκες, λέει, είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορεί να σκεφτεί για να αποφύγει να κληθεί για επιστράτευση. Εάν οι αρχές δεν μπορούν να του δώσουν μια κλήση αυτοπροσώπως, δεν μπορεί να αναγκαστεί να πάει στον πόλεμο.

Κατά κάποιο τρόπο, ο Καλίνιν συνεχίζει τη ζωή του όπως πριν. Εξακολουθεί να εργάζεται οκτώ ώρες την ημέρα στην ίδια δουλειά, αν και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα -με το περιορισμένο φως της ημέρας- δεν έχει αρκετή ηλιακή ενέργεια για να δουλεύει ολόκληρες μέρες και έτσι αναπληρώνει τις ώρες του το Σαββατοκύριακο.

Είναι επίσης λάτρης της υπαίθρου και για χρόνια οι κατά την διάρκεια των διακοπών του κατασκήνωνε στη νότια Ρωσία με τη γυναίκα του. Όταν πήρε την απόφαση να μετακομίσει μόνιμα στην έρημο, είχε ήδη μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που χρειαζόταν.

Μερικοί από τους συναδέλφους του βρίσκονται τώρα στο Καζακστάν, έχοντας επίσης εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την έναρξη της κινητοποίησης, αλλά η σύνδεσή του στο Διαδίκτυο μέσω μιας κεραίας μεγάλης εμβέλειας που είναι δεμένη σε ένα πεύκο είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε η επικοινωνία να μην αποτελεί πρόβλημα.

Η σύζυγός του, που επισκέφτηκε την κατασκήνωση του Καλίνιν για μερικές μέρες στις αρχές του έτους, παίζει μεγάλο ρόλο στην επιβίωσή του. Φέρνει τις προμήθειες κάθε τρεις εβδομάδες σε ένα σημείο απόρριψης όπου μπορούν για λίγο να δουν ο ένας τον άλλον από κοντά. Στη συνέχεια παίρνει τις προμήθειες σε ένα ασφαλές μέρος το οποίο επισκέπτεται κάθε λίγες μέρες για να εφοδιαστεί. Μαγειρεύει χρησιμοποιώντας μια αυτοσχέδια ξυλόσομπα.

“Έχω βρώμη, φαγόπυρο, τσάι, καφέ, ζάχαρη. Όχι αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά φυσικά, αλλά δεν είναι και πολύ κακό”, λέει.

Αν και ο Καλίνιν δεν έχει λάβει ο ίδιος κλήση, λέει ότι η κατάσταση αλλάζει συνεχώς και φοβάται ότι θα μπορούσε να λάβει κλήση στο μέλλον. Επισήμως, οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής όπως ο Kalinin εξαιρούνται από το προσχέδιο, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές στη Ρωσία για παρόμοιες εξαιρέσεις που αγνοούνται.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την κινητοποίηση στις 21 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την αστραπιαία αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Χάρκοβο, κατά την οποία η χώρα απέκτησε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για την υπεράσπιση της Ρωσίας ενάντια στη Δύση. Πολλοί κάτοικοι της χώρας διαμαρτυρήθηκαν και υπήρξαν χαοτικές σκηνές στα σύνορα της Ρωσίας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να τρέπονται σε φυγή.

Η κλήση είχε βαθιά επίδραση στη Ρωσία. Μέχρι τότε, πολλοί Ρώσοι μπορούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως και πριν από τον πόλεμο. Ορισμένα δυτικά εμπορικά σήματα εξαφανίστηκαν και οι κυρώσεις έκαναν τις οικονομικές συναλλαγές πιο δύσκολες, αλλά ο άμεσος αντίκτυπος στην κοινωνία ήταν κυρίως περιορισμένος.

Η επιστράτευση του Πούτιν έφερε τον πόλεμο στα κατώφλια πολλών οικογενειών. Ξαφνικά, γιοι, πατέρες και αδέρφια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή σε σύντομο χρονικό διάστημα, συχνά με κακό εξοπλισμό και ελάχιστη εκπαίδευση.

Παρόλα αυτά οι δημόσιες πράξεις διαμαρτυρίας είναι σπάνιες στη Ρωσία – κάτι που έχει επικριθεί στην Ουκρανία και στη Δύση. Αλλά ο Καλίνιν λέει ότι οι άνθρωποι δικαίως φοβούνται για το τι μπορεί να τους συμβεί.

“Έχουμε ένα ολοκληρωτικό κράτος που έχει γίνει πολύ ισχυρό. Τους τελευταίους έξι μήνες, θεσπίζονται νόμοι με πολύ γοργούς ρυθμούς. Αν κάποιος μιλήσει τώρα εναντίον του πολέμου, το κράτος θα τονκυνηγήσει”, κατέληξε ο 30χρονος.

ΠΗΓΗ: BBC

Γέμισε η Ουκρανία εγκληματίες – μισθοφόρους: 50.000 ένοπλοι της Wagner στα πεδία των μαχών, λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: