Το ζητούμενο είναι πώς εισπράττει η κατοχική δύναμη τα μηνύματα: Δεν θα έπρεπε να βρίσκεται ούτε στο κατώφλι της Ε.Ε.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στα τσιράκια του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Επί τουρκικού εδάφους, ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, ήταν ξεκάθαρος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ήταν ξεκάθαρος καθώς δίνει απάντηση στην προσέγγιση της Άγκυρας ότι είναι αλά καρτ η ενταξιακή της πορεία. Ότι, δηλαδή, επιλέγει η ίδια τι θα ακολουθήσει σε σχέση με την εφαρμογή των υποχρεώσεων της έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Ο κ. Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά από την ολοκλήρωση των επαφών του, πως η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων βασίζεται σε σαφή κριτήρια και δεν μπορεί να παρακάμπτεται για χάρη της γεωπολιτικής θέσης.

  • Αναγνωρίζοντας θετικά στον ρόλο που διαδραμάτισε η Άγκυρα στο ουκρανικό δεν απέφυγε να υποδείξει πως η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να αποτρέψει την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε σχέση με την εν γένει συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας, ξεκαθάρισε πως ο τρόπος με τον οποίο ασκείται σήμερα η εξωτερική της πολιτική, μέσω της χρήσης σκληρής ρητορικής και στρατιωτικών μέσων, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, ιδίως «όταν αγνοούνται όλο και περισσότερο οι διπλωματικές μέθοδοι και το διεθνές δίκαιο».

Διαμήνυσε δε πως «το να είσαι ένας ισχυρός περιφερειακός παράγοντας δεν αναιρεί την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών».

ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο, τουλάχιστον από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές όπως αυτές του καθεστώτος της Άγκυρας. Και σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική αλλά και σε σχέση με τα σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα, που υπάρχουν.

Η ένταξη στην ΕΕ «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάσταση της δημοκρατίας σε μια χώρα». Την ίδια ώρα, «η ευθυγράμμιση με την ΕΕ σημαίνει ευθυγράμμιση με ένα συγκεκριμένο μοντέλο της κοινωνίας».

Μία χώρα που ακολουθεί άλλο μοντέλο, μη δημοκρατικό, που εξάγει κρίσεις και κατέχει έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. ούτε στο κατώφλι της Ένωσης δεν μπορεί να βρίσκεται αναμένοντας ένταξη.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό το τελευταίο προφανώς και ευθύνη έχουν Ελλάδα και Κύπρος, που πίστεψαν ότι με αυτή την πορεία, τις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα άλλαζε. Ψευδαίσθηση; Ίσως. Λάθος εκτίμηση; Σίγουρα.

ΜΕ τις εκθέσεις αυτές, όπως η συγκεκριμένη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα παρουσιαστεί εντός του 2023 και θα ψηφιστεί μετά τις τουρκικές εκλογές, στέλνονται μηνύματα προς την Άγκυρα. Το ζητούμενο είναι πώς εισπράττει η κατοχική δύναμη αυτά τα μηνύματα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ένας Σενέρ, που είναι Λεβέντ-ης και δρα εκ μέρους όλων μας: Κοντράρει στα ίσια την κατοχική δύναμη και τον Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: