Το αλάτι, πριν μας σκοτώσει, μας αλλάζει και τον χαρακτήρα: Προκαλεί στρες και ψυχικές διαταραχές [έρευνα]

Image by Marek from Pixabay




Γνωρίζετε ότι το αλάτι είναι κακό για την καρδιά και την αρτηριακή σας πίεση, αλλά μάλλον δεν ξέρετε ότι μπορεί επίσης να αλλάξει τη συμπεριφορά σας. Πως;

Για χρόνια, πολλά άρθρα και διαφημίσεις δημοσίων υπηρεσιών ενθαρρύνουν το κοινό να μειώσει την ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, αρκετοί κατασκευαστές έχουν μειώσει την ποσότητα νατρίου στα προϊόντα τους.

Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Το αλάτι εμπλέκεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μια μελέτη που διεξήχθη φέτος διαπίστωσε μάλιστα ότι η προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα μειώνει περισσότερο από δύο χρόνια προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και ενάμιση χρόνο για τις γυναίκες.

Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το αλάτι μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά.

Η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες είναι λιγότερο από έξι γραμμάρια την ημέρα, αλλά η πρόσληψη για τους περισσότερους ανθρώπους είναι συνήθως εννέα γραμμάρια. Αυτό, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και αγγειακής άνοιας.

Αν και οι επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα έχουν τεκμηριωθεί καλά, λίγα ήταν γνωστά για την επίδραση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στην ανθρώπινη συμπεριφορά, κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αύξησε τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κατά 75% στα ποντίκια. Τα ποντίκια τρώνε φυσικά μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι, αλλά εδώ η κατανάλωση αλατιού μιμείται την τυπική ανθρώπινη πρόσληψη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης του στρες ηρεμίας αυξάνονται και ότι η ορμονική απόκριση στα ποντίκια στο περιβαλλοντικό στρες ήταν διπλάσια από εκείνα που ακολουθούσαν κανονική διατροφή.

Συγκεκριμένα, το αλάτι αύξησε τη δραστηριότητα των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τις πρωτεΐνες του εγκεφάλου που ελέγχουν την απόκριση του οργανισμού στο στρες.

Είστε αυτό που τρώτε

Ο καθηγητής Matthew Bailey από το Κέντρο Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι οι άνθρωποι είναι αυτό που τρώνε και η κατανόηση του πώς τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ευεξίας.

Είπε ότι αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι υψηλές ποσότητες αλατιού αλλάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει το στρες.

Αν και και οι δύο αυτές μελέτες βελτιώνουν την κατανόησή μας για τις επιπτώσεις μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στον εγκέφαλο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη μετάφραση των αποτελεσμάτων στους ανθρώπους.

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα ζώα και οι άνθρωποι απορροφούν, χρησιμοποιούν και μεταβολίζουν το αλάτι, σύμφωνα με τους ερευνητές, επομένως οι συγκρίσεις μεταξύ τρωκτικών και ανθρώπων θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, δεδομένης της αβεβαιότητας στην εκτίμηση των ελάχιστων απαιτήσεων σε αλάτι στα ποντίκια, της σχετικά σύντομης έκθεσης σε ζωικών μοντέλων σε σύγκριση με την έκθεση στον άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και την ελάχιστα γνωστή εκτίμηση της ανθρώπινης κατανάλωσης αλατιού.

Ενώ τα ευρήματά τους δεν μπορούν να συνδεθούν απευθείας με τον άνθρωπο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι άνθρωποι θα έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της πρόσληψης αλατιού τους.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Κίνδυνος – θάνατος το πολύ αλάτι: Νέες οδηγίες για τον περιορισμό του από τον ΠΟΫ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: