The Tan Hill Inn: H ψηλότερη παμπ της Βρετανίας με τη σπάνια θέα στο βόρειο Σέλας και το απόκοσμο σκηνικό

Πηγή Φωτογραφίας: The Tan Hill Inn




Το Tan Hill Inn είναι απομονωμένο στη μέση του Yorkshire, μιας ερημικής έκτασης με κοιλάδες και λόφους στη βόρεια Αγγλία.

Κάποτε απεκλήθη «άχρηστη χώρα».

Σήμερα μεταξύ άλλων φιλοξενεί την ψηλότερη παμπ – πανδοχείο στη Βρετανία σε ύψος 1.732 ποδών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μια παλιακή, πέτρινη κατασκευή του 17ου αιώνα που προσελκύει εδώ και καιρό ντόπιους και σκληραγωγημένους διαβάτες

Ωστόσο, όσοι κάνουν το ταξίδι ανταμείβονται με ένα άνετο μπαρ δίπλα στο τζάκι με παραδοσιακές βρετανικές λιχουδιές όπως οι γιγάντιες πουτίγκες του Γιορκσάιρ και μερικά άνετα δωμάτια στον επάνω όροφο, εάν επιλέξουν να διανυκτερεύσουν.

Το πώς το πανδοχείο κατάφερε να επιβιώσει για εκατοντάδες χρόνια σε τόσο σκληρές συνθήκες είναι συγκλονιστικό. Το Tan Hill χτυπιέται τακτικά από καταιγίδες πάγου, χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Η επιβίωση έγινε ακόμη πιο δύσκολη μετά τη βρετανική ενεργειακή κρίση του 2022, όταν το πανδοχείο είδε τους λογαριασμούς του ρεύματος να αυξάνονται κατά 100.000 λίρες.

Ωστόσο, ο λόγος που η παμπ εξακολουθεί να προσελκύει χιλιάδες φιλόδοξους ποδηλάτες, πεζοπόρους, περιηγητές, ταξιδιώτες και αστρολόγους κάθε χρόνο είναι το υψηλό υψόμετρο και η έλλειψη φωτορύπανσης. Που σημαίνουν ότι το πανδοχείο είναι ένα από τα λίγα μέρη στην Αγγλία που περιστασιακά κοσμείται από το Βόρειο Σέλας.

Πηγή Φωτογραφίας: The Tan Hill Inn

Η περιοχή γύρω από το Tan Hill ήταν πάντα στην άκρη της βρετανικής ιστορίας. Το όνομά του προέρχεται από την κελτική φράση ” Tan Heol ” (Λόφος της Φωτιάς), και από τον 6ο αιώνα, οι Κέλτες συναντιόντουσαν εδώ για φωτιές, τελετουργίες και θυσίες.

«Έχω δει μόνο ένα όχημα που απλώνει άμμο σε δρόμους με πάγο σε αυτόν τον δρόμο δύο φορές στη ζωή μου», λέει γελώντας ο μπάρμαν Hayley, καθώς ο συντάκτης του ΒΒC μπαίνει στην παμπ.

Το μπαρ είναι γεμάτο από ένα σωρό κιτς αναμνηστικά. Οι βαρελίσιες μπύρες ρέουν από αστραφτερές χρυσές λαβές, τα χαλάκια μπύρας είναι καρφιτσωμένα σαν αυτοκόλλητα στα δοκάρια της οροφής και μια βάση γεμάτη με ημερολόγια του πανδοχείου προς πώληση βρίσκεται δίπλα στο μπαρ.

Μέσα από τη χαμηλή οροφή με τα ξύλινα δοκάρια φτάνουμε σε έναν έναν ανακαινισμένο αχυρώνα σαν σκηνή για συναυλίες. Ακολουθεί ένας διαφανής θόλος που μοιάζει με ιγκλού: Από εδω κοιτάμε τα αστέρια, είναι όμορφα το καλοκαίρι». Θα ήταν αναμφισβήτητα ακόμη πιο συναρπαστικό το χειμώνα κάτω από το Βόρειο Σέλας, αν μπορούσατε να αντιμετωπίσετε το κρύο.

 

Ο θόλος σχεδιάστηκε ως υπνοδωμάτιο όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να αποκοιμηθούν κάτω από τα αστέρια. Ωστόσο, προς το παρόν, τουλάχιστον, ο διαφανής θόλος είναι διαθέσιμος για εμπειρίες παρατήρησης των αστεριών. Στο εσωτερικό, ένα τραπέζι καλύπτεται με ένα φανταχτερό λευκό πανί και στους επισκέπτες σερβίρονται γεύματα κάτω από μερικούς από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πολυανθρακικό υλικό είναι διαφανές για βέλτιστη παρατήρηση των άστρων, αλλά είναι πάνω από 200 φορές ισχυρότερο από το γυαλί, μια απαραίτητη προφύλαξη λαμβάνοντας υπόψη τις ακραίες καιρικές συνθήκες του Tan Hill.

Από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο είναι η κορυφαία εποχή για να παρατηρήσει κανείς το Βόρειο Σέλας».

Για να εντοπίσετε το Βόρειο Σέλας, θα χρειαστείτε καθαρό ουρανό, αλλά τα τελευταία χρόνια το Tan Hill έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τους εξαιρετικά χιονισμένους ουρανούς του.

Το Tan Hill Inn αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα πολύ πιο έντονα, με πιο σκληρές συνθήκες, πιο κρύα δωμάτια για θέρμανση και την υποκείμενη ανησυχία ότι το προσωπικό δεν θα διαχειριστεί τις μετακινήσεις του.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Tan Hill Inn, Nicola, η διαχείριση μιας τέτοιας απομακρυσμένης παμπ απαιτεί αυστηρή οργάνωση. Παράδειγμα: η παμπ βασίζεται σε παραδόσεις ντίζελ για ηλεκτρική ενέργεια. «Όσο παραγγέλνουμε έγκαιρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», λέει ο διευθυντής του.

Το πανδοχείο υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί τώρα την επιβίωσή του

Ακόμα και τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια είναι ευάλωτα, ωστόσο, και ο Nicola εξιστόρησε μερικά πλήγματα. Το 2019, μια καταιγίδα πάγου κατέστρεψε τη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας και άφησε τους επισκέπτες και το προσωπικό με το φως των κεριών για ένα βράδυ. Και μια φορά, το ντίζελ κλάπηκε, αφήνοντας ξανά το πανδοχείο χωρίς ρεύμα. “Ο σεφ του πρωινού μας μαγείρεψε το πρωινό σε μπάρμπεκιου και εγώ έβρασα νερό στη φωτιά για να σερβίρω τσάι και καφέ…»

Με πληροφορίες από BBC 

Σε δημοπρασία η ατζέντα του Έλβις Πρίσλεϊ και προσωπικά του αντικείμενα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: