Tα… κινητά των Ρώσων στρατιωτών κατηγορεί για το στραπάτσο στη Μακίιβκα η Μόσχα που ομολογεί ταπεινωμένη: «οι ένοχοι αξιωματικοί θα τιμωρηθούν»

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter και δείχνει ό,τι απέμεινε από την επίθεση των Ουκρανών στη Μακίιβκα.




Το πολύνεκρο πυραυλικό χτύπημα των Ουκρανών την Πρωτοχρονιά εναντίον ρωσικής θέσης στη Μακίιβκα ανάγκασε την συνήθως επιφυλακτική και προσεκτική Μόσχα να παραδεχθεί δημοσίως τη μεγαλύτερη απώλειά της σε ανθρώπινες ζωές από την έναρξη της εισβολή Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουκρανία λέει ότι 400 στρατιώτες σκοτώθηκαν – και άλλοι 300 τραυματίστηκαν – στην επίθεση σε σχολή στρατευσίμων στη Μακίιβκα, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή του Ντόνετσκ.

Επιπλέον, το χτύπημα αυτό των Ουκρανών προκάλεσε έκρηξη οργής στον ρωσικό πληθυσμό.

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών από την επίθεση αύξησε την κριτική για την ανώτατη διοίκηση του ρωσικού στρατού, με ακόμη και σχολιαστές που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο να υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί ακόμη να ανέλθει σε εκατοντάδες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 89. Ανήγγειλε επίσης ότι μια επιτροπή θα ερευνήσει τι ακριβώς συνέβη και δεσμεύτηκε ότι οι “ένοχοι” αξιωματούχοι θα τιμωρηθούν. 

Φταίνε τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτών…

Σε βίντεο, ο αντιστράτηγος Σεργκέι Σεβριούκοφ είπε ότι η τραγωδία πιθανότατα συνέβη επειδή τα ρωσικά στρατεύματα είχαν χρησιμοποιήσει κινητά τηλέφωνα, προδίνοντας τη θέση τους στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο  Σεβριούκοφ πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι που θα κριθούν υπεύθυνοι από την έρευνα θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και “όλα τα απαραίτητα μέτρα υιοθετούνται αυτήν τη στιγμή για να αποτραπεί αυτού του είδους το τραγικό περιστατικό στο μέλλον”.

Το πρόβλημα με τα κινητά των Ρώσων φαντάρων είναι πάντως υπαρκτό. Οι κλήσεις στρατιωτών προς τους οικείους τους είναι χιλιάδες. Και πρόκειται για κλήσεις που η Ουκρανική αντικατασκοπεία έχει υποκλέψει, στην προσπάθεια να αποσπάσει πληροφορίες ή, όπου υπάρχει αξία προπαγάνδας, απλά να τις δημοσιοποιήσει.

Ερασιτέχνες

Στην πρώτη περίοδο του πολέμου, ήταν τέτοια η έλλειψη ασφάλειας γύρω από τις ρωσικές επικοινωνίες που οι συζητήσεις για θέματα στρατηγικής μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών άρχισαν να εντοπίζονται, ακόμη και από ερασιτέχνες, χάρη στη χρήση ανοιχτών ραδιοσυχνοτήτων από τον στρατό.

Ωστόσο αυτό είναι όλο και πιο σπάνιο πλέον.

Μια σειρά άρθρων στα μέσα ενημέρωσης που εξιστορούσαν τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα όπου φέρεται να πυροβολήθηκαν άμαχοι, και το όλο και πιο φτωχό ηθικό εντός του στρατού, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι στρατιώτες  να ταραχθούν και να κάνουν πιο παράτολμες κινήσεις.

Πολλοί στρατιώτες έφεραν κινητά τηλέφωνα στην πρώτη γραμμή και ήθελαν να μιλήσουν με τις οικογένειές τους, είτε υπεκλάπησαν καθώς το σήμα τους περνούσε από κάποιον ουκρανικό πάροχο τηλεπικοινωνιών είτε υπεκλάπησαν «από αέρος».

Η τεράστια κλίμακα των κλήσεων που γίνονται από στρατιώτες παρέχει, ωστόσο, μια πολύ σαφή εικόνα για τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο της άμυνας του Κρεμλίνου που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

iPhone ή… Yoto;

«Η ασφάλεια ήταν πάντα ένα χάος, τόσο στον στρατό όσο και μεταξύ των αξιωματούχων της άμυνας», είπε η πηγή. «Για παράδειγμα, το 2013 προσπάθησαν να ζητήσουν από όλο το προσωπικό του υπουργείου Άμυνας να αντικαταστήσουν τα iPhone μας με smartphones Yoto ρωσικής κατασκευής.

«Όμως όλοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το iPhone ως δεύτερο κινητό γιατί ήταν πολύ καλύτερο. Kρατούσαμε απλώς το iPhone στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου για χρήση όταν επιστρέφαμε από τη δουλειά. Στο τέλος το υπουργείο τα παράτησε και σταμάτησε να νοιάζεται. Εάν η κορυφή δεν παίρνει πολύ σοβαρά την ασφάλεια, πώς μπορείτε να περιμένετε πειθαρχία στον τακτικό στρατό;» διερωτάται η πηγή.

Οι επίστρατοι επέτειναν την αποδιοργάνωση

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε «μερική κινητοποίηση» 300.000 εφέδρων και «όσων έχουν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία».

Ο πρώην Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι αυτό το μόνο που κατάφερε ήταν  να επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας. «Οι στρατιώτες παρακολουθούν ένα γρήγορο μάθημα για το πώς να μην δίνουν ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά το όλο πράγμα είναι κυρίως για σόου», είπε ο αξιωματούχος. «Οι διοικητές προσποιούνται ότι διδάσκουν και οι στρατιώτες προσποιούνται ότι ακούν

 

Εντυπωσιακή από κάθε άποψη η ομολογία του ρωσικού στρατού

Η δήλωση του υπουργείου Άμυνας ήταν εντυπωσιακή για δύο λόγους.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών του στρατού είναι τώρα 89. Ο προηγούμενος αριθμός των 63 νεκρών αντιπροσώπευε ήδη τη μεγαλύτερη απώλεια ζωών που είχε παραδεχτεί η Μόσχα από την έναρξη του πολέμου. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως υποστηρίζουν τόσο η Ουκρανία όσο και ανεπίσημες ρωσικές πηγές.

Δεύτερον, η δήλωση ανέφερε ότι οι «υπεύθυνοι αξιωματούχοι» θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, υποδηλώνοντας ότι κάτι πήγε στραβά.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά ασυνήθιστη συμπεριφορά για τη Μόσχα – πολύ σπάνια οι αρχές παραδέχονται ότι έγιναν λάθη.

Το κολέγιο ήταν γεμάτο με στρατιώτες εκείνη την μέρα – άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ των 300.000 που κλήθηκαν στη μερική επιστράτευση του Πούτιν τον Σεπτέμβριο. Κοντά στην τοποθεσία αποθηκεύονταν επίσης πυρομαχικά.

Θα ρίξουν αλλού την ευθύνη

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές της ρωσικής τακτικής κατηγόρησαν τον στρατό ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη.

Στρατιωτικοί ανταποκριτές της κρατικής τηλεόρασης – των οποίων η επιρροή έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης – κατηγόρησαν ανώτατους διοικητές για θανατηφόρα ανικανότητα. 

Το πλήγμα οδήγησε επίσης σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση θλίψης σε ορισμένες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας Σαμάρα της Ρωσίας στον ποταμό Βόλγα.

Σε μια ένδειξη ότι η κριτική λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, η ισχυρή επικεφαλής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού RT Μαργαρίτα Σιμονιάν χαιρέτισε την υπόσχεση του στρατού ότι οι αξιωματούχοι «θα λογοδοτήσουν».

  • “Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι η ατιμωρησία δεν οδηγεί σε κοινωνική αρμονία. Η ατιμωρησία οδηγεί σε νέα εγκλήματα. Και, ως αποτέλεσμα, στη δημόσια διαφωνία.”

Υπήρξαν αναφορές ότι οι στρατιώτες ήταν εγκατεστημένοι σε ένα απροστάτευτο κτίριο το οποίο καταστράφηκε επειδή είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά στις εγκαταστάσεις και πυροδοτήθηκαν κατά την διάρκεια της επίθεσης των Ουκρανών.

  • Ο λογαριασμός Telegram Rybar, ο οποίος έχει περίπου ένα εκατομμύριο ακολούθους, είπε ότι ήταν “εγκληματικά αφελές” για τον στρατό να αποθηκεύει πυρομαχικά δίπλα σε υπνωτήρια.

Πάντα μακριά απ’ τον Πούτιν οι ευθύνες

Ο ισχυρισμός του υπουργείου Άμυνας ότι οι αξιωματούχοι που θα κριθούν υπεύθυνοι για αυτήν την καταστροφή θα τιμωρηθούν, θα είναι μια προσπάθεια εκτόνωσης της δημόσιας οργής για την καταστροφή , αλλά και για να ρίξουν την ευθύνη αυστηρά στον στρατό και όχι στον Πούτιν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου, το Κρεμλίνο φρόντιζε να αποστασιοποιεί  τον πρόεδρο της Ρωσίας από κάθε άσχημη είδηση ​​που έρχεται από την πρώτη γραμμή. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο, η Ρωσία αποχώρησε από την πόλη της Χερσώνα σηματοδοτώντας μια σημαντική στρατηγική ήττα για τη Μόσχα.

Η ανακοίνωση για υποχώρηση, ωστόσο, έγινε από τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ο Πούτιν εν τω μεταξύ φωτογραφίζονταν να περιοδεύει σε κλινική και δεν έκανε κανένα σχόλιο για την κατάσταση στη Χερσώνα.

Σε παράλληλο σύμπαν… τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας

Με έναν τόσο υψηλό επίσημο απολογισμό νεκρών, θα πίστευε κανείς ότι η τελευταία ενημέρωση του ρωσικού στρατού για τα φρικιαστικά γεγονότα στη Μακίιβκα θα ήταν η κορυφαία είδηση της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης σήμερα.

Οχι και τόσο. Δεν υπήρχε σχεδόν καμία αναφορά στην υπόθεση στα κύρια δελτία του Rossiya-24 σήμερα το πρωί.

Στο Channel One, το κεντρικό πρόγραμμα ειδήσεων ανέφερε εν συντομία τη δήλωση του υπουργείου Άμυνας, αλλά επέλεξε να την θάψει στο τέλος μιας αναφοράς για υποτιθέμενες νίκες στην πρώτη γραμμή και απώλειες μεταξύ των ουκρανικών –  όχι των ρωσικών –  δυνάμεων.

«Μια ολόκληρη σειρά ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων εξαπολύθηκε τις πρώτες ημέρες του νέου έτους εναντίον Ουκρανών εθνικιστών και ξένων συνεργών του καθεστώτος του Κιέβου», είπε ο ανταποκριτής του Channel One θριαμβευτικά, χρησιμοποιώντας κοινές ψευδείς αφηγήσεις για να περιγράψει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Στα κοινωνικά δίκτυα κύμα αγωνίας και οργής

Αλλά αν σβήσει κανείς την τηλεόραση και συνδεθεί στο vKontakte, τη ρωσική έκδοση του Facebook, θα βρεθεί μπροστά σε μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Έχουν δημιουργηθεί κοινότητες όπου οι συγγενείς των στρατιωτών οργανώνονται, ζητώντας πληροφορίες και οικονομική υποστήριξη  για τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή. Εδώ υπάρχει θυμός.

Πολλοί συγγενείς των στρατιωτών στης Μακίιβκα  κατηγορούν στρατιωτικούς αξιωματούχους για το περιστατικό και εμφανίζονται να μην πιστεύουν  ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. Κάποιοι αμφισβητούν καυτηριάζουν τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το Κρεμλίνο και τα οποία σιωπούν . Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μικρή άμεση κριτική στον Πούτιν ή στον πόλεμο γενικότερα.

Με πληροφορίες από BBC, The Moscow Times

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχεται 89 νεκρούς στη Μακίιβκα: Ενοχοποιεί τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: