Σκληρές κουβέντες από τη Γερμανία: Ο Δούρειος Ίππος του Βλαντιμίρ Πούτιν και ένας κίνδυνος ασφαλείας… Έτσι αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ ο Ερντογάν…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινέ στο παλάτι τους. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η ανταπόκριση του Ger Höhler στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) από την Αθήνα αναφέρεται αρχικά στην υπόθεση με το ομοίωμα του Τούρκου Προέδρου έξω από το Δημαρχείο της Σουηδίας.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «‘Ο Δούρειος Ίππος του Πούτιν (Putin)’: Έτσι αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ ο Ερντογάν (Erdogan)».

Επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι πίσω από αυτή την «αποκρουστική και αποτρόπαια πράξη» βρίσκεται το PKK και το συριακό παρακλάδι του, YPD.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής, το περιστατικό αυτό εξυπηρετεί τον Erdogan, καθώς του δίνει ένα επιχείρημα για να συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης χαροποιεί ιδιαίτερα τον Ρώσο Πρόεδρο, Putin, σημειώνει ο δημοσιογράφος, ο οποίος στη συνέχεια τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί αναταραχή στο ΝΑΤΟ.

Το 2009 είχε επιχειρήσει να αποτρέψει την ανάληψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας από τον Anders Fogh Rasmussen, καθώς είχε ταχθεί κατά της απαγόρευσης των σκίτσων του Μωάμεθ, ενώ από το 2016 έως το 2022 εμπόδιζε τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία λόγω του ότι η Βιέννη είχε ταχθεί υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, η ανταπόκριση αναφέρει επίσης την παραγγελία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων από τον Erdogan, όπως επίσης τις προστριβές με την Ελλάδα και την Κύπρο, που ευνοούν τον Putin, καθώς οι διενέξεις αυτές αποδυναμώνουν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ (…)

ΠΗΓΗ: Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND)

  • Ο Erdogan και η Τουρκία: ένας κίνδυνος ασφαλείας για τους εταίρους του ΝΑΤΟ

Στο σχόλιό του υπό τον τίτλο «Ο Erdogan και η Τουρκία: ένας κίνδυνος ασφαλείας για τους εταίρους του ΝΑΤΟ»για την προβληματική σχέση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ο ανταποκριτής στην Αθήνα, Gerd Höhler, αναφέρει ότι η Τουρκία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσε το προπύργιο του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία η γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας αυξήθηκε έτι περαιτέρω, ωστόσο εντός της Συμμαχίας εντείνονται οι αμφιβολίες για το κατά πόσο η χώρα είναι πιστή στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Πρόεδρος Erdogan ακολουθεί τη δική του πορεία και μάλιστα όποτε συμμετέχει σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συμμετέχει, χωρίς να είναι παρών, και ο Wladimir Putin, σχολιάζει ο ανταποκριτής.

Όπως ο Putin εδώ και χρόνια ήταν προκλητικός έναντι της Ουκρανίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εισβολή του, έτσι και ο Erdogan συστηματικά υποδαυλίζει τις εντάσεις με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα. Εγείρει αξιώσεις για νησιά του Αιγαίου, όπως τη Ρόδο, την Κω και τη Λέσβο, ενώ τώρα απειλεί και την Αθήνα με πυραυλική επίθεση. Στην ελληνική πρωτεύουσα δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι, παρά μόνο πολυκατοικίες, σχολεία και κλινικές, κάτι που παραπέμπει στον τρόπο που διεξάγει ο Putin τον πόλεμο σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία, αναφέρει χαρακτηριστικά το σχόλιο (…)

ΠΗΓΗ: Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: