Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ: Την υπερψηφίζει όλη η αντιπολίτευση [live]

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλάει, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης Πρότασης Μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην Βουλή, Αθήνα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν χθες (Τετάρτη) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας και 87 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Η μετωπική σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κορυφωθεί, αύριο Παρασκευή (27/1/23) το μεσημέρι με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα με την ψηφοφορία επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η πρώτη ημέρα της συζήτησης, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τους βουλευτές κυβέρνησης αντιπολίτευσης να ανταλλάσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς, ενώ δεν έλειπαν και οι προσωπικές επιθέσεις.

«Με τον κ.Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, επιλέγω τη σύγκριση». Με αυτή τη φράση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του για την τακτική που θα ακολουθήσει.

«Η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό», διεμήνυσε ο πρωθυπουργος.

«Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει το δίλημμα “με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή”», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρεμβάσεις στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής 

«Είμαι ο πρώτος που θέλει να διαλευκανθεί αυτή η δυσώδης υπόθεση», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. «Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτήν την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μη μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων», πρόσθεσε.

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Η πολιτική μου διαδρομή είναι διαυγής. Ωστόσο δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αισθάνεσαι ότι παρακολουθείται κάθε φράση και κάθε επικοινωνία σου και ότι βρίσκεσαι στο στόχαστρο τέτοιων άθλιων μεθοδεύσεων. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί, από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση. Να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατό για να μη μένουν σκιές. Να διαλευκανθεί για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων», είπε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος, όμως, σημείωσε ότι ενώ ο ίδιος ενδιαφέρεται να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική διάστασή της και «για βαθιά προσωπικούς λόγους», ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πρωτίστως για να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση και γι’ αυτό στοχοποιεί τον πρωθυπουργό.

«Ο πρωθυπουργός, όμως, είναι γνωστό ότι αντέδρασε αμέσως με δύο διαφορετικές αλλά καίριας σημασίας απομακρύνσεις. Αυτή του γγ του πρωθυπουργού και εκείνη του διοικητή της ΕΥΠ. Είναι ένας πρωθυπουργός που έχει επιδείξει σεβασμό για τους θεσμούς. Κυρίως, όμως, στην περίπτωσή μου, και μιλάω ανθρώπινα, είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες, κοινή διαδρομή», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν είναι κάτι κρυφό. Το γνωρίζουν όλοι. Γι αυτό, επαναλαμβάνω, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει προσωπικά καμία σχέση με αυτήν την υπόθεση. Το λέω και το υπογραμμίζω ακόμα μια φορά ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Άλλωστε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση χρησιμοποιούν αυτή την ώρα κάποιοι εις βάρος του».

Σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατηγορώντας τον για «θεσμική εκτροπή» , ενώ του καταλόγισε «παραγωγή «fake news» εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων «θέλοντας να κυλήσει τη πολιτική ζωή στη λάσπη».

Η αυλαία άνοιξε με την πρώτη λεκτική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Ο κ. Πιερρακάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης της πρότασης δυσπιστίας και έκανε λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα που όμως, όπως είπε, καμιά φορά γυρίζει σε αυτόν που την εκτοξεύει.

«Πέραν της διάστασης της πρότασης δυσπιστίας, η συζήτηση δεν αφορά το δέντρο αλλά το δάσος. Και το δάσος είναι η συνολική σύγκριση των πεπραγμένων μας. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει σύγκριση. Και τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους και είναι εκκωφαντικά», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς που κατήγγειλε ότι στόχος του Μαξίμου ήταν να «πειθαναγκάσει το σύστημα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της παρέμβασΉς του, μίλησε και για το ειδικό δικαστήριο που τον αφορά, σημειώνοντας ότι ο κ. Καλογρίτσας ήταν συνεταίρος με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, την εποχή που ήταν σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί ήταν υπό παρακολούθηση ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων; Έχετε εξετάσει το υλικό της παρακολούθησης του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων να έχει πέσει στα χέρια υπηκόων άλλης χώρας; αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να έχει συμβεί; Από πού αντλείτε την έπαρση και κατηγορείτε την αξιωματική αντιπολίτευση που υπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί συντριβή και ότι εν τέλει «έδωσε μάχη, όχι υπέρ αδυνάτου, με Λυσία, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης αλλά υπέρ απορρήτου».

«Δεν ντραπήκατε, ήθελα να ήξερα; Επτακόσιες λέξεις εναντίον του Ράμμου; Επτακόσιες λέξεις; Που έκανε τι; Εφάρμοσε τοΝ νόμο. Έχει παρανομήσει ο Ράμμος; Έχει παρανομήσει ο Τσίπρας; Πράξτε τα δέοντα, αν έχετε τα κότσια. Αν έχει παρανομήσει ο Ράμμος και αν έχει παρανομήσει ο Τσίπρας», υποστήριξε ο Νίκος Παππάς.

Σχολιάζοντας όσα αναφέρει η ΝΔ για τα εν εξελίξει ειδικά δικαστήρια, είπε: «Τα ειδικά δικαστήρια τα στήσατε, για να δώσετε ένα πολιτικό παράδειγμα. Ότι οι έχοντες και κατέχοντες δεν πρέπει να παρενοχλούνται και δεν πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, σε αυτή τη χώρα. Ότι κακώς πληρώσανε και ότι κακώς ελέγχθηκαν και ότι δεν πρέπει να ξαναελεγχθούν». Ιδίως για το ειδικό δικαστήριο που αφορά τον ίδιο, υποστήριξε: «έχουν παρελάσει μάρτυρες, ο ένας μετά τον άλλον, και είπαν “ούτε είδα ούτε άκουσα, για τον κ, Παππά τίποτα”, πλην της κυρίας η οποία θα κληθεί στη δικαιοσύνη να αποδείξει το αληθές των ισχυρισμών της, απέναντι στην οποία έχω καταθέσει μήνυση. Έχει καταθέσει κανένας από εσάς μήνυση απέναντι στους παρακολουθητές σας; Ή είστε ένα κόμμα παρακολουθητών και παρακολουθουμένων; Τι σας δένει πλέον; Η πρώτη ύλη των παρακολουθήσεων σας κρατάει μαζί; Δεν βρέθηκε ένας να παραιτηθεί; Να πει, “για λίγες βδομάδες, δεν κάθομαι στην υπουργική καρέκλα”».

«Ο Καλογρίτσας έχει δικηγόρο τον Λοβέρδο. Δεν είπαν τίποτα καινούργιο. Στείλανε όμως ένα ραβασάκι συστημένο. Δώσανε το ημερολόγιο του Καλογρίτσα που έχει δύο ραντεβού με τον Θεοδωρικάκο. Ο Θεοδωρικάκος ήταν συνεταίρος του Καλογρίτσα, με 50-50 στην GPO, και δεύτερο, σύμβουλος στρατηγικής του Μητσοτάκη. ‘Αρα έχουμε ευθεία πολιτική και επιχειρηματική εμπλοκή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση, δια του Θεοδωρικάκου», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν συνεταίρος του κ. Καλογρίτσα. Γι΄αυτό ο λαός θα αποφασίσει αν θα δημοκρατία ή εκτροπή, αν θα έχουμε κάθαρση ή συγκάλυψη, αν θα διευκρινιστούν τα αδιευκρίνιστα, αν θα καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια, αν θα ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος ή θα το αφήσουμε να διογκώνεται».

Όχι κομματικά κεκτημένα. Το Κοινοβούλιο πρέπει να στηρίζει και να ενισχύει προς αυτήν την κατεύθυνση, με στήριξη διακομματική και συγχρόνως υπερκομματικ είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Και τόνισε “μακριά από τις μικρές σκοπιμότητες. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τις πολλές φορές που διχαστήκαμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, από τη διάρκεια του αγώνα μας για ανεξαρτησία, το 1915, το 1922, το 1944. Έχω την πεποίθηση ότι αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν. Και θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα, που φαίνεται να διαμορφώνεται ενόψει της προεκλογικής περιόδου, να δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε αυτήν την εθνική ομοψυχία».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε κλίμα ομόνοιας στα εθνικά θέματα, η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξακολουθήσει να τα προασπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο και στη δεύτερη τετραετία της».

«Νομίζω ότι μπορώ να ζητήσω από τους συναδέλφους ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σήμερα και από την ελληνική κοινωνία ψήφο εμπιστοσύνης στις επερχόμενες εκλογές», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που χρωστάνε 400 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και που θεσμοθέτησαν τη διαφθορά με τις απευθείας αναθέσεις», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, για όσα η ΝΔ αναφέρει μετά την κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα.

Όσον αφορά τη στάση που έχει τηρήσει η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για της παρακολουθήσεις, τόνισε πως «όταν η ανεξάρτητη Αρχή ξεσκεπάζει την πραγματικότητα, ξεσκεπάζει την καμόρα, για την καμόρα φταίει η πραγματικότητα».

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης κατηγορώντας την για ένδεια επιχειρημάτων απέναντι «στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών» και τονίζοντας ότι έχει αποφασίσει να πνίξει στον βούρκο και τη λάσπη το πολιτικό σύστημα. «Εύγλωττη είναι η σιωπή της κυβέρνησης, όπως και η απουσία μεγάλου μέρους βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση που δείχνει ότι υπάρχουν μέλη της που δεν θέλουν να συνυπογράψουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:

Πολύ απλά, το πολιτικό σύστημα και ιδίως η ΝΔ έχει βαλθεί να βγάλει τα μάτια της. Στο βωμό της εξουσιομανίας της η κυβέρνηση, χωρίς κανόνες, χωρίς σταθερές και πολιτικό ήθος, έχει αποφασίσει να το πνίξει στον βούρκο και στη λάσπη».

Προσχηματική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου Είστε 1-1»! και προσέθεσε ότι σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου ΚΚΕ, «υπάρχει πλήρης και συνειδητή επιλογή αποσιώπησης».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως το «το σκάνδαλο των υποκλοπών, σαφώς και είναι μεγάλο σκάνδαλο, δεν το συζητάμε» αλλά αναρωτήθηκε γιατί «επί έξι χρόνια, που υπάρχουν στοιχεία της παρακολούθησης του κεντρικού Τηλεφωνικού Κέντρου του ΚΚΕ, αυτό δεν είναι δημοκρατική εκτροπή, όπως χαρακτηρίζει τώρα τις υποκλοπές ο κ. Τσίπρας και όχι και εκείνες που γινόντουσαν από το 2016 επί δικής του κυβέρνησης».

Η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ παρατήρησε ότι από τα στοιχεία της ΕΥΠ που έχουν δημοσιοποιηθεί, τα 2/3 είναι στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ και ρώτησε τον πρωθυπουργό «πως είναι δυνατόν, τέτοια στοιχεία που είναι καταχωρημένα ως απόρρητα και αφορούν επώνυμα στελέχη, βγαίνουν μέσα από την ΕΥΠ; Τι υπηρετεί αυτή η διάδοση τέτοιων ντοκουμέντων; Πώς αυτά τα στοιχεία βγήκαν; Ο γνωστός δημοσιογράφος, μπήκε νύχτα μέσα στην ΕΥΠ και πήρε αυτά τα έγγραφα; Όχι! Έγινε καμία ληστεία; Όχι. Αυτά δόθηκαν. Γιατί αυτά είναι πραγματικά στοιχεία, μαγνητοταινίες».

Το ΚΚΕ, ανέφερε, που είναι θύμα παρακολούθησης από πάντα και έχουμε δικαίωμα να σκεφτούμε ότι μέσα στην ΕΥΠ υπάρχουν διαπλεκόμενοι θύλακες άλλοτε με οικονομικά και άλλωστε με πολιτικά συμφέροντα που υπηρετούν ή εξυπηρετούν διάφορα σενάρια.

Σημείωσε πως δεν υπάρχει κράτος-μέλος της ΕΕ για το οποίο δεν έχουν αναφερθεί σκάνδαλα. Αυτά είναι σκάνδαλα, που βγαίνουν οργανωμένα από ανταγωνιστικούς επιχειρηματικούς ομίλους και πάντα σε διασύνδεση με πολιτικούς παράγοντες. Τα σκάνδαλα, είπε, χρησιμοποιούνται για αναδιατάξεις και τη στερέωση πολιτικών συστημάτων.

 

Πρόταση δυσπιστίας: Πόλωση και βαρείς χαρακτηρισμοί στην πρώτη μέρα της συζήτησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: