Παιδί θαύμα: Ο 11χρονος Πικάσο πούλησε έργα $1,3 εκατ. – Ζωγράφισε τη δική του “Γκουέρνικα” για την Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: Παιδί θαύμα ο Αντρές Βαλένθια με επιρροές από Πικάσο αλλά και από Pokemon…. Photo via Instagram@andresvalenciaart




Eίναι 11 χρόνων και ζωγραφίζει από τα πέντε του. Τον λένε “μικρό Πικάσο”. Έχει επηρεαστεί από ΄το μέγα Ισπανό ζωγράφο, τόσο στην τεχνοτροπία όσο και στην αντίληψή του για τον κόσμο.

Υπάρχουν και ειδικοί που λένε πως ο 11χρονος Αντρες Βαλένσια φέρει – καταφανείς έτσι κι αλλιώς – επιρροές από τον Πικάσο στα έργα του αλλά οι επιρροές του φτάνουν ακόμη και μέχρι τα Πόκεμον…

  • Ο νεαρός καλλιτέχνης λέει ότι η δουλειά του είναι επηρεασμένη από τους Πικάσο, Ζαν Μισέλ Μπασκιά , Τζορτζ Κοντό , Σαλβαδόρ Νταλί και Αμεντέο Μοντιλιάνι . Στο στούντιο, του αρέσει να ακούει τους Beatles, τον Jimi Hendrix και τον Freddie Mercury, λέει στη New York Post .

Όπως και να’ χει είναι ο “11χρονος Πικάσο” που έχει κάνει πωλήσεις έργων του της τάξης των 1,3 εκ. δολαρίων, αλλά και μετέχει ενεργά στην σε ό,τι συμβαίνει γύρω του.

Μεγαλωμένος σε σπίτι συλλεκτών έργων τέχνης, απο μικρός ήρθε σ’ επαφή με τον κόσμο που ανοίχτηκε μπροστά του. Δεν ήταν δύσκολο για τους γονείς του να καταλάβουν από πολύ νωρίς πως έχει ταλέντο.

  • Πέρυσι, έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης στην ιστορία με δικό του περίπτερο στην Art Miami, πουλώντας ί τον περασμένο Δεκέμβριο 17 έργα, έναντι συνολικού ποσού 1,3 εκατ. δολαρίων.

Από την “Guernica” (Γκερνίκα) του Πικάσο στην “Invasion of Ukraine” Βαλένσια

Το 1937, η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία βομβάρδισαν τη Γκουέρνικα, μια πόλη στη Χώρα των Βάσκων της Βόρειας Ισπανίας, κατόπιν εντολής του Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου . Ο εναέριος βομβαρδισμός σκότωσε εκατοντάδες αμάχους, αν και ο αριθμός των νεκρών παραμένει αμφισβητούμενος. Η γενοκτονία ώθησε τον Πάμπλο Πικάσο να δημιουργήσει την  Guernica , τη μεγάλη ελαιογραφία με αντιπολεμικά αισθήματα που πολλοί θεωρούν ότι είναι το magnum έργο του.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, η φρίκη του πολέμου ενέπνευσε και έναν άλλο καλλιτέχνη να πιάσει δουλειά: Επηρεασμένος απ’ την Guernica, ο μικρός Βαλένσια στο Σαν Ντιέγκο, δημιούργησε έναν αφηρημένο πίνακα που ονομάζεται “Εισβολή στην Ουκρανία”  νωρίτερα φέτος.

Στην επάνω αριστερή γωνία, ένα μόνο μάτι κράζει πάνω σε μια ουκρανική σημαία. Στο κέντρο, ένας απειλητικός στρατιώτης με περιβραχιόνιο με ρωσική σημαία κρατά ένα πολυβόλο.

«Ο Αντρές ήταν στην κρεβατοκάμαρά του καθώς έβλεπα και άκουγα τις ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία», λέει η μητέρα του , Έλσα Βαλένθια, στη  Natasha Gural του Forbes . «… Όταν μπήκα μέσα είδα έναν μικρό καμβά 12 επί 9 ιντσών σκιαγραφημένο και χρωματισμένο με μαρκαδόρο. Τον ρώτησα για τον πίνακα. Είπε ότι ήταν η «εισβολή στην Ουκρανία». Συγκινήθηκα απόλυτα.»

Νωρίτερα αυτό το μήνα, εκτυπώσεις της Εισβολής στην Ουκρανία  βγήκαν προς πώληση στον  ιστότοπο του Αντρές και όλα τα έσοδα – 100.000 δολάρια –  πήγαν στο  Ίδρυμα Klitschko , το οποίο υποστηρίζει τα παιδιά της Ουκρανίας.

«Βλέπω ντοκιμαντέρ γιατί θέλω να μαθαίνω. Όλοι οι πόλεμοι είναι κακοί. Μαθαίνω επίσης για τους στρατιώτες και τι έκαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου», λέει ο Βαλένθια στο Forbes , μιλώντας για την Εισβολή στην Ουκρανία . «… Νομίζω ότι η τέχνη λέει ιστορίες και λέω την ιστορία του ουκρανικού λαού και τι του κάνει η Ρωσία. Η ζωγραφιά μου λέει μια ιστορία που δεν μπορεί να ξεχαστεί».

Η ανάρτηση του Βαλένθια για τον πλειστηριασμό αντιγράφων της “Εισβολής”:

 

Παγκόσμιες πωλήσεις με αρχή μια ακουαρέλα 20 δολαρίων

Τον Ιούνιο, ο  Βαλένθια έφερε την τέχνη του στη Νέα Υόρκη για μια ατομική έκθεση στην γκαλερί SoHo’s  Chase Contemporary . Και τα 35 έργα που εκτέθηκαν πουλήθηκαν, αποφέροντας ποσά από 50.000 έως 125.000 δολάρια,  αναφέρει ο Alex Hawgood των New York Times . Τον ίδιο μήνα, το Ms. Cube του Βαλένθια , μια πολύχρωμη, κυβιστική απεικόνιση μιας κομψής γυναίκας, πουλήθηκε σε δημοπρασία για περίπου 160.000 δολάρια στο Phillips de Pury του Χονγκ Κονγκ .

«Είμαι τόσο χαρούμενος που πουλάω τους πίνακές μου», λέει ο Βαλένθια στη New York Post . «Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος γιατί ξέρω ότι πάντα μπορώ να φτιάξω ένα άλλο».

Ο Βαλένθια ξεκίνησε να πουλά ακουαρέλες για περίπου 20 $ σε οικογενειακούς φίλους, σύμφωνα με τους Times . Ο Bernie Chase, ιδιοκτήτης του Chase Contemporary, ήταν ένας από αυτούς. Αύξησε την προσφορά του για ένα έργο στα $100 και ο Αντές απάντησε ζητώντας $5.000..

Μαζί με τις δυνατότητες, ο Βαλένθια διαθέτει και εργασιακή ηθική: Στόχος του είναι να ζωγραφίζει κάθε μέρα και κάποια στιγμή να δει πίνακά του στο Μουσείο του Λούβρου.

«Ζωγραφίζω σε μικρά κομμάτια», λέει ο Αντρές στη New York Post . «Το δουλεύω για μια ή δύο ώρες. Μετά πάω να κάνω κάτι άλλο. Επιστρέφω σε αυτό την επόμενη μέρα και συνεχίζω να προσθέτω περισσότερα.”

 

 

 

 

Με πληροφορίες από smithsonianmag.com

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: