Παγκόσμια σύναξη εστεμμένων και έκπτωτων: Το μεσημέρι η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ δίπλα σε Παύλο και Φρειδερίκη [videos]

Οι τάφοι του πατέρα και της μητέρας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Βασιλιά Παύλου και Βασίλισσας Φρειδερίκης, στο Τατόι, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί αρχικά στην Μητρόπολη η κηδεία και στη συνέχεια στο Τατόι η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας που ο λαός έδιωξε οριστικά από το θρόνο το 1974.

Η κηδεία θα εξελιχθεί, όπως σε έναν βαθμό αναμενόταν σε παγκόσμια σύναξη εστεμμένων και έκπτωτων καθώς από το απόγευμα της Κυριακής άρχισαν να φθάνουν στην Αθήνα ως προσκεκλημένοι, μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη. Συνολικά η λίστα των προσκεκλημένων εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου τα 200 άτομα.

Οι περισσότεροι, θα μείνουν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Στο ίδιο ξενοδοχείο μένουν τα παιδιά του εκλιπόντος η Αλεξία, η Θεοδώρα ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος.

Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο αλλά και στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια. Η παρουσία της αστυνομία είναι εμφανής ενώ αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε το απόγευμα έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» προκειμένου να δει από κοντά τους ξένους προσκεκλημένους.

Ήδη στην Αθήνα βρίσκονται από χθες ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η σύζυγός του Λετίθια καθώς και ο βασιλιάς Κάρολος της Σουηδίας με τη σύζυγο του βασίλισσα Σίλβια.

Μέλη βασιλικών οικογενειών, εν ενεργεία αλλά και έκπτωτων έφτασαν επίσης από την Δανία, τη Σερβία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, και τη Βουλγαρία, με τις συνολικά 14 ιδιωτικές πτήσεις που έγιναν προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναμένει επίσης επιβεβαίωση από τη βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας και τον βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου ο οποίος προτίθεται να μείνει στην Αθήνα για μία διανυκτέρευση.

Στην Αθήνα για την κηδεία του τελευταίου βασιλιά των Ελλήνων θα ταξιδέψει και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό. Από το Λουξεμβούργο, το «παρών» θα δώσει ο Μέγας Δούκας Ερρίκος.

Την βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Κάρολου.

Από τη Δανία έφτασε λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα η βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία είναι η αδελφή της Άννας Μαρίας, συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα της Δανίας Φρειδερίκο. Επίσης θα είναι παρούσες στην κηδεία του τέως βασιλιά τόσο η πριγκίπισσα Βενεδίκτη όσο και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας.

Στην Ελλάδα έφτασε το απόγευμα και ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Χαακόν Μάγκνους, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από τη Βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρία, καθώς και ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας και η πριγκίπισσα Χριστίνα της Σουηδίας.

Ο πρίγκιπας της Νορβηγίας συνοδεύεται από την σύζυγό του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Το «παρών» θα δώσει ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών και η πριγκίπισσα Sarvath al-Hassan της Ιορδανίας.




Από τις 5 το πρωί στη Μητρόπολη

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης λίγο μετά τις 05:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Από τις 06:00 έως τις 10:30, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η οικογένεια του Κωνσταντίνου, θα είναι δυνατή η προσέλευση για όσους το επιθυμούν, ενώ λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι η σορός θα μεταφερθεί στη Μητρόπολη.

Στην Εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ παρόντα θα είναι όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Αμέσως μετά, η σορός του Κωνσταντίνου θα μεταφερθεί στο Τατόι, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή.

Όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής, η οικογένεια του τέως βασιλιά θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το απόγευμα της Κυριακής, τα παιδιά του Παύλος και Νικόλαος μαζί με τα εγγόνια του από τον πρωτότοκο γιο, έκαναν τη τελική πρόβα για την αυριανή κηδεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας. Όπως είναι προγραμματισμένο, το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα σηκώσουν το φέρετρο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, έναν από τους επικήδειους θα εκφωνήσει ο γιος του, Παύλος.

Φύτεψαν κυπαρίσσια στο Τατόι

Πυρετώδεις ήταν τις προηγούμενες ημέρες οι εργασίες στο Τατόι. Με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού κόπηκαν και απομακρύνθηκαν τα καμμένα από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 ενώ έγιναν αποκαταστάσεις και φυτεύτηκαν κυπαρίσσια στον περιβάλλοντα χώρο.

Η ταφή στο Τατόι θα γίνει δίπλα στους γονείς του Παύλο και Φρειδερίκη.




Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Σε διαρκείς συνεννοήσεις βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι ώστε όλα να λειτουργήσουν βάσει σχεδίου. Drones και ελικόπτερα θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ, ενώ 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός. Ιδιαίτερη προσοχή θα υπάρξει για την αυτοκινητοπομπή από το κέντρο της Αθήνας στο Τατόι.

Αναλυτικά, οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας

  • Η σορός του τέως βασιλιά θα φύγει από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί.
  • Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να προσέλθει στον χώρο.
  • Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας.
  • Η Εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μ.μ. η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως.
  • Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος και μετά η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00′ έως 14:00′ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς έως σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.




Απαγόρευση πτήσης drones

Προσωρινούς περιορισμούς για την πτήση drones στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, για τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, η οδηγία αφορά τον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και της περιοχής της Δεκελείας, όπου απαγορεύονται οι πτήσεις από τις 04:00 τα ξημερώματα έως τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Γενάρη.

Σημειώνεται πως η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ύστερα από αίτημα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: «Φρούριο» η Αθήνα τη Δευτέρα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: