Μεταξύ αυτών ένας πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας: Πέντε περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για να ξεκινήσει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος κατά το 2023

epa09173766 President of the Hellenic Republic Katerina Sakellaropoulou (R), laying a wreath at the memorial for Air Force pilot Nikolaos Sialmas, who lost his life in June 1992 during a skirmish with a Turkish F-16, during her visit in Ai-Stratis island, North Aegean, Greece. EPA, THODORIS MANOLOPOULOS, HELLENIC REPUBLIC PRESIDENCY HANDOUT




Η ιστοσελίδα «19FortyFive» σε άρθρο του Robert Farley με τίτλο Five Places World War III Could Start in 2023 εξετάζει πού θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος κατά το 2023.

Οι πέντε περιοχές, που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την έκρηξη αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είναι η Ουκρανία, η Ταϊβάν, Ελλάδα-Τουρκία, η Κορεατική Χερσόνησος και Κίνα-Ινδία.

Ειδικότερα για έναν πόλεμο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αναφέρει ότι εν μέσω όλης της συζήτησης για την αναζωογόνηση του ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει σιγοβράσει η κρίση στη νότια πλευρά της συμμαχίας.

Τον περασμένο χρόνο, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν σημαντικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της δυναμικής στροφής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και της εσωτερικής ευπάθειας του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την ενεργειακή εξερεύνηση στο Αιγαίο έχουν οδηγήσει στην τρέχουσα ένταση, αν και η εδαφική διαφωνία στην οποία βασίζεται το επιχείρημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Αν και φαίνεται απίθανο ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να επιτεθεί ανοιχτά σε άλλον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, οι προηγούμενες συγκρούσεις έχουν φέρει τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου (και μερικές φορές λίγο πιο πέρα), παρά τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία.

Οποιαδήποτε μάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα εμπλέκει αμέσως το ΝΑΤΟ και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κάποιο βαθμό καιροσκοπικής επέμβασης από τη Ρωσία.

Δρ. Robert Farley έχει διδάξει μαθήματα ασφάλειας και διπλωματίας στο Patterson School από το 2005. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Grounded: The Case for Abolishing the United States Air Force (University Press of Kentucky, 2014), «Τhe Battleship Book (Wildside, 2016) και «Patents for Power: Intellectual Property Law and the Diffusion of Military Technology» (University of Chicago, 2020).

ΠΗΓΗ: «19FortyFive» σε άρθρο του Robert Farley με τίτλο Five Places World War III Could Start in 2023

  • CFR- Μια σύγκρουση Ελλάδας -Τουρκίας για το 2023 είναι μικρής πιθανότητας, υψηλών επιπτώσεων και μεσαίας προτεραιότητας πρόληψης

Το Council on Foreign Relations με τίτλο Conflicts to Watch in 2023 δημοσιεύει τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνάς του ( Preventive Priorities Survey) στην οποία Αμερικανοί εμπειρογνώμονες περί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για τριάντα συνεχιζόμενες ή πιθανές βίαιες συγκρούσεις με βάση την πιθανότητα να συμβούν ή να κλιμακωθούν το 2023, καθώς και τον πιθανό αντίκτυπό τους στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Οι πιθανές συγκρούσεις κατατάσσονται στον διαδραστικό χάρτη με όρους κατηγοριοποίησης πιθανότητας (μικρή μεσαία μεγάλη), επιπτώσεων (μικρές, μέτριες, υψηλές) και προτεραιότητας πρόληψης (Tiers I-υψηλής, Tires II-μεσαίας Tiers III χαμηλής προτεραιότητας).

Στον σχετικό χάρτη αναφέρεται ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα προκαλούσε μεγάλη κρίση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η πιθανότητα για ένα τέτοιο πόλεμο είναι μικρή και οι επιπτώσεις του θα ήταν πολύ μεγάλες. Παράλληλα, κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία (Tiers II -μεσαία προτεραιότητα).

ΠΗΓΗ: Council on Foreign Relations

Σφοδρές κατηγορίες του Ρούμπιν: Ο Ερντογάν και η οικογένεια του κατακλέβουν την Τουρκία… Η Εμινέ Ερντογάν είναι η νέα Ιμέλντα Μάρκος!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: