Το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει τα σενάρια δανεισμού: «Δεν αναγνωρίζουμε νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών στους Βρετανούς»

FILE PHOTO: Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΠΟΑ, STR




Ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει τα σενάρια δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «μικροκομματικούς υπολογισμούς».

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι η χώρα μας δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως τη μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά.

Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων.

Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα.».

 

Επιμένουν οι Times

Ωστόσο ο βρετανικός Τύπος επιμένει για προκεχωρημένες συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου.

Σε σημερινό τους άρθρο οι Times του Λονδίνου, που έχουν οριστικά ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, δίνουν μάλιστα συγχαρητήρια στον πρόεδρο Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπον, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Τα σημάδια δείχνουν ότι ο Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού σύμφωνα με τον οποίο τα Μάρμαρα θα επιστραφούν στην Αθήνα με δάνειο αορίστου χρόνου σε αντάλλαγμα για μάλλον πιο βραχυπρόθεσμους δανεισμούς εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που προκαλεί το γεγονός ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και εμποδίζονται από το νόμο να τις εκχωρήσουν».

Οι Times αναφέρουν ότι η συμφωνία «φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί» και την χαρακτηρίζουν σαν μια καλή λύση για την αντιπαράθεση που βαραίνει τις κατά τα άλλα καλές αγγλοελληνικές σχέσεις τα τελευταία 40 χρόνια.

Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι πλέον το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούσε το Βρετανικό Μουσείο για την μη επιστροφή των Μαρμάρων, ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι θεματοφύλακες των θησαυρών τους έχει διαβρωθεί στην πράξη με το άνοιγμα του «υπέροχου» όπως το χαρακτηρίζουν οι Times Μουσείου της Ακρόπολης το 2009, ενώ και η νομική πτυχή ξεπερνιέται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Και καταλήγουν οι Times ότι από τη συμφωνία αυτή και «οι δύο πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες», σημειώνοντας ότι στο Βρετανικό Μουσείο παράλληλα με τα δάνεια από την Ελλάδα θα πρέπει να εκτίθενται αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα για συνεχή έκθεση τόσο για να τα απολαμβάνουν οι επισκέπτες του όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και The Times

Βραδιά μνήμης στον Ιάκωβο Καμπανέλλη από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: