Στην περιοχή της ”Αγίας Λεούσας” στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή το 1963, Photo via screenshot youtube
Το Up Stories σε συνεργασία με τον φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Τσάκαλο και κατόπιν υποδείξεως του φίλου Λίνου Υφαντή μέσα από την ανάρτηση του στο παρουσιάζουν την άγνωστη πρώτη πετρελαιοπηγή στην ιστορία της Ελλάδας ή οποία ανακαλύφθηκε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη γεώτρηση για άντληση υδρογοναθράκων πριν από περίπου 60 χρόνια.
Ναι καλά διαβάσετε “ο πόλεμος των υδρογοναθράκων και το κυνήγι του μαύρου χρυσού” στην χώρα μας ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια με αφετηρία την Αιτωλοακαρνανία και το φαράγγι της Κλεισούρας.
Ειδικότερα στην περιοχή της ”Αγίας Λεούσας” στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή το 1963, όπου ανάβλυσε για πρώτη φορά πετρέλαιο στην Ελλάδα.
Εκείνη την χρονιά ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Υπεδάφους Κ. Ζάχος ανέφερε ότι από την εποχή του Ηροδότου αναύλιζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και, πως, πριν χρόνια ανάβλυζε ελάχιστο και κακής ποιότητας στην Θράκη. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά βρέθηκε πετρέλαιο καλής ποιότητας σε βάθος 4.000 μέτρων.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Μηχανής του Χρόνου οι ελπίδες για σπουδαίο κοίτασμα περιορίστηκαν όταν ο γενικός διευθυντής Μεταλλείων Αρ. Τσάκωνας δήλωσε ότι οι ποσότητες πετρελαίου που βρέθηκαν κρίθηκαν μη εκμεταλλεύσιμες, διότι ανά 3 ώρες αντλούταν μισός τόνος πετρελαίου, δηλαδή, 4 τόνοι ανά 24ωρο.
Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούσαν σε 28 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που οι συνήθεις εκμεταλλεύσεις προαπαιτούσαν 2.500 βαρέλια ανά εικοσιτετράωρο. Τελικά η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε παρά το γεγονός ότι το κοίτασμα ήταν καλής ποιότητας και υπήρχαν ενδείξεις ότι πιθανό να υπήρχε κοντά και άλλο μεγαλύτερο κοίτασμα.
Επίσης τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής είχαν αναφερθεί κατά καιρούς και σε κοιτάσματα που ακολούθησαν της Κλεισούρας.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν κοιτάσματα στην Ικαρία (120 εκατομμύρια βαρέλια), στην Πρέβεζα (800εκ. βαρέλια), στη Σκόπελο (60εκ. βαρέλια), στην Κρήτη (ξεπερνούν το 1δισ. βαρέλια), στις Κυκλάδες (100εκ. βαρέλια) κ.α.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE