Η Ουάσιγκτον δεν «αγοράζει» τον… ξαφνικά ευαίσθητο Πούτιν: Γυρεύει απλά λίγο οξυγόνο στην εκεχειρία λέει ο Μπάιντεν

O Ρώσος Προεδρος Vladimir Putin σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπ, Αμυνας Σοϊγκού. POOL. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV SPUTNIK, KREMLIN




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αναζητεί λίγο οξυγόνο» με την 36ωρη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε στην Ουκρανία με αφορμή τα Χριστούγεννα της 7ης Ιανουαρίου, (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο).

Αυτή ειναι η πρώτη αντίδραση του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που σχολίασε την πρώτη και μονομερή εκεχειρία που κήρυξε ο Πούτιν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μπάιντεν υπενθύμισε μάλιστα ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος «ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες».

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα, κίνηση που έσπευσε να απορρίψει το Κίεβο, κάνοντας λόγο για «κυνική παγίδα».

Βάσει της εντολής Πούτιν,. τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να παύσουν πυρ για 36 ώρες αρχής γενομένης από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.


Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.

Η Μόσχα κάλεσε επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Εκεχειρία λόγω Χριστουγέννων είχε ζητήσει νωρίτερα ο Ρώσος Πατριάρχης και πολεμοχαρής σύμμαχος του Πούτιν, Κύριλλος.

Στην δήλωσή του ο Πούτιν σημείωσε:

Από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που ομολογούν την Ορθοδοξία ζουν σε περιοχές εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων.

Κυνική παγίδα λέει το Κίεβο

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ερντογάν, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε «σοβαρό διάλογο», αλλά το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί τη «νέα εδαφική πραγματικότητα», σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.

  • «Υπό το πρίσμα της ετοιμότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τουρκική μεσολάβηση για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε το άνοιγμα της Ρωσίας σε σοβαρό διάλογο, υπό τον όρο ότι οι αρχές του Κιέβου συμμορφωθούν με τα γνωστά και επανειλημμένα διατυπωμένα αιτήματα και θα λάβουν υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες », ανέφερε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών.

Εντολή κατάπαυσης πυρός 36 ωρών έδωσε ο Πούτιν: “Κυνική παγίδα” απαντούν οι Ουκρανοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: