FILE PHOTO: A Nord Stream 2 logo is seen on a reflected glass front of the company’s Switzerland headquarters in Zug, Switzerland. EPA, PHILIPP SCHMIDLI
Στην διατάραξη των ροών ενέργειας στην Ευρώπη αναφέρεται το δημοσίευμα της Les Echos (κείμενο Vincent Collen), επισημαίνοντας την εξέλιξη της Κροατίας σε κόμβο φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και στην ώθηση των παράκτιων κρατών της να ενισχύσουν τις υποδομές των.
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κροατία, στην ικανότητά της να γίνει, όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Marko Primorac, «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος».
Ο δημοσιογράφος σημειώνει, ότι δεν είναι η μόνη χώρα που βλέπει τον ρόλο της να αναστατώνεται από την ενεργειακή κρίση που συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες με ακτογραμμή έχουν εισέλθει στον αγώνα για το LNG.
«Είναι μια πραγματική αλλαγή παραδείγματος. Με το LNG, γινόμαστε μάρτυρες διαφοροποίησης και παγκοσμιοποίησης των προμηθειών μας σε φυσικό αέριο. Το τοπίο επανασχεδιάζεται πλήρως», παρατηρεί ο Phuc–Vinh Nguyen, του Ινστιτούτου Jacques Delores.
Ο Marc–Antoine Eyl–Mazzega, δ/ντής του Ενεργειακού Κέντρου του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri), επισημαίνει, ότι η ακτή της βορειοδυτικής Ευρώπης καθίσταται πλέον το κύριο σημείο εισόδου για φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας τη μετακίνηση της ροής από ανατολή προς δύση, σε δυτικά προς τα ανατολικά και το κέντρο της Ευρώπης, καθώς και από τη νότια Μεσόγειο προς τα βόρεια. »
Με μεσότιτλο: «Η εκδίκηση της Ελλάδας», σημειώνεται, ότι στην άλλη άκρη της Μεσογείου, η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει δύο νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής παρόμοιους με αυτόν του Krk, με τον Thierry Bros, καθηγητή στο Sciences Po, να αναφέρει:
«Η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο. Η Γερμανία ονειρευόταν να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος φυσικού αερίου, χάρη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που τη συνδέουν απευθείας με τη Ρωσία περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Τελικά, η Ελλάδα είναι αυτή που θα παίξει αυτόν τον ρόλο, σε μικρότερη κλίμακα, ομολογουμένως, προμηθεύοντας φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, η οποία στερείται ρωσικού αερίου.»
Σύμφωνα με τον Marc–Antoine Eyl–Mazzega, «από την προεδρία του Donald Trump , η Ουάσιγκτον πίεζε ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Ελλάδα και Κροατία να αναπτύξουν τις δυνατότητες εισαγωγής LNG για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία», το οποίο και επικύρωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτό κοστίζει ακριβά, δεδομένου, ότι το σύνολο των δαπανών που ανακοινώθηκαν τον περασμένο χρόνο από τους Ευρωπαίους για φυσικό αέριο υπολογίζεται από τη ΜΚΟ Global Energy Monitor. σε 7 δις ευρώ, με κάποιους να αρχίζουν να ανησυχούν για αυτήν την «επενδυτική φρενίτιδα». Για το Global Energy Monitor, αυτοί οι νέοι τερματικοί σταθμοί αερίου κινδυνεύουν να κλειδώσουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για πολλά χρόνια και να «εκτροχιάσουν τους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Βραχυπρόθεσμα, αυτό δεν αλλάζει τη ζήτηση φυσικού αερίου, επειδή το LNG αντικαθιστά μόνο το ρωσικό αέριο που λείπει. Επιπλέον, πρόκειται ουσιαστικά για πλωτούς τερματικούς σταθμούς, δηλαδή για πλοία που μπορούν να σταλούν αλλού στον κόσμο, όταν η Ευρώπη έχει μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου όπως έχει δεσμευτεί», αναφέρει ο Phuc–Vinh Nguyen, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο που παρουσιάζουν αυτές οι ολοκληρωμένες επενδύσεις. Κατά την άποψή του, ο ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, θα μπορούσε να προσελκύσει τερματικά εισαγωγής με υψηλή ζήτηση σε χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα περισσότερα, εις βάρος άλλων που θα τα χρειάζονταν επίσης, γεγονός που «θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις μειονεκτούσες χώρες να στραφούν ξανά στο ρωσικό αέριο, μόλις τελειώσει ο πόλεμος».
Κανείς δεν τολμάει να μιλήσει ανοιχτά σήμερα για αυτή τη μεγάλη επιστροφή της Ρωσίας, αλλά θεωρείται από ορισμένους αναπόφευκτη, γιατί είναι, σε κανονικές εποχές, πολύ φθηνότερη από το LNG, παρατηρεί ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον οποίον, ο Boris Martic, ο «καπετάνιος» του LNG Croatia δεν έχει αυταπάτες ως προς τη ρωσική επιστροφή, αναφέροντας:
«Όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν μια ημέρα, και όταν τελειώσει αυτός, η Ρωσία θα στείλει ξανά αέριο. Εκείνη την ημέρα, το Croatia LNG θα πρέπει μόνο να απογειωθεί και να αποχαιρετήσει το νησί Krk.»
ΠΗΓΗ: Les Echos Vincent Collen – Europe : les nouvelles routes du gaz
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE