“O Τζο Μπάιντεν είναι απίθανο να καταφύγει στο ασυνήθιστο μέτρο” να παρακάμψει το Κογκρέσο για χάρη του Ερντογάν, γράφει η Washington Post

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ… Φωτογραφία Hellas Journal




Η εφημερίδα Washington Post σε άρθρο που υπογράφουν οι John Hudson, Missy Ryan και Karen DeYound σχολιάζει ότι ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες αναμένεται να θέσουν ως όρο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται, η πιθανή πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αναβάθμιζε την παγκόσμια επιρροή της Άγκυρας καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) προσπαθεί να επιδείξει τον ρόλο του ως διαπραγματευτής στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σχολιάζεται ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) είναι απίθανο να καταφύγει στο ασυνήθιστο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του Ντόναλν Τραμπ (Trump) το 2019 όταν ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επικαλέστηκε την εξουσία που του δίνεται να κηρύξει μια πώληση ως έκτακτη ανάγκη, προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο και να προχωρήσει με τις 22 συμφωνίες πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και άλλες χώρες.

Ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες αναμένεται να απαιτήσουν από την Τουρκία να δεσμευτεί ότι θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως προϋπόθεση για την πώληση των F-16.

Ο Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), δήλωσε την Παρασκευή ότι εναντιώνεται σε οποιαδήποτε πώληση των F-16 εκτός αν ο Erdogan κάνει ορισμένα βήματα.

«Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και επιδίδεται σε μια ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Τουρκία και εναντίων των γειτονικών συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Έως ότου ο Erdogan σταματήσει τις απειλές, βελτιώσει το επίπεδο των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης και της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και των μελών της αντιπολίτευσης – και ξεκινήσει να λειτουργεί ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

Στο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι η σχετική πώληση μπορεί να ωφεληθεί από το γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) στην Ουκρανία, ο Erdogan έχει διατηρήσει τον διάλογο τόσο με τον Ρώσο όσο και με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Η ξεχωριστή πώληση των F-35 στην Αθήνα θα βοηθούσε ως προς την ανακούφιση των ανησυχιών των Ελλήνων ηγετών και των υποστηριχτών τους στο Κογκρέσο δεδομένης της μακράς έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία οι οποίες ανάμεσα σε άλλα διαφωνούν και για το νησί της Κύπρου.

Σύμφωνα με πηγές οι λεπτομέρειες της πώλησης έχουν ή υποβληθεί στην αντίστοιχη επιτροπή του Κογκρέσου για ανεπίσημη εξέταση.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι δεν θα συζητήσει προτεινόμενες συμφωνίες έως ότου αυτές υποβληθούν επίσημα στο Κογκρέσο.

Σημειώνεται ότι τυπικά υποβάλλονται από την Διοίκηση τέτοιου είδους πληροφορίες προς το Κογκρέσο προκειμένου για έναν άτυπο έλεγχο προτού επισήμως ειδοποιηθούν οι βουλευτές για την συμφωνία, δίνοντας τους την ευκαιρία με αυτόν τον τρόπο να κάνουν ερωτήσεις και να εγείρουν αντιρρήσεις.

Έπειτα από την επίσημη ειδοποίηση, το Κογκρέσο έχει 30 ημέρες να ψηφίσει ένα κοινό ψήφισμα απόρριψης της πρότασης.  

ΠΗΓΗ: Washington Post – Biden faces objections in Congress to selling warplanes to Turkey

Reuters: “Κορυφαίος Αμερικανός νομοθέτης αντίθετος σε πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία”… Να σταματήσει να απειλεί ο Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: