Η Μυρτώ Ζαμπάρτα παραμένει αισιόδοξη: Πιο ενωμένη από ποτέ η Ε.Ε. θα αποκρούει κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μύρτω Ζαμπάρτα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Της ΜΥΡΤΩΣ ΖΑΜΠΑΡΤΑ*, Λευκωσία

Το 2023 ενδέχεται να είναι άλλο ένα έτος προκλήσεων για την Ένωση και τα Κράτη-Μέλη μας. Το καθεστώς του Κρεμλίνου έφερε τον πόλεμο ξανά σε Ευρωπαϊκό έδαφος και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής θα συνεχίσουν να αντανακλούν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κανείς δεν λέει πως θα είναι εύκολο.

Αλλά η πρόσφατη ιστορία μας διδάσκει ότι την πραγματικά αποτελεσματική απάντηση μπορούμε να τη δώσουμε μόνο από κοινού.

Είτε πρόκειται για την ενεργειακή επάρκεια, είτε για τα μέτρα μείωσης των τιμών της ενέργειας, είτε για το μεταναστευτικό, είτε για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη και την υγεία, η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά Ευρωπαϊκή.

Το είδαμε με την πρωτοφανή απάντηση που δώσαμε όλοι μαζί, στον απόηχο της πανδημίας. Σε διάστημα εβδομάδων και μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ έστησε από το μηδέν συνολική «δύναμη πυρός» ύψους 2 τρισ. Ευρώ.

Μόλις το Δεκέμβρη η Κύπρος έλαβε από αυτό το πακέτο 85 εκ. Ευρώ για να χρηματοδοτήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προσδώσουν νέα δυναμική στο παραγωγικό μοντέλο και δημιουργούν υποδομές που θα την καταστήσουν ανθεκτικότερη σε μελλοντικές κρίσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, αλλά και η δημιουργία παραγωγικής δυνατότητας για την κάλυψη του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ήταν αποτέλεσμα της έγκαιρης κοινής μας ευρωπαϊκής επένδυσης.

Παρομοίως και η ενεργειακή κρίση είναι σαφώς σοβαρή και έχει εισέλθει σε νέο στάδιο. Όμως μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια για αυτόν και τους μελλοντικούς χειμώνες.

Η απάντησή μας είναι τριπλή: επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – μια τεράστια ευκαιρία για την Κύπρο – εξοικονόμηση όπου είναι εφικτό και διαφοροποίηση των ενεργειακών μας αποθεμάτων.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης αερίου έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 90% και ήδη εξασφαλίζουμε αποθέματα και για το επόμενο έτος.

Μειώσαμε εξαιρετικά την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές στρεφόμενοι σε διαφοροποιημένες εισαγωγές από αξιόπιστους εταίρους.

Και χάρη στην ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών μας, καταλήξαμε σε γρήγορες συμφωνίες για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια με επείγουσες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανακατευθύνοντας το απροσδόκητα κέρδη των προμηθευτών στους πλέον ευάλωτους και τις επιχειρήσεις.

Το ίδιο ισχύει και στο μεταναστευτικό. Οι ad hoc λύσεις δεν μπορεί να είναι ο κανόνας. Χρειαζόμαστε μια περιεκτική και μόνιμη λύση.

Η Επιτροπή πρότεινε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που βασίζεται σε ορισμένους βασικούς πυλώνες: έναν προβλέψιμο μηχανισμό αλληλεγγύης για περιπτώσεις διασώσεων, αυξημένη επιχειρησιακή και τεχνική υποστήριξη από τη Frontex, ανάπτυξη θαλάσσιων μέσων στα κράτη μέλη, αυξημένη συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών, ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες, με νέες συμπράξεις κατά του λαθρεμπορίου και ένα μόνιμο διαρθρωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης και υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Καλούμε εκ νέου τα κράτη μέλη να το εγκρίνουν.

Ο πόλεμος αποτέλεσε και μια έντονη υπενθύμιση ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες. Για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε δυνάμεις και δυνατότητες, σημαντικές πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις, συντονισμένη προσέγγιση και τεχνολογικό πλεονέκτημα. Τα κράτη μέλη έχουν ανακοινώσει επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια, πρέπει να επενδύσουμε μαζί και να αναπτύξουμε κοινή εκπαίδευση και δεξιότητες.

Υποδεχόμαστε το 2023 έχοντας γίνει σοφότεροι, προχωρώντας ενωμένοι και ανυποχώρητοι μπροστά στις καταστατικές μας αρχές και αξίες. Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της διαφάνειας δε μπορεί να πληγεί από συγκεκριμένους παίκτες που ψαρεύοντας σε θολά νερά επιχειρούν να εξυπηρετήσουν προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ενωμένη από ποτέ θα συνεχίσει να αποκρούει κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης που επιχειρούν εξωγενείς παράγοντες, των οποίων οι περιφερειακοί στόχοι δεν συμβαδίζουν με τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αξίες, τις ελεύθερες εκλογές, την ελευθεροτυπία, τη λογοδοσία.

Τα κράτη μέλη και η συνολική λειτουργία της Ε.Ε. θα ηγηθούν και τη νέα χρονιά με μία σειρά πολιτικών που εκτείνονται από την οικονομία και την πράσινη μετάβαση, μέχρι την προάσπιση της δημοκρατίας και την ψηφιοποίηση, αποτελώντας για ακόμη μία φορά ένα φωτεινό παράδειγμα για το πως οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.

*Επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η μετονομασία της παράνομης “ΤΔΒΚ” σε “τουρκικό κράτος” και οι διεργασίες για “δημοψήφισμα” στην κατεχόμενη Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: