Φυλακή και πρόστιμο για ένα απλό λουλούδι… Στη Ρωσία του Πούτιν ακόμη κι η συμπόνια για τα θύματα της εισβολής τιμωρείται ως “πολιτική αντίσταση” [videos]

FILE PHOTO: Το άγαλμα Ουκρανού ποιητή στη Μόσχα έχει μετατραπεί σε μνημείο απόδοσης φόρου τιμής στα θύματα της εισβολής του Πούτιν. Το περιπολικό πάντα παρόν καιροφυλακτεί… Photo via Twitter




Στην εμπόλεμη Ρωσία του Πούτιν, με την πρωτοφανή καταστολή και εξόντωση κάθε κίνησης που θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιπολιτευτική, το POLITICO κάνει ένα ρεπορτάζ που αποδεικνύει όχι μόνο τον φοβερό διχασμό της ρωσικής κοινωνίας αλλά και τον ζόφο που επιβάλει το Κρεμλίνο: Ακόμη κι η απλή συμπόνοια για τα θύματα του πολέμου, τιμωρείται ως πράξη “πολιτικής αντίστασης”…

Το Politico μιλάει με μια νεαρή Μοσχοβίτισα: Η Μαλίκα έκλαιγε καθώς άφηνε μερικά λουλούδια στη βάση ενός αγάλματος ενός διάσημου Ουκρανού ποιητή στο κέντρο της Μόσχας.

Το άγαλμα αυτό έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο μνημείο τιμής στα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκτός από τη θλίψη της – η πράξη της  Μαλίκα ήταν φόρος τιμής στα θύματα μιας ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο – είχε και δύο λόγους να αισθάνεται ανησυχία.

Ο πρώτος λόγος  ήταν τα μπλε φώτα του περιπολικού στης αστυνομίας που ήταν παρκαρισμένο λίγα μέτρα πιο πέρα. Στη Ρωσία, οποιαδήποτε έκφραση συμπάθειας προς την Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί ότι δυσφημεί τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις ημέρες πριν από την επίσκεψη της Μαλίκα στο άγαλμα είχαν συλληφθεί αρκετά άτομα.

«Τους περιφρονώ», είπε για τους αξιωματικούς που σκέφτονται γύρω από το μνημείο.

Ο δεύτερος λόγος ανησυχίας της ήταν οι συνάδελφοί της Μοσχοβίτες που περνούσαν.

«Κάποιος θα μπορούσε να κρυφακούσει ότι ακούω Okean και να ειδοποιήσει τις αρχές», είπε, αναφερόμενη στο ουκρανικό ροκ συγκρότημα που έπαιζε από τα ακουστικά της, η μουσική των οποίων έχει γίνει το ανεπίσημο soundtrack όσων αντιτίθενται στον πόλεμο. 

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία ειδοποιήθηκε αρχικά για το αυτοσχέδιο μνημείο στο άγαλμα του ποιητή από υπερεθνικιστές μέλη ομάδων “επαγρύπνησης”.

«Αυτή είναι η χώρα στην οποία ζούμε τώρα», είπε η Μαλίκα. «Κοιτάζω γύρω μου αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν τη ζωή τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα και με πιάνει τρόμος».

Ακόμη και ο πρώην σύζυγος της Μαλίκα, με τον οποίο έχει έναν γιο, βρίσκεται «στην άλλη πλευρά του διχασμού» όσον αφορά τις απόψεις του για τον πόλεμο.

Η επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πέραν του ότι έχει αποκόψει τη χώρα του από τον δυτικό κόσμο, έχει δημιουργήσει επίσης ένα ρήγμα μέσα στη ρωσική κοινωνία, φέρνοντας τουςΡωσους τον έναν εναντίον του άλλου και διαμοιράζοντάς τους περισσότερο από ποτέ μέσα σε ξεχωριστές φούσκες πληροφοριών.

Αν και η ακρίβεια των δημοσκοπήσεων στη Ρωσία αμφισβητείται συχνά, τα αποτελέσματά τους —είτε από ανεξάρτητες, κρατικές χρηματοδοτήσεις ή μυστικές έρευνες που διέρρευσαν από το Κρεμλίνο— όλα δείχνουν ότι η πλειοψηφία του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τον πόλεμο ή τουλάχιστον είναι διατεθειμένος να τον αποδεχθεί ως γεγονός της ζωής του.

Από την εξορία, ανεξάρτητα ρωσόφωνα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναπαράγουν κρίσιμες ειδήσεις, αξιοποιώντας πλατφόρμες όπως το YouTube και το Telegram.

Αν και ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν κυρίως ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στη Ρωσία, παραδέχονται ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν κυρίως να διατηρήσουν το παλιό τους κοινό.  

Το ν διαδώσουν αυτη την πληροφόρηση στο κοινό που υποστηρίζει το Κρεμλίνο είναι ένα ηράκλειο καθήκον: Όπως οι Ρώσοι που τείνουν προς την αντιπολίτευση αποφεύγουν την κρατική τηλεόραση, όσοι υποστηρίζουν το Κρεμλίνο προτιμούν τα κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης ως κύρια πηγή ειδήσεων ή ακολουθούν μια επιλογή φιλοπολεμικών καναλιών στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πραγματική ζωή, ωστόσο, οι φούσκες επικαλύπτονται. Το ρήγμα διέρχεται μέσα στις οικογένειες, στους φίλους και στους χώρους εργασίας.

Για δεκαετίες, ο Ντμίτρι, ένας 45χρονος σκηνοθέτης που αντιτίθεται στον πόλεμο, βρισκόταν  με τους παλιούς του φίλους την περίοδο των Χριστουγέννων. Φέτος δεν ήταν καλεσμένος στο reunion. «Ξέρουν πώς σκέφτομαι, έτσι με τον δικό τους τρόπο προσπαθούσαν να αποφύγουν μια άβολη κατάσταση», είπε.

Ομοίως, μια νεαρή σχεδιάστρια που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της είπε ότι διέκοψε την επαφή με τη μητέρα της για μήνες επειδή η τελευταία της έστελνε συνέχεια συνδέσμους σε βίντεο του YouTube υπέρ του πολέμου.

  • «Η οικογένειά μου είναι σαν ένας μικρόκοσμος της Ρωσίας στο σύνολό της και δεν ξέρω πώς να ζήσω μαζί της», είπε. «Υπάρχει παντελής έλλειψη κατανόησης μεταξύ μας, σαν να είμαστε από διαφορετικούς πλανήτες».

Για τις ρωσικές αρχές, το κοινωνικό χάσμα είναι αιτία γιορτής, ως αποτέλεσμα της πολυετούς συντονισμένης προσπάθειάς να περιθωριοποιήσουν το αίσθημα της αντιπολίτευσης. 

Την περασμένη Πέμπτη, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το Meduza – μακράν το πιο πολυδιαβασμένο ανεξάρτητο μέσο ειδήσεων μεταξύ των νεαρών Ρώσων –   «ανεπιθύμητη οργάνωση».

Οι Ρώσοι που μοιράζονται έναν σύνδεσμο προς ένα άρθρο του τώρα κινδυνεύουν με πρόστιμο ή ακόμα και ποινική δίωξη.

  • Ωστόσο, υπάρχει ακόμη περιθώριο για μεμονωμένες πράξεις διαμαρτυρίας, αρκεί να παραμένουν σε αυστηρές παραμέτρους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αυτοσχέδια μνημεία όπως αυτό στο άγαλμα στη Μόσχα για τα θύματα της επίθεσης στο Ντνίπρο, που σκότωσε τουλάχιστον 46 αμάχους, εμφανίστηκαν σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία. Όσοι σαν τη Μαλίκα φέρνουν λουλούδια ή παιχνίδια, μένουν σε μεγάλο βαθμό μόνοι τους.

Αλλά τη στιγμή που το συναίσθημα εκφράζεται με λόγια, επιτρέποντας στους παρευρισκόμενους να πιάσουν το μήνυμα και ίσως ακόμη και να συμμετάσχουν, οι αρχές κινητοποιούνται.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια νεαρή γυναίκα με το όνομα Γιεκατερίνα Βάρενικ καθώς συνελήφθη από την αστυνομία αφού κρατούσε μια χειρόγραφη πινακίδα στο μνημείο της Μόσχας. Πριν τη συλλάβουν, της επετράπη να καταθέσει ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο άγαλμα, αλλά όχι την πινακίδα.

Στο βίντεο, ένας αστυνομικός ακούγεται να επαναλαμβάνει τις λέξεις στην πινακίδα — «Οι Ουκρανοί δεν είναι οι εχθροί μας, αλλά τα αδέρφια μας» — στο τηλέφωνό του, πληροφορώντας πιθανώς τους ανωτέρους του στην άλλη άκρη της γραμμής. 

  • Ένα δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε αργότερα στον Βάρενικ ποινή φυλάκισης 12 ημερών και πρόστιμο.

Ο Αντρέι Κολέσνικοφ, πολιτικός αναλυτής τον οποίο οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα», είπε ότι η μοίρα του Βάρενικ ήταν ενδεικτική της θέσης της Ρωσίας σήμερα.

«Στο πλαίσιο του πολέμου και με κίνδυνο δίωξης, η απλή έκφραση συμπόνιας έχει γίνει πράξη πολιτικής αντίστασης», πρόσθεσε.

 

 

Με πληροφορίες από POLITICO

Η μάχη των μαχών θα γίνει την Άνοιξη για την Κριμαία: Το ξέρουν όλοι, αποφασισμένοι οι Ουκρανοί, γι’ αυτό στέλνουν βαρύ οπλισμό οι Δυτικοί [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: