Ετάφη στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας», είπε Παύλος Γλύξμπουργκ στον επικήδειό του [videos]

Εσωτερική άποψη του ναού κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στη Μητρόπολη Αθηνών, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023. Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/STUDIO KOMINIS/NIKOLAS KOMINIS




Στην τελευταία του κατοικία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκε λίγο πριν τις 16:00 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ο ενταφιασμός έγινε δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως, εξάλλου, επιθυμούσε ο ίδιος.




 




Νωρίτερα, τελέστηκε τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών προσκεκλημένων. Όπως όριζε το πρωτόκολλο, τον επίκηδειο εκφώνησε ο πρωτότοκος γιος του τέως Βασιλιά, Παύλος, ο οποίος δάκρυσε αποχαιρετώντας τον πατέρα του.

«Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.
Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών».
Μετά το πέρας της τελετής, το φέρετρό με τη σορό του τέως βασιλιά μπήκε στη νεκροφόρα, με τους συγκεντρωμένους να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο.




Στην εξόδιο ακολουθία παραβρέθηκαν η οικογένεια, οι βασιλείς, μέλη των βασιλικών οικογενειών, επιχειρηματίες και φίλοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Μεταξύ όσων έδωσαν το «παρών» ήταν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα – Μαρία.

Ειδικότερα, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, παρέστη η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια. Από τη Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Στη Μητρόπολη Αθηνών μετέβησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία. Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που προσήλθαν στη Μητρόπολη ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Νωρίτερα ουρά χιλιομέτρων σχημάτισαν από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι πολίτες που ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στη σορό του τέως Βασιλιά. Μάλιστα, η ουρά έφτασε μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου, με πολλούς να μην καταφέρνουν να εισέλθουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου βρισκόταν για περισσότερες από 5 ώρες η σορός του τέως. Η αρχική πρόβλεψη ήταν το λαϊκό προσκύνημα να λάβει τέλος στις 10.30, ωστόσο δόθηκε παράταση μισής ώρας.

Απεργούν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου οι δήμοι όλης της χώρας για τον τραγικό θάνατο εργαζόμενης στο Ξυλόκαστρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: