FILE PHOTO: Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος (δεξιά). Φωτογραφία ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΚΥΠΕ
Toυ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: «Η πατρίδα μας περιμένει την ελευθερία της και ο λαός μας περιμένει να ενσκήψουμε στα πολλά προβλήματα του τα οποία προέρχονται από την εισβολή και την κατοχή».
Από το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, εις αντικατάσταση του αποβιώσαντα Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’, είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος επικράτησε στη ψηφοφορία των μελών της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου.
Ο Πάφου Γεώργιος έλαβε 11 ψήφους, ο Μητροπολίτης Λεμεσού 4, ενώ υπήρξε και 1 λευκή ψήφος.
Είχε προηγηθεί μια περίοδος όπου ο λαός (σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου) κλήθηκε να επιλέξει τους τρεις εκλεκτούς του, από τους συνολικά έξι υποψηφίους, από τους οποίους οι Κύπριοι Ιεράρχες θα επέλεγαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο.
Από την προεκλογική περίοδο δεν έλειψαν δυστυχώς κάποια γεγονότα που δεν συνάδουν με τους ιερούς κανόνες της εκκλησίας. Ευτυχώς τα πράγματα εξομαλύνθηκαν γρήγορα, χωρίς περαιτέρω ένταση, και σίγουρα σ΄ αυτό συνέτεινε η υπεύθυνη και αξιοπρεπής στάση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο οποίος υπερψηφίσθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία όσων προσέτρεξαν στις κάλπες για την εκλογή του τριπρόσωπου.
Άλλες ωστόσο ήσαν οι βουλές του Κυρίου και όλοι όσοι δηλώνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Κύπρου οφείλουν να αποδεχθούν την τελική επιλογή.
Προτεραιότητα για τον νέο Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας, είναι το θέμα της υπογεννητικότητας για το οποίο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» της Κύπρου ανέφερε ότι προτίθεται να ανοίξει κύκλο διαβούλευσης με τις οργανώσεις πολυτέκνων ώστε η Εκκλησία να προσφέρει οικονομική στήριξη για κάθε παιδί μετά το δεύτερο.
Ευρύτερα ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος τόνισε την ανάγκη η Κυπριακή Εκκλησία να επιστρέψει στην παράδοση της όσον αφορά τον μοναχισμό, η οποία παράδοση δίνει μεγάλη ελευθερία σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Χαρακτηρίζει επίσης ξενόφερτη τη συχνή περιφορά λειψάνων και εικόνων, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει ένα μέτρο σε αυτά τα φαινόμενα.
«Πολλές φορές αυτό γίνεται και για οικονομικούς λόγους αλλά πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα, διότι αποτελεί επηρεασμό από ξένες εκκλησίες και πρέπει να διαφυλάξουμε την παράδοση μας» τόνισε εμφαντικά ο νέος Αρχιεπίσκοπος.
Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, δήλωσε πως όλοι Κύπριοι ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, καλούμαστε να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε και να ζήσουμε στο νησί. Εχθρός μας τόνισε χαρακτηριστικά, είναι η κατοχή.
Είχα το προνόμιο να γνωρίσω από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Η εντύπωση που απεκόμισα είναι ότι πρόκειται για ένα φλογερό πατριώτη και ένα έντιμο υπηρέτη της εκκλησίας του Χριστού.
Ο εμψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος έχει όλες τις αρετές και ιδανικά και αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο και για τη θρησκεία και για την πατρίδα. Έχει άποψη για το εθνικό θέμα και δεν διστάζει να την εκφράζει δημοσίως.
Ανήκει στους ιεράρχες που δεν θα κλείσει το στόμα του για το Κυπριακό. Και όσο υπάρχει κατοχή η ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου οφείλει να κατευθύνει σωστά τον λαό και να έχει λόγο και άποψη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Υστερόγραφο 1: Η εκλογή Αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο, πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελεί μία συνήθη κοσμική διαδικασία, η οποία θα βγάζει προς τα έξω διεκδίκηση, αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες. Μήπως τελικά έχει δίκαιο ο Άγιος Καρπασίας;
Υστερόγραφο 2: Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έχει συνδέσει το όνομα του με τον αγώνα ελευθερίας από την τουρκική κατοχή. Συνελήφθη και κακοποιήθηκε από τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το 1989, ενώ κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.
Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE