Απερρίφθη με 156 «όχι» η πρόταση δυσπιστίας: Οσα (δεν) μάθαμε από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

FILE PHOTO Στιγμιότυπο από την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Με 156 «όχι» απερρίφθη η πρόταση δυσπιστίας που είχε υποβάλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Υπέρ της πρότασης ετάχθησαν 143 βουλευτές επί συνόλου 299 ψηφισάντων.

Ουδείς βουλευτής ψήφισε «παρών».

  • Η (σχεδόν) τριήμερη συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε υψηλούς τόνους όχι μόνο στην καταληκτική της διαδικασία αλλά και μεταξύ των βουλευτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να δώσει περαιτέρω απαντήσεις για τις καταγγελίες των παρακολουθήσεων εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη διαδικασία με την οποία αξιοποίησε και κόμισε την επιστολή Ράμμου στη Βουλή.

Για το ζήτημα των υποκλοπών η κυβέρνηση και εγώ έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα, αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες και ψηφίσαμε νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «χωρίς να αγνοούμε τα λάθη που έγιναν και δίχως να είναι στις προθέσεις μας να διαλύσουμε την ΕΥΠ.

Είναι κατά την άποψή μας μια λογική ισορροπία ανάμεσα στα αγαθά των ατομικών δικαιωμάτων και στην ανάγκη για συλλογική προστασία και ασφάλεια. Παλιές αδυναμίες δεν εξάντλησαν ακόμα τον επίλογό τους. Θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε όλα όσα ακούστηκαν στο νέο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει μια ακόμα κατασκοπευτική ιστορία στα μέτρα του. Αποκαλύψεις οι οποίες έγιναν με διαρροές στοιχεία στα δικά σας μέσα πρώτα».

Και ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε: «Ήρθατε κραδαίνοντας τελικά έναν φάκελο. Έγραφε απόρρητος. Έτσι δεν είναι; Τον κάνατε φείγ βολάν αλλά δεν μας απαντήσατε κ. Τσίπρα αν στην επιστολή υπήρχαν τα ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε».

«Καταλάβαμε, καταλάβαμε. Επιβεβαίωσε ο κ.Τσίπρας ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα. Ευχαριστούμε πολύ» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, μετά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα ότι τα ονόματα που ανακοίνωσε ήταν σε άλλη επιστολή του κ. Ράμμου. «Και πώς να υπήρχαν, επειδή στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος έχει αυτούσια την επιστολή που σας έστειλε και ονόματα δεν υπάρχουν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης περιέγραψε τον Μητσοτάκη ως «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης», αναφερόμενος στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Ανέφερε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος δεν είναι «βλαξ» αλλά ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη μεταπολίτευση και μετά. O Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, λέγοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη να αποκαλύψει τα ονόματα των έξι παρακολουθούμενων. «Απέδειξε ότι δικαστές υπάρχουν και εδώ, όχι μόνο στις Βρυξέλλες» ανέφερε για τον Χρήστο Ράμμο.




Ο κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στο τελευταίο εξάμηνο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης» και πρόσθεσε: «Τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης». Ακολούθως ανέφερε: «Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές 10ετούς φυλάκισης που ξεστόμιζαν τα στελέχη σας, με την καταστροφή εγγράφων. Και βέβαια με τη σπίλωση ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα, όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου».




Θύμισε ακόμη: «Δική σας απόφαση, να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μαξίμου. Δική σας απόφαση να αλλάξατε το νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ο δικός σας άνθρωπος. Δική σας απόφαση να ορίσετε τον έμπιστο ανεψιό σας στον έλεγχό της.

Όσον αφορά τις αμιγώς προεκλογικές αναφορές του, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μία δήλωση που φαίνεται να επαναλαμβάνει το άνοιγμα προς ΠΑΣΟΚ, Μέρα 25 κλπ αλλά ενδεχομένως συνιστά και μια πρώτη απόκλιση από τη γραμμή που έχει χαράξει ο κ. Τσίπρας και σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να στήσει κυβέρνηση ηττημένων».

«Οι περισσότεροι βουλευτές της συμπολίτευσης, το γνωρίζετε ήδη, δε θα είστε εδώ μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Όπως και ο κος Μητσοτάκης δε θα κάθεται σε κυβερνητικά έδρανα στην επόμενη Βουλή. Όλοι το γνωρίζουν αυτό.

Το στοίχημα για τη χώρα και τη δημοκρατία, είναι στα κυβερνητικά έδρανα στη πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής να κάθεται μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα στον τόπο.

Κατρίνης: Η κάλπη θα δώσει λύση

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης προσπάθησε να τονίσει την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας τις κατά το δυνατόν ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμποντας στο αποτέλεσμα των εκλογών για τη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε με έμφαση ότι ‘’ το ΠΑΣΟΚ, για να το πάρετε απόφαση κύριε Μητσοτάκη, δεν πρόκειται ούτε να υπηρετήσει ούτε να υποταχθεί στο αφήγημα σας.’’

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης μιας νέας κυβέρνησης που δεν θα έχει πάτρωνες ή ιδιοκτήτες. Μιας νέας κυβέρνησης που θα παίρνει αποφάσεις και θα εφαρμόζει πολιτικές για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Μιας νέας κυβέρνηση που θα εγγυάται τα δημοκρατικά δικαιώματα, την εφαρμογή των κανόνων, το σεβασμό του κράτους δικαίου, την εμπιστοσύνη όλων απέναντι στους θεσμούς.

Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας:

‘’ Η αυτόνομη πορεία μας είναι στρατηγική επιλογή. Και καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουν τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, αφού δεν κατάφερε πρώτα να μας εξοντώσει, όπως επιχείρησε. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, η λαϊκή ετυμηγορία εμπεριέχει πάντα και το μήνυμα και κυρίως τη λύση. Το ΠΑΣΟΚ θα δείξει σεβασμό απέναντι στην ψήφο των πολιτών, που είναι βέβαιο ότι θα εμπεριέχει και τη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Θα διαχειριστεί με όρους σύνεσης, ευθύνης και εθνικού συμφέροντος τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες στην κάλπη. Και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η δύναμη, τόσο πιο κοντά θα έρθει η χώρα σε αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη: ένα νέο ξεκίνημα, μια συνολική επανεκκίνηση.

Κουτσούμπας: Εκφράζουμε μομφή 4 χρόνια

Η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ είναι δεδομένη και διαρκής. Αφορά το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων, όπως και το σύνολο των πολιτικών επιλογών της που συσσωρεύουν προβλήματα στις πλάτες του λαού» τόνισε στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Αυτή τη μομφή το ΚΚΕ δεν περίμενε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να την εκφράσει, αντίθετα τη μομφή του το ΚΚΕ την εκφράζει ασταμάτητα εδώ και τέσσερα χρόνια και μέσα στη Βουλή αποκαλύπτοντας και καταψηφίζοντας τα αντιλαϊκά νομοσχέδια της ΝΔ τα μισά από τα οποία έχουν περάσει με τη συναίνεση και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Την εκφράζει κυρίως μέσα από τον καθημερινό αγώνα σε όλη τη χώρα παντού όπου εκδηλώνονται οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής» πρόσθεσε.

Για την «υπόθεση των παρακολουθήσεων» επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά στον πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι «η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκη οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για μια προς μία τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

  • Σημειωτέον ότι σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ δεν ήταν στα έδρανα της Βουλής κατα τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τσίπρα, με την πλειονότητά της να επανέρχεται ωστόσο για να παρακολουθήσει την ομιλία Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Παραμένετε φορέας καθηλωμένος στη μιζέρια – Που βρήκατε τα ονόματα της επιστολής Ράμμου;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: