Το πρώτο χριστουγενιάτικο δέντρο στην Αθήνα, η αντίδραση του Μακρυγιάννη και το ξεχασμένο ελληνικό καραβάκι

Στολισμένη βάρκα αλλά και δένδρο στην Παναγιούδα της Λέσβου. Πηγή Φωτογραφίας: Η Λέσβος μας via Facebook




Από τις πάντα ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου αλιεύσαμε μία ακόμη:

Αφορά το ωραίο μα ξεχασμένο χριστουγεννιάτικο καραβάκι (έθιμο που μόνο οι νησιώτες μας τείνουν να θυμούνται ως δημόσιο στολισμό) αλλά και την έλευση του χριστουγεννιάτικου δέντρου για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Παραθέτουμε τη δημοσίευση της κυρίας Μαρίας Αρβανιτάκη (Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).

«Κατά παράδοση, οι Έλληνες στόλιζαν το καράβι, επειδή είχαν ανέκαθεν, ήδη από τα αρχαία χρόνια, δεσμούς με τη θάλασσα. Επιπλέον, πολλοί ενήλικες και παιδιά εργάζονταν στα πλοία, ακόμη και τις αργίες, για να φέρουν χρήματα και ψωμί στις οικογένειές τους. Το καραβάκι δεν συμβόλιζε μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν επίσης τον ρόλο τιμητικού καλωσορίσματος για τους Έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και στις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα.

Φωτογραφία από τα Αρχεία και τη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Συχνά, τα παιδιά που πήγαιναν να πουν τα κάλαντα κρατούσαν μια μινιατούρα καράβι. Στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, γέμιζε γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες.

Αν και το έθιμο αυτό έχει ατονήσει, κρατάει ακόμη στα νησιά, απ’ όπου και προέρχεται. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, πολλοί δήμοι αναβίωσαν το έθιμο, στολίζοντας στις πλατείες καράβια αντί για έλατα ή στολίζοντας και τα δύο.

Φωτογραφίε από τα Αρχεία και τη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Το στόλισμα του δέντρου ως χριστουγεννιάτικο έθιμο ήρθε στην Ελλάδα επί Όθωνα, και το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε ήταν στα βασιλικά ανάκτορα του Ναυπλίου.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι στολίστηκε το 1843 στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην οικία του διπλωμάτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου επί της οδού Κυδαθηναίων στην Πλάκα. Στολίστηκε ένα έλατο που ξεπερνούσε τα δύο μέτρα και κοσμούσε τη μεγάλη αίθουσα του σπιτιού. Για στολίδια είχε κεράκια και διακοσμητικά από τη Ρωσία. Εκείνη την παραμονή των Χριστουγέννων, πολλοί Αθηναίοι κατέφθασαν στο σπίτι του Παπαρρηγόπουλου για να θαυμάσουν το δέντρο και να ευχηθούν στον οικοδεσπότη.

Ανάμεσά τους και ο Μακρυγιάννης, που, όταν αντίκρισε το εντυπωσιακό δέντρο, κούνησε το κεφάλι του λέγοντας: «Ωραίο είναι, κυρ-Γιάννη. Και του χρόνου να είμαστε καλά! Αλλά τα δέντρα μου εγώ δεν τ’ αφήνω να φυτρώσουν μέσα στην κάμαρα! Μόνο τ’ άρματά μου φυτρώνουν εκεί».

Τα Ονειρόσπιτα της Barbie συμπληρώνουν 60 χρόνια ζωής και συγκεντρώνονται σε ένα λεύκωμα: Η εξέλιξή τους από το 1962 έως σήμερα [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: