Το “Κατάρ-γκέιτ” είναι ο χειρότερος εξευτελισμός μιας ανίσχυρης, τώρα και μίας διεφθαρμένης Ευρώπης

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή. Φωτογραφία: EP-141261A, Photographer: Alain ROLLAND, Copyright: ©European Union 2022 – Source : EP




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Αυτή κι αν είναι βόμβα μεγατόνων στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας: Πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται και η Ελληνίδα Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ.

Η Καϊλή κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το Κατάρ, μαζί με άλλους υπόπτους, μεταξύ αυτών και ο σύντροφός της.

Οι διωκτικές Αρχές του Βελγίου, που εδώ και μήνες είχαν πληροφορίες για προσπάθειες του εμιράτου να επηρεάσει αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, που ξεπερνούσαν τα όρια «κλασικού λόμπι», συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω την Ελληνίδα Αντιπρόεδρο με μεγάλο χρηματικό ποσό.

Η ανεπίτρεπτη αυτή υπόθεση διαφθοράς συνταράζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, θρυμματίζει την αξιοπιστία της, διασύρει την υπόστασή της ως προπύργιου δημοκρατίας και εκθέτει την Ελλάδα. Είναι βόμβα υψηλής εκρηκτικής ισχύος στα θεμέλια μιας Ένωσης, που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρώπη βρίσκεται στο κέντρο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ην. Πολιτειών και της Ρωσίας, με την έμμεση εμπλοκή και άλλων δυνάμεων.

  • Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας αναδεικνύει κατά τρόπο δραματικό την πολιτική, διπλωματική, οικονομική, ενεργειακή και στρατιωτική αδυναμία της Γηραιάς Ηπείρου έναντι του αμερικανικού αετού και της ρωσικής αρκούδας ή και του κινεζικού δράκοντα.

Μετά τους εναγκαλισμούς της Μόσχας από τη Γερμανία επί διακυβέρνησης Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, με τη γνωστή ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (26/9/2017), τη συνέντευξή του στον βρετανικό Economist (7/11/2019) ή ακόμα και την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο (19/1/2022), ξεδίπλωσε το όραμά του για «μια πιο δημοκρατική Ευρώπη».

Ο Μακρόν διατύπωσε τρεις υποσχέσεις για να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: Υπόσχεση δημοκρατίας, προόδου και ειρήνης. Μέσα σε αυτό το ευρύ πλαίσιο, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε:

  • «Ξεχάσαμε πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη. Ενώπιον της γεωπολιτικής αστάθειας, της τρομοκρατικής απειλής, των κυβερνοεπιθέσεων, της ασύμμετρης μετανάστευσης, ενώπιον της επιστροφής του τραγικού στην Ιστορία, η Ευρώπη οφείλει να εξοπλιστεί όχι από δυσπιστία προς τις άλλες δυνάμεις αλλά για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της σε έναν κόσμο βίας, για να μην υποστεί τις επιλογές άλλων, για να είναι ελεύθερη».

Έτσι άνοιξε επισήμως τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού ταχείας επέμβασης, ο οποίος δεν θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και στην αμερικανική συνδρομή. Ο Μακρόν μίλησε ακόμα για «μια Ευρώπη που θα είναι ικανή να απαντήσει σε προκλήσεις κλιματικές, τεχνολογικές, ηλεκτρονικές αλλά και γεωπολιτικές, μια Ευρώπη που θα αποφασίζει μόνη για το μέλλον της, να μην εξαρτάται από τις επιλογές των άλλων μεγάλων δυνάμεων».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος υποδούλωσαν ξανά την Ευρώπη στις αμερικανικές επιταγές και στο ΝΑΤΟ. Οι δυτικές, κυρίως ευρωπαϊκές, κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ήδη πλήττουν πρώτα τις χώρες της Ένωσης, οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά και ενεργειακά.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν μια μεγαλύτερη αμυντική, ενεργειακή και στρατιωτική εξάρτηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες ως «από μηχανής θεός» σπεύδουν να προσφέρουν ακριβό φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε μια Ευρώπη, που μέχρι πρόσφατα εξαρτιόταν από τη Ρωσία. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα υποφέρουν τον χειμώνα, ενώ ο Πούτιν αξιοποιεί τον υψηλό πληθωρισμό στις ευρωπαϊκές χώρες για να τις γονατίσει.

Θα ανέμενε κανείς πως οι Ευρωπαίοι θα συζητούσαν έστω το όραμα του Γάλλου Προέδρου. Κάποιοι εταίροι το απαξίωσαν, άλλοι το απέρριψαν και μόνο μερικοί πρότειναν να μελετηθεί. Ο μεγάλος «υπερατλαντικός αδελφός», δι’ Ευρωπαίων αντιπροσώπων (Βαλτικές χώρες και πρώην κομμουνιστικές, που υπέφεραν από τη σοβιετική κατοχή), εξουδετέρωσε το όραμα του Γάλλου Προέδρου. Όμως, τα σπασμένα του ουκρανικού πολέμου και τις εντεύθεν ολέθριες επιπτώσεις του στη Γηραιά Ήπειρο, τα πληρώνουν πρώτα και κύρια οι Ευρωπαίοι, όχι οι Αμερικανοί.

Οι «27» της ΕΕ δεν θέλουν ή αποφεύγουν να κατανοήσουν δύο κρίσιμης σημασίας δεδομένα.

  • >Πρώτον, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια κοινή οικονομική και νομισματική ένωση και χωρίς μια κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική.
  • >Δεύτερον, η Ευρώπη και όχι οι ΗΠΑ έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Γι’ αυτό ο πρόεδρος Μακρόν, σε δηλώσεις του (4/12/2022) , που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, είπε:

«Ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε -όπως λέει πάντα ο πρόεδρος Πούτιν- είναι η ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ φτάνει στην πόρτα του και η ανάπτυξη όπλων τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία. Το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη και κατά συνέπειαν πρέπει να το προετοιμάσουμε: Τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες-μέλη προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στην ομιλία του στη Σορβόννη, ο Πρόεδρος Μακρόν είπε:

«Η ΕΕ είναι σήμερα πολύ αργή, πολύ αδύναμη και πολύ αναποτελεσματική. Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Ο μόνος τρόπος για το μέλλον είναι η αποκατάσταση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης».

Με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη υφίσταται τις οδυνηρές επιπτώσεις της ετεροβαρούς συμπόρευσης με τον υπερατλαντικό εταίρο. Το σκάνδαλο διαφθοράς έρχεται να συνταράξει τα θεμέλια μιας Ένωσης, η οποία χειραγωγείται από τις ΗΠΑ και διαφθείρεται από ένα αραβικό εμιράτο.

Το Κατάρ είχε ανοίξει τον δρόμο της διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων από το 2010, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία για ν’ αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Είναι γνωστά τα σκάνδαλα χρηματισμού και διαφθοράς αξιωματούχων της FIFA. «Αν κάποιος αντιτίθεται, αγοράστε τον», ήταν το σύνθημα Καταριανών. Ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, «άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο Κατάρ, τα υπόλοιπα ακολούθησαν», έγραψε η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Χρήμα, απληστία, πολιτική ανηθικότητα, εξαγορά συνειδήσεων, αδίστακτο λόμπι, δωροδοκίες, με μια λέξη: Διαφθορά μεγατόνων, η οποία πλήττει καίρια μιαν Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποφέρει όχι μόνο από δημοκρατικό έλλειμμα, αλλά τώρα και από διεφθαρμένους αξιωματούχους.

  • Το «Κατάρ-γκέιτ» συνιστά τον χειρότερο εξευτελισμό της Ένωσης που όφειλε, έστω και τώρα, να ανασυγκροτηθεί, να επιτύχει την ολοκλήρωσή της και να επιβληθεί ως πανίσχυρος, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά, μεσάζων, ανάμεσα στις αλλοπρόσαλλες ΗΠΑ, τον μεγαλοϊδεατικό ιμπεριαλισμό της Ρωσίας και τις πλανητικές φιλοδοξίες της Κίνας. Πού πάει η Ευρώπη;
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κομματοκρατία και φαυλοκρατία συνέτριψαν τους θεσμούς στην Κύπρο, με αχρηστοκρατία: Δεν υπάρχει σωτηρία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: