Θα το “παντρέψει” μαζί με το δικό της: H Κύπρος αναζητεί τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη

File Photo: Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Δημοσίευμα στην εφημερίδα Independent, (του Menelaos Hadjicostis) αναφέρεται στις δηλώσεις της Κύπριας υπουργού ενέργειας Νατάσας Πηλείδη για το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω αγωγού, από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει, το φυσικό αέριο θα υγροποιείται στην Κύπρο και στη συνέχεια θα εξάγεται με πλοίο στην Ευρώπη και αλλού. Το σχέδιο αυτό θεωρείται καλύτερο από την επιλογή ενός αγωγού που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.

«Έχει χαμηλότερο κόστος, είναι πιο εφικτό σε τεχνικό επίπεδο και παρέχει μεγάλο εύρος ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις διαδρομές μέσω πλοίων», δήλωσε.

Η Κύπρος αναζητεί τρόπους να εξάγει και το δικό της αέριο, σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Πηλείδη, συντηρητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα που έχουν βρεθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ αγγίζουν τα 12-15 τρις κυβικά μέτρα. Η ExxonMobil και η Qatar Petroleum, καθώς και η γαλλική Total και η ιταλική Eni κατέχουν επί του παρόντος άδειες εξερεύνησης για τις μισά και πλέον από τα 13 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα σχέδια ανάπτυξης του οικοπέδου Αφροδίτη, το οποίο εκτιμάται ότι φέρει περίπου 4,25 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προχωρούν ήδη. Η Chevron, μαζί με την ολλανδική Shell και την ισραηλινή NewMed ετοιμάζονται να καταθέσουν σχέδιο ανάπτυξης για την Αφροδίτη ως τα τέλη του έτους, ενώ το αέριο από αυτό το οικόπεδο αναμένεται να φτάσει στις αγορές το 2027.

Προκειμένου να γίνει αυτό, η Chevron επιδιώκει τη μεταφορά του αερίου σε ήδη υφιστάμενες αιγυπτιακές δομές επεξεργασίας. Η εταιρεία μελετά διάφορα σενάρια για τη δημιουργία μικρότερων αγωγών που θα τροφοδοτούν τους υπάρχοντες ώστε να φτάνει το αέριο στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την Πηλείδη, τα σχέδια ανάπτυξης πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι νέοι αγωγοί θα προσφέρουν στην Ευρώπη «αρκετή διαθεσιμότητα για την εξαγωγή του [κυπριακού] αερίου» με το πιο βιώσιμο δυνατό τρόπο.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που θα βρεθεί θα καθορίσει την καλύτερη επιλογή μεταφοράς του αερίου στις αγορές, τόνισε. Η Eni και η Total αναμένεται να ανακοινώσουν τα σχέδια τους τις επόμενες ημέρες.

Υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο για εξαγωγή τουλάχιστον ως το 2050, σύμφωνα με αναλύσεις του East Mediterranian Gas Forum, στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ η Γαλλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Independent, (του Menelaos Hadjicostis) – Cyprus: Plant to process Israeli gas for export an option

Ο Ερντογάν επιδιώκει να χαράξει έναν ανεξάρτητο δρόμο εντός της Δυτικής Συμμαχίας: Γι’ αυτό οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να του πουλήσουν τα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: