Θα πάρουμε τα F-16 υποστηρίζει, έωλα, ο προπαγανδιστικός προεκλογικός μηχανισμός του Anadolu: Ναι, όταν βγει ο ήλιος από τη Δύση…

File Photo: Μαχητικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Πηγή: Turk Hava Kuvvetleri




Σε πανηγυρικούς τόνους κινούνται τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο με αφορμή την απουσία από το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ των ρητών περιορισμών για την πώληση F-16 στη χώρα τους.

Προφανώς λειτουργώντας με επικοινωνιακούς προεκλογικούς όρους βλέπουν μια ευκαιρία να αποκτήσει κάποιο αφήγημα ο Ερντογάν που θα μπορεί να υποστηρίζει ότι κέρδισε στα σημεία.

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν σαφή δεδομένα τα οποία δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να αισιοδοξεί όσο συνεχίζει την αναθεωρητική της ρητορική, τις προκλήσεις, τις παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τις πολεμικές επιθέσεις στη Συρία.

Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η σαφής θέση των ΗΠΑ κατά των S-400.

Χαρακτηριστικά είναι η σαφής θέση των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκε σε δήλωση του εκπροσώπου του State Department στην Hellas Journal για απαγόρευση στρατιωτικής δράσης κατά των Κούρδων στη Συρία με το έωλο επιχείρημα της αυτοάμυνας.

Σχεδόν ταυτόχρονα στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε το βράδυ, αναφέρεται ότι:

«Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον πλήρη έλεγχο της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς και την απρόσκοπτη προεδρία του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην πανίσχυρη επιτροπής που καλείται να εγκρίνει τις όποιες πωλήσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, δεν θα έπρεπε να κάνουν την Τουρκία να δηλώνει αισιόδοξη.

Ο Μπομπ Μενέντεζ έχει αποδείξει ότι είναι απολύτος σταθερός στις απόψεις και τις θέσεις του. Και όπως δηλώνει με κάθε ευκαιρία δεν πρόκειται να περάσει καμία πώληση όπλων στην Τουρκία όσο δεν υπάρχει σαφής και κατηγορηματική εξασφάλιση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το δημοσίευμα του Anadolu

Παρόλα αυτά η είδηση του δημοσιεύεται στο κρατικό προπαγανδιστικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας είναι σαφές ότι προσπαθεί με μισές αλήθειες να δημιουργήσει κλίμα για… εσωτερική κατανάλωση.

Γράφει συγκεκριμένα:

Οι τροπολογίες που εισήχθησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία εξαρτώνται από μια σειρά όρων καταργήθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

Μια επιτροπή συνεδρίου αποτελούμενη από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (NDAA), ο οποίος περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με την τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που έλαβε το πρακτορείο Anadolu, το οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν από ομάδα αντιπροσώπων αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο.

Η κίνηση ήρθε μετά από δύο τροπολογίες που εισήγαγαν οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, οι οποίες συνέδεαν τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία υπό ορισμένους όρους, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του ετήσιου νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Οι τροποποιήσεις αποσκοπούσαν στην επιβολή αρκετών περιορισμών στην πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της απαίτησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα ήταν προς εθνικά συμφέροντα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Türkiye στην Ουάσιγκτον λέγεται ότι ήταν αποτελεσματικές σε αυτή την αλλαγή στη Γερουσία.

Προκειμένου να γίνει η πώληση των F-16, το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στην ειδοποίηση πώλησης που υπέβαλε η διοίκηση.

Αφού η Γερουσία εγκρίνει το NDAA, θα γίνει ένα κοινό κείμενο με προηγούμενη έκδοση που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προτού σταλεί στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί σε νόμο.

Το Κογκρέσο …ήρθε νύχτα και έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν: Δεν επιτρέπονται υπερπτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: