Αποκλείστηκε η Βραζιλία από το Μουντιάλ: Εχασε στα πέναλτι από την Κροατία [videos]

Marquinhos of Brazil reacts during the FIFA World Cup 2022 quarter final soccer match between Croatia and Brazil at Education City Stadium in Doha, Qatar, 09 December 2022. EPA, Georgi Licovski




Η μέγιστη των εκπληξεων στο Μουντιάλ. Η Βραζιλία αποκλείστηκε από την Κροατία στη διαδικασία των πέναλτι.

Η Κροατία έκανε ξανά το «θαύμα» της.

Απέκλεισε στα πέναλτι τη Βραζιλία με 4-2 (0-0 κανονικός αγώνας και 1-1 στην παράταση) και προκρίθηκε για δεύτερη σερί φορά στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δείχνοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα, οι ποδοσφαιριστές της Κροατίας, κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 117’ με τον Πέτκοβιτς, το υπέροχο γκολ που σημείωσε στο 105′ ο Νεϊμάρ .

 




Στη διαδικασία δε τον πέναλτι, και με ήρωα ξανά τον Λιβάκοβιτς, οι Κροάτες πήραν ακόμη μία τεράστια πρόκριση, στέλνοντας τη «σελεσάο» από πολύ νωρίς, πίσω στη Βραζιλία.




Στο «Education City Stadium» της πόλης Αλ-Ραγιάν οι Βραζιλιάνοι μπήκαν στο ματς με διάθεση να απειλήσουν από νωρίς και μόλις στο 5ο λεπτό ο Βινίσιους προσέγγισε την κροατική περιοχή και πλάσαρε με το δεξί, αλλά ο Λιβάκοβιτς μπλόκαρε σταθερά.

Στο 13’ από τη σέντρα του Πάσαλιτς από τα δεξιά, ο Γιουράνοβιτς δεν μπορεί να σουτάρει κι ο Πέρισιτς έπιασε σουτ με τη… γάμπα, αλλά η μπάλα έφυγε μακριά από την εστία. Στο 21’ πρώτα η Βινίσιους κι εν συνεχεία ο Νεϊμάρ δεν μπόρεσαν να νικήσουν την κροατική άμυνα και τον Λιβάκοβιτς.

Η Κροατία κρατούσε με ηρεμία την μπάλα «απορροφώντας» σταθερά την πίεση των παικτών του Τίτε, οι οποίοι κατέγραψαν την τελευταία καλή φάση τους στο 42’ με το φάουλ του Νεϊμάρ που κόντραρε πάνω στο τείχος, άλλαξε ελαφρώς πορεία, αλλά δεν αιφνιδίασε τον Λιβάκοβιτς.

Η Βραζιλία μπήκε στα… κόκκινα στο δεύτερο ημίχρονο και στο 47’ από χαμηλό γύρισμα του Μιλιτάο, ο Γκβάρντιολ στην προσπάθειά του να αποκρούσει λίγο έλειψε να τη στείλει στο βάθος της εστίας της Κροατίας, όμως ο Λιβάκοβιτς έκανε καταπληκτική επέμβαση με τα πόδια.




Αντίστοιχα εξαιρετικά αντανακλαστικά έδειξε ο γκολκίπερ της Κροατίας και της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και στο 54’ στο τετ-α-τετ με τον Νεϊμάρ, διώχνοντας ξανά με το δεξί πόδι. Ο Λιβάκοβιτς έμοιαζε ανίκητος λέγοντας «όχι» και στην προσπάθεια του Πακετά στο 66’, ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο τερματοφύλακας της «Χρβάτσκα» έγραψε άλλη μία επέμβαση πάνω στον Νεϊμάρ.

Στην παράταση οι Κροάτες έχασαν την πρώτη σημαντική ευκαιρία στο 103’ όμως το πλασέ του Μπρόζοβιτς από καλή θέση έφυγε πολύ πάνω απ’ τα δοκάρια του Άλισον.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, οι Βραζιλιάνοι έφτασαν στο γκολ που κυνηγούσαν απεγνωσμένα απ’ το ξεκίνημα του ματς, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Νεϊμάρ. Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έκανε μία φανταστική ενέργεια, αλλάζοντας αστραπιαία την μπάλα πρώτα με τον Ροντρίγο και μετά τον Πακετά κι αφού πέρασε και τον Λιβάκοβιτς έκανε το 1-0 για τη «σελεσάο».




Η Βραζιλία επέλεξε να «καθίσει» πάνω στο γκολ του Νεϊμάρ, άρχισε να δίνει μέτρα στους Κροάτες και το «πλήρωσε» από δύο αλλαγές του Ζλάτκο Ντάλιτς. Στο 117’ ο Όρσιτς βρηκε χώρο και γύρισε την μπάλα προς το Πέτκοβιτς, ο οποίος πλάσαρε με τη μία και ισοφάρισε σε 1-1 (η προσπάθειά του κόντραρε πάνω στον Μαρκίνιος κι άλλαξε πορεία).

Τα πέναλτι

Στη διαδικασία των πέναλτι οι Κροάτες είχαν το… know how απ’ τις σερί προκρίσεις τους (τέσσερις συνολικά σε δύο διοργανώσεις) από την άσπρη βούλα. Ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε το πρώτο πέναλτι του Ροντρίγο, ο Μαρκίνιος σημάδεψε στο δοκάρι και οι Κροάτες που μέτρησαν «4 στα 4» στις δικές τους εκτελέσεις έγιναν η πρώτη ομάδα που έκλεισε θέση για τους ημιτελικούς, περιμένοντας να μάθει απόψε τον αντίπαλό της από το νικητή του ζευγαριού Ολλανδία-Αργεντινή.




Ρεκόρ ο Νεϊμάρ αλλά…

Με το γκολ του στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης στον προημιτελικό του Μουντιάλ με την Κροατία, ο Νεϊμάρ ισοφάρισε το ρεκόρ του -θρύλου της Βραζιλίας- Πελέ με 77 γκολ στην εθνική ομάδα, το οποίο κατείχε ο «βασιλιάς» για 51 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FIFA αναγνωρίζει το ρεκόρ, αλλά η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και ο Πελέ δεν θα το κάνουν, επειδή αναφέρουν ότι σημείωσε 95 γκολ.

Όμως, η FIFA μετρά μόνο παιχνίδια μεταξύ δύο εθνικών ομάδων, ενώ μερικά από τα γκολ του Πελέ σημειώθηκαν σε φιλικά με ομάδες, σύμφωνα με σχετική αναφορά του BBC.




Ο Νεϊμάρ χρειάστηκε 124 αγώνες με τη «σελεσάο» για να «πιάσει» τον Πελέ, ο οποίος έφτασε με τη σειρά του στα 77 γκολ σε 92 αγώνες με την εθνική ομάδα.

Ο 82χρονος Πελέ -ο οποίος κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα με τη Βραζιλία, το 1958, το 1962 και το 1970- νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, ενώ σημείωσε το τελευταίο γκολ του με την εθνική σε φιλικό με την Αυστρία το 1971.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απολογισμός του Νεϊμάρ δεν είναι συνολικό ρεκόρ της Βραζιλίας, με τη Μάρτα να έχει σκοράρει 115 φορές για τη εθνική ομάδα γυναικών από το 2002.




Ο Νεϊμάρ έκανε το ντεμπούτο του στις 10 Αυγούστου 2010, σημειώνοντας το πρώτο διεθνές γκολ του στο 28ο λεπτό της νίκης 2-0 επί των ΗΠΑ.

Οκτώ από τα γκολ του έχουν σημειωθεί σε Μουντιάλ (τέσσερα το 2014, δύο το 2018 και δύο στο Μουντιάλ του Κατάρ), ενώ έχει πετύχει άλλα πέντε στο Copa America.

Κατέκτησε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2013, αλλά η καλύτερη πορεία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε όταν η Βραζιλία έφτασε στα ημιτελικά το 2014, ενώ η καλύτερη διαδρομή του στο Copa America ολοκληρώθηκε με μια δεύτερη θέση το 2021.

Οι κορυφαίοι σκόρερ ανδρών της Βραζιλίας:

  • Πελέ 92 ματς 77 γκολ
  • Νεϊμάρ 124 77
  • Ρονάλντο 99 62
  • Ρομάριο 71 55

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: