Συγκαλείται άμεσα η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου μετά τα 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας: Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

Στιγμιότυπο από βίντεο (Eviathema) που καταγράφει την ώρα της δόνησης




Την σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ζήτησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ( ΟΑΣΠ) κατόπιν εντολής του υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη, ώστε να συνεδριάσει άμεσα, έπειτα από τη σημερινή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 ρίχτερ ,με επίκεντρο πέντε χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας.

Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου πρόκειται να συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Επίσης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει έρθει σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, ώστε να πραγματοποιηθεί συντονιστικό εκεί, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και στελέχη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξεταστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από την σεισμική δόνηση.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είναι ήδη σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια μέχρι στιγμής, μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 5 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας και 65 χιλιόμετρα βόρεια των Αθηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: νέα εστία

Την σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είχε ζητήσει νωρίτερα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι η σημερινή δόνηση δείχνει μια νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους δεδομένου καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμικά γεγονότα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας, είπε:

«Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλοι αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συστηθεί τώρα, άμεσα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναλυτικά ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε :

«Έχουμε ενεργοποίηση νέας εστίας στην κεντρική Εύβοια αυτή τη φορά, δηλαδή μία εστία που δεν έχει σχέση με τις εστίες που ενεργοποιήθηκαν όλον τον προηγούμενο μήνα στη νότια Εύβοια. Αυτή η εστία βρίσκεται πολύ κοντά στα Ψαχνά, κοντά στην Χαλκίδα δηλαδή σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο. (…) Η εστία είναι καινούρια όμως δεν είναι άγνωστη. Είχε ενεργοποιηθεί με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ ίσως και παραπάνω το 2003. Άρα είναι γνωστή στους σεισμολόγους.

Εκείνο που προτείνω εγώ, γιατί είναι ώρα προτάσεων τώρα, είναι να συγκληθεί άμεσα η επιστημονική κοινότητα και η επιχειρησιακή κοινότητα.

Προτείνω να συγκληθεί άμεσα -με κεφαλαίο το «άμεσα», τώρα -με κεφαλαίο το «τώρα»-  η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλα τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση».

Σε νεότερες δηλώσεις του (στο ΑΠΕ – ΜΠΕ) ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε τους πέντε λόγους για τους οποίους εισηγήθηκε τη σύγκληση της επιτροπής:

Είπε συγκεκριμένα:

1. ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική

2. το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας

3. και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς

4. το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και

5. ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Τα δεδομένα της δόνησης

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών μέτρησε στα 4,9 Ρίχτερ το μέγεθος της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 2.24 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 5 χιλιόμετρων ανατολικά των Ψαχνών της Εύβοιας και 65 χιλιομέτρων βόρεια των Αθηνών.

Το εστιακό βάθος του μετρήθηκε στα 13, 2 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε εντονότατα αισθητός και στην Αττική.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός, δεν είχε ακόμη εικόνα για πιθανές ζημιές, είπε όμως ότι η εικόνα θα είναι σαφής σε λίγη ώρα, καθώς γύρω από το επίκεντρο βρίσκονται τουλάχιστον είκοσι χωριά.

 




 




 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ταρακούνησαν Εύβοια και Αττική τα 4,9 Ρίχτερ: 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Ψαχνών το επίκεντρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: