Ρίγος: Η εννιάφωτη εβραϊκή λυχνία άναψε ξανά στη Γερμανία 90 χρόνια μετά τον πρώτο διωγμό

Συγγενής της οικογένειας Πόσνερ μπροστά στη Μενορά που άναψε ξανά στο Βερολίνο. EPA, FILIP SINGER




Τα κεριά που άναψαν απόψε στο Βερολίνο με την ευκαιρία της εβραϊκής Χάνουκα είχαν μια ιδιαίτερη αντανάκλαση για τους απογόνους της οικογένειας Πόσνερ: εκείνοι έφεραν πίσω στη Γερμανία την εννιάφωτη λυχνία που, χάρη σε μια φωτογραφία του 1931, έγινε το σύμβολο της ανόδου των Ναζί και των δεινών των Εβραίων της Ευρώπης.

Η σύζυγος ενός ραβίνου, η Ραχήλ Πόσνερ, τράβηξε τη φωτογραφία της μενορά, του εβραϊκού κηροπήγιου με τους εννέα κλάδους, τοποθετημένη στο περβάζι του παραθύρου της στο Κίελο.

Απέναντι από το διαμέρισμα της οικογένειας βρίσκονταν τα τοπικά γραφεία του ναζιστικού κόμματος και μια τεράστια σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό κυριαρχεί στο φόντο.

Πίσω από την ασπρόμαυρη φωτογραφία, η Ραχήλ έγραψε: «Η σημαία λέει “θάνατος στον ιουδαϊσμό”, το φως λέει “ο ιουδαϊσμός θα ζει για πάντα”».

Η φωτογραφία με τα δύο σύμβολα έγινε και η ίδια σύμβολο των δεινών της Εβραίων, αφού έξι εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Η ίδια μενορά φώτισε απόψε την κατοικία του προέδρου της Γερμανίας, με την ευκαιρία της Χάνουκα, της εβραϊκής Γιορτής των Φώτων.

Η μενορά είναι ένα από τα ελάχιστα αντικείμενα που πήραν μαζί τους ο ραβίνος Ακίβα Πόσνερ, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους όταν διέφυγαν από τη Γερμανία το 1933 –τη χρονιά που ανέβηκε στην εξουσία ο Χίτλερ– με προορισμό την Παλαιστίνη. Το μπρούτζινο κηροπήγιο φυλάσσεται με προσοχή από τους απογόνους της οικογένειας, ορισμένοι εκ των οποίων πήγαν στο Βερολίνο για αυτήν την τελετή.

 

«Αυτό το φως είναι ένα ισχυρό σύμβολο κατά του μίσους», είπε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτηρίζοντας «θαύμα» την αναγέννηση, μετά το Ολοκαύτωμα, της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία, όπου μενορά φωτίζουν σήμερα «δεκάδες χιλιάδες παράθυρα».

Ο Γιεχούντα Μάνσμπαχ, ένας εγγονός του ζεύγους Πόσνερ, δεν συγκράτησε τα δάκρυά του όταν άναψαν τα κεριά.

«Είναι παράξενο» που βρισκόμαστε στη Γερμανία, παραδέχτηκε η 68χρονη Νάβα Γκίλο, εγγονή του ζεύγους, προσθέτοντας: «Ήρθαμε επειδή για εμάς είναι μια εκπαιδευτική αποστολή».

Η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας, η τρίτη σε μέγεθος στην Ευρώπη σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, αριθμεί περίπου 200.000 μέλη. Το 2021 στη Γερμανία καταγράφηκε αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών κατά 29%: συνολικά έφτασαν τις 3.027, οι περισσότερες εκ των οποίων (2.552) αποδίδονται σε ακροδεξιά κινήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο φυγόποινος Γκρούεφσκι δημοφιλέστερος πολιτικός στη Β. Μακεδονία: Σταθερό προβάδισμα και για την αντιπολίτευση (VMRO)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: