Προθυμότατος και λαλίστατος ο Παντσέρι για το Qatargate: “Κελαηδάει” ονόματα ευρωβουλευτών στις βελγικές αρχές

FILE PHOTO: Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, κεντρικό πρόσωπο στο Qatargate. Photo via amna_news




Πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρχές παραδεχόμενος ότι “υπήρξε συμφωνία με το Κατάρ” εμφανίζεται ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, στο επίκεντρο του Qatargate, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας La Repubblica.

Mάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας, ο Παντσέρι δήλωσε πως υπήρξε “συμφωνία με το Κατάρ […] για την αποφυγή αρνητικών ψηφισμάτων” [από το ευρωκοινοβούλιο]. Ο Παντσέρι φέρεται να ομολόγησε στις βελγικές αρχές  πως “σε αντάλλαγμα, θα εισπράτταμε  50.000 ευρώ”.

O Παντσέρι, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τις αρχές, φέρεται να έχει δώσει πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές, όπως τον κεντροαριστερό Φραντσέσκο Κοτσολίνο, «ο οποίος φέρεται να πήρε την θέση του σε θέσεις- κλειδί για τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωκοινοβούλιο», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

Πάντα σύμφωνα με την La Repubblica, o   Παντσέρι φέρεται να μίλησε και για την Μαρία Αρένα, επίσης μέλος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και πολύ κοντά στον Παντσέρι: “Ξέρω ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και ότι έλαβε ένα δώρο” είπε.

  • Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι «επιβεβαιώνεται και ο κεντρικός ρόλος του Αμπντελραχίμ Ατμούν, του Μαροκινού πρέσβη στην Πολωνία, ο οποίος φέρεται να ήταν ενδιάμεσος τον μαροκινών μυστικών υπηρεσιών με τους Ιταλούς που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση. Ο Παντσέρι, σύμφωνα με το άρθρο, δήλωσε ότι «η συμφωνία χρηματισμού έγινε το 2019» και πως, όταν ήταν ευρωβουλευτής, δεν χρηματίσθηκε.

«Το ποσό που βρέθηκε σπίτι μου δεν ήταν στην διάθεση άλλων ανθρώπων», είπε στους ανακριτές, σύμφωνα με την La Repubblica.

H συμφωνία, σύμφωνα με όσα είπε ο Παντσέρι στην διάρκεια της ανάκρισής του, συνάφθηκε το 2019, δηλαδή αφότου πλέον δεν είχε επανεκλεγεί ο ίδιος στο ευρωκοινοβούλιο. Η δήλωση αυτή εκτιμάται ότι αποτελεί υπερασπιστική γραμμή που θα μπορουε να πείσει την εισαγγελία ότι όσο ήταν ευρωβουλευτής δεν είχε εισπράξει χρήματα.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ο κεντρικός ρόλος του Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία, ο οποίος λειτούργησε ως μεσάζων μεταξύ των μαροκινών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων Ιταλών. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Παντσέρι εξήγησε επίσης ότι η συμφωνία προέκυψε το 2019, δηλαδή μετά τη μη επανεκλογή του. Μια αμυντική στρατηγική για να πείσει την εισαγγελία ότι όταν ήταν ευρωβουλευτής δεν είχε πάρει χρήματα.

Πάρα πολλά χρήματα στο σπίτι του Παντσέρι

Η ανεύρεση σημαντικότατου χρηματικού ποσού στο σπίτι του Παντσέρι είναι το ισχυρότερο στοιχείο για να κατηγορείται από τον ανακριτή που συντονίζει την έρευνα.

Δεσμίδες χρημάτων κρυμμένες κάτω από το κρεβάτι και κάτω από την ντουλάπα: 700.000 ευρώ σε μετρητά χωρισμένα σε επτά δεσμίδες μέσα σε μια βαλίτσα κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι και σε ένα χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι.

Αυτό περιγράφεται σε έκθεση της επιτροπής που επιβλέπει τις έρευνες και η οποία έχει περάσει στα αρχεία της έρευνας.

Οι πράκτορες μπήκαν στο διαμέρισμα και έψαξαν παντού, ανοίγοντας ντουλάπια και το μικρό χρηματοκιβώτιο. Έβγαλαν φωτογραφίες και στη συνέχεια τακτοποίησαν τα πάντα, γεμίζοντας το σπίτι με κοριούς.

Για επτά μήνες τα χρήματα παρέμειναν εκεί, με τελικό έλλειμμα περίπου 100.000 ευρώ.

Το έγγραφο περιέχει επίσης μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια –  την ημερομηνία: η έκθεση χρονολογείται στις 26 Απριλίου και εξηγεί ότι η έρευνα των βελγικών υπηρεσιών έφτασε σε σημείο καμπής την άνοιξη, όταν η έκθεση αποχαρακτηρίστηκε και διαβιβάστηκε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Διεύρυνση της έρευνας- “θησαυρός” οι υποκλοπές

Η προθυμία του Παντσέρι να συνεργαστεί θα μπορούσε να διευρύνει την έρευνα. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η έρευνα της Europol, η οποία συνεργάζεται με τη βελγική αστυνομία για το σκάνδαλο. Οι ανακριτές θα πρέπει να εξετάσουν ακόμα έναν τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών συσκευών που κατασχέθηκαν (αναφέρονται εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και τάμπλετ) κατά τη διάρκεια περίπου 20 ερευνών στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Ενώ το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα ξεκινά έρευνα για τις διαρροές μετά από καταγγελία των δικηγόρων των συλληφθέντων, προκύπτουν αποσπάσματα από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, που φαίνεται να ξεκαθαρίζουν την ιστορία των δώρων από την οικογένεια Παντσέρι και τον Μαροκινό πρέσβη Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere, στις 4 Ιουνίου 2022, η Μαρία Κολεόνι, σύζυγος του Παντσέρι (η οποία είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό αυτή τη στιγμή μετά τη σύλληψή της από τους «007 των Βρυξελλών» μαζί με την κόρη της Σίλβια), ακούγεται να συνομιλεί με τον σύζυγό της αμέσως μετά την έξοδό της από το αεροδρόμιο του Μαρόκου, λέγοντας ότι «όλα πήγαν καλά, μας έκαναν να μοιάζουμε με VIP» και ότι είχε πιει καφέ με τον πρέσβη, ο οποίος προφανώς την περίμενε. Σύμφωνα με τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες, το ταξίδι είχε σκοπό να φέρει στη χώρα «δώρα που έλαβε για τη δραστηριότητα παρέμβασης» του Παντσέρι στο Κοινοβούλιο.

Μια άλλη υποκλοπή, την οποία αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, καταγράφει μια συνομιλία στα τέλη Ιουλίου 2022 στο σπίτι των Παντσέρι στο Calusco d’Adda, στην οποία η γυναίκα ακούγεται να λέει ότι ελπίζει ότι «δεν θα έρθουν εδώ μέσα» και να βρουν «τα πάντα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ La Repubblica

Η ώρα της κρίσης φθάνει για την Εύα Καϊλή: Ποια στοιχεία την «καίνε», πόσες πιθανότητες έχει να αφεθεί ελεύθερη [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: