Πιερ Πάολο Παζολίνι: Το μυστήριο της δολοφονίας συνεχίζεται 47 χρόνια μετά * Ίσως σχετίζεται με κλεμμένες κόπιες του “Σαλό”

FILE PHOTO: Η δολοφονία του σπουδαίου Ιταλού ποιητή και σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι εξ αρχής είχε συσχετιστεί με τη δράση της μαφίας. Photo via Twitter




Σύμφωνα με την ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας και βάσει έρευνας που διεξήγαγε, η δολοφονία του Πιερ Πάολο Παζολίνι μπορεί να συνδέεται με κλοπή αποσπασμάτων κινηματογραφικού του έργου.

Πρόκειται για το έργο “Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα” και ο ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης μπορεί να πήγε στην Όστια, παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης όπου δολοφονήθηκε, για να του επιστραφεί το υλικό που του είχε κλαπεί.

“Σε αυτή την ενδεχόμενη εξέλιξη φέρεται να εμπλέκεται και το οργανωμένο έγκλημα, όπως η ισχυρή συμμορία Μαλιάνα της Ρώμης”, τονίζει η ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Τα μέλη της εκφράζουν την ελπίδα να προκύψουν νέα σχετικά στοιχεία, τουλάχιστον για την εξιχνίαση της υπόθεσης από ιστορικής, αν όχι δικαστικής, απόψεως.

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι δολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην παραλία της Όστια. Βρέθηκε ότι τον είχαν πατήσει αρκετές φορές με το δικό του αυτοκίνητο, και μέρος του σώματός του κάηκε με βενζίνη μετά το θάνατό του.

Το έγκλημα για πολύ καιρό θεωρήθηκε φόνος εκδίκησης τύπου Μαφίας, και είναι απίθανο να  έγινε από ένα μόνο άτομο. Ο Giuseppe (Pino) Pelosi, τότε 17 ετών, συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητο του Παζολίνι και ομολόγησε τον φόνο.

Καταδικάστηκε στο 1976.

Όμως, το 2005, απέσυρε την ομολογία του, και υποστήριξε ότι άγνωστοι είχαν σκοτώσει τον Παζολίνι. Είπε ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει γιατί υπήρχαν απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του.

Η έρευνα σχετικά με τη δολοφονία Παζολίνι άρχισε εκ νέου μετά την αναίρεση του Πελόζι.

Τότε υπήρξαν ενδείξεις ότι ο φόνος έγινε από εκβιαστές, οι οποίοι είχαν κλέψει μερικές μπομπίνες του  “Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα” και ο Παζολίνι σχεδίαζε να τους συναντήσει .

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή  Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Italy

 

Τρία θραύσματα του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος [εικόνες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: