Ο Πούτιν εκβιάζει και απειλεί την Αθήνα: Διαμηνύει ότι θα “θυμώσει” εάν η Ελλάδα δώσει το ρωσικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία

epa10375652 Russian President Vladimir Putin (C), Defence Minister Sergei Shoigu (L) and Chief of the Russian General Staff Valery Gerasimov (R) attend an expanded meeting of the Russian Defence Ministry Board at the National Defence Control Centre in Moscow, Russia, 21 December 2022. EPA, SERGEY FADEICHEV, KREMLIN, POOL




Ο ιστότοπος ιστότοπος «19FortyFive» σε άρθρο του Peter Suciu, με τίτλο Putin Will Be Angry: Greece Could Give S-300 Air Defense to Ukraine, επισημαίνει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα συστήματα αεράμυνας S-300:

Η Ρωσία εξέδωσε προειδοποίηση προς την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, ότι οποιαδήποτε πιθανή παράδοση του σοβιετικής σχεδίασης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-300 στην Ουκρανία θα θεωρηθεί «μια πολύ προκλητική κίνηση».

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπονόησε μάλιστα ότι το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να εντοπίσει οποιαδήποτε και όλα τα αντιαεροπορικά όπλα.

«Θεωρούμε πολύ προκλητικά τα σχέδια να προμηθεύσουμε το καθεστώς του Κιέβου με S-300 ή άλλα ρωσικά/σοβιετικά συστήματα αεράμυνας που θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι ελληνικές Αρχές υπογράμμισαν πρόσφατα την ετοιμότητά τους να προμηθεύσουν στην Ουκρανία το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 PMU1, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot για την αντικατάστασή τους», πρόσθεσε. «Υπάρχει πλήρης αδιαφορία από την Ελλάδα για τους διεθνείς περιορισμούς στο εμπόριο όπλων».

Η ρωσική απειλή έγινε μετά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεσμεύτηκε να παράσχει στην Ουκρανία το σύστημα S-300 που είναι αποθηκευμένο αυτή τη στιγμή στην Κρήτη. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα επρόκειτο να λάβει ένα σύστημα αεράμυνας Patriot, κατασκευής των ΗΠΑ.

«Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν ένα σύστημα Patriot στην Κρήτη, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν να αφαιρεθούν», είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «η ίδια διαδικασία ισχύει για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που θα ήθελαν (οι ΗΠΑ) να στείλουν στην Ουκρανία».

Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να στείλει τα Tor-M1 και Osa-AKM – δύο άλλα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας – στην Ουκρανία, εάν μπορούσαν να γίνουν επαρκείς αντικαταστάσεις στην Αθήνα από τις ΗΠΑ. Εάν αυτά τα συστήματα πάνε στην Ουκρανία και ένα Patriot των ΗΠΑ αναπτυχθεί στην Κρήτη, δεν θα ήταν υπό ελληνική διοίκηση.

«Μιλάμε για ανάπτυξη, όχι για αγορά, που σημαίνει ότι το σύστημα Patriot θα είναι υπό τον έλεγχο του στρατού των ΗΠΑ», εξήγησε ο Παναγιωτόπουλος.

Παρόλο που το Κίεβο πρόκειται να λάβει τους δικούς του πυραύλους PAC-3 Patriot, τα ελληνικά S-300 θα ήταν ευπρόσδεκτα, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας έχει αρκετή εμπειρία με το ρωσικής κατασκευής σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

  • Πώς κατέληξαν οι S-300 στην Ελλάδα

Η Αθήνα απέκτησε για πρώτη φορά το σύστημα S-300 PMU1 μετά την Κυπριακή Πυραυλική Κρίση –την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας που ξεκίνησε στις αρχές του 1997 και επεκτάθηκε έως το 1998. Η Κύπρος είχε αποκτήσει τα όπλα ως μέσο αποτροπής μιας τουρκικής επίθεσης.

Όταν τελείωσε η κρίση τον Δεκέμβριο του 1998, η Κυπριακή Κυβέρνηση μετέφερε τα δύο συστήματα αεράμυνας S-300 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αντάλλαγμα εναλλακτικά όπλα.

Σε έναν συμβιβασμό με μεσολαβηση των ΗΠΑ, οι S-300 εγκαταστάθηκαν τελικά στην Κρήτη – και τώρα, σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ουκρανία.

Το S-300 χρησιμοποιήθηκε επίσης από την Τσεχοσλοβακία, πρώην μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η οποία πέρασε τα συστήματα στην ανεξάρτητη Σλοβακία το 1993. Αυτά τα όπλα δόθηκαν στην Ουκρανία νωρίτερα το τρέχον έτος.

Η Ανατολική Γερμανία είχε επίσης χειριστεί έναν αριθμό S-300, αλλά αυτοί επιστράφηκαν στη Σοβιετική Ένωση πριν από την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990.

Ο Peter Suciu είναι συντάκτης στο 19FortyFive, και έχει περισσότερα από 3.200 δημοσιευμένα άρθρα σε δεκάδες περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες στην εικοσαετή καριέρα του στη δημοσιογραφία. Γράφει τακτικά για στρατιωτικό υλικό, ιστορία πυροβόλων όπλων, κυβερνοασφάλεια, πολιτική και διεθνείς υποθέσεις. Είναι επίσης συντάκτης στο Forbes και το Clearance Jobs.

ΠΗΓΗ: ιστότοπος 19FortyFive

Αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα: Μετά από πολλούς δισταγμούς, η Ελλάδα προτίθεται να παραδώσει ρωσικούς πυραύλους στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: