Ο Μαυρογιάννης ονειρεύεται λύση του Κυπριακού: Αν εκλεγεί, με δύο κινήσεις θα ξεκλειδώσει το εθνικό θέμα, λέει…

Ο προεδρικός υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης με τους δημοσιογράφους Άντρη Δανιήλ και Ανδρέα Πιμπίσιη. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Ο προεδρικός υποψήφιος, Ανδρέας Μαυρογιάννης θα παρουσιάσει στις 23 Ιανουαρίου 2023 τις δράσεις στις οποίες θα προχωρήσει στη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής του. Με το Κυπριακό να είναι στην κορυφή της ατζέντας του και με κύριο ζητούμενο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Μιλώντας στον Active και στην εκπομπή «Ατζέντα», ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέγραψε δύο κινήσεις στις οποίες θα προβεί, στοχεύοντας σε ξεκλείδωμα του Κυπριακού,αναφέρει ο Ανδρέας Πιμπίσιης στον Φιλελεύθερο.

Η πρώτη του κίνηση είναι να απευθυνθεί, και τηλεφωνικώς, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, από τον οποίο θα ζητήσει να έρθει στην Κύπρο να μιλήσει με τα εμπλεκόμενα μέρη και να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Η δεύτερη του κίνηση είναι να απευθυνθεί προς όλους εκείνους που μπορεί να παίξουν ρόλο στο Κυπριακό. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δηλώνει έτοιμος να ταξιδέψει και στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση το Κυπριακό και πώς θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Εκτιμώντας την παρούσα κατάσταση ο προεδρικός υποψήφιος είπε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι «ένα αντιμομέντουμ» και «γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε την ελπίδα εκεί που δεν φαίνεται να υπάρχει». Σημειώνει την ύπαρξη αντικειμενικών δυσκολιών για μια ουσιαστικά κινητικότητα στο Κυπριακό λόγω των εκλογών σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως από δικής του πλευράς δεν τίθεται θέμα να κινηθεί σύμφωνα με την τουρκική ατζέντα, δηλαδή να μπει σε συζήτηση για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και λύση δύο κρατών. Τόνισε πως «είναι δικαιώματά τους, σε μια διαπραγμάτευση, να ξεκινήσουν από όπου θέλουν, νοουμένου ότι είναι εντός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του ΓΓ ΟΗΕ».

>> Ο παράδεισος του Αβέρωφ: Σχολιάζοντας τα όσα από πλευράς του Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρονται σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε πως όπως τα περιγράφει ο ανθυποψήφιός του «είναι σαν να είμαστε πιο πέρα από τον παράδεισο. Εάν αυτό που ζούμε είναι κάτι πέρα από τον παράδεισο, τότε σημαίνει πως ο παράδεισος είναι ακόμη χειρότερος και δεν θα θέλει κανένας να πάει, και πρέπει να το σκεφτούν αυτό οι ιεράρχες».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς υπέδειξε πως θα πρέπει ο τρόπος που ενήργησαν πρόσφατα οι Αρχές του Βελγίου να αποτελέσει καλή πρακτική «που πρέπει να προσέξουμε». Για τον ίδιο «η τιμωρία ενόχων λειτουργεί αποτρεπτικά» σ’ ό,τι αφορά τον αγώνα για πάταξη της διαφθοράς.

Όσον αφορά το δικό του κυβερνητικό σχήμα, διαμήνυσε πως δεν θα μπει στη λογική να προβεί σε ανακοινώσεις για τα άτομα, αλλά εκείνο που έχει για τον ίδιο σημασία είναι να περιγράψει πώς θα είναι αυτό το σχήμα.

Όσον αφορά τις δυνατότητες συνεργασίες στον δεύτερο γύρο των εκλογών, σ’ ό,τι αφορά τον ίδιο θα απευθυνθεί «σε όλους τους πολίτες» ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να μπει σε ένα ανατολίτικο παζάρι”.

Ούτε, όπως υπογράμμισε, θα ξεχειλώσει το προεκλογικό του πρόγραμμα προκειμένου να πετύχει συμφωνίες. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να γίνει τη δεδομένη στιγμή, είναι να προσθέσει κάποια πράγματα λαμβάνοντας υπόψη και κάποιες ευαισθησίες που ενδεχομένως να μη λήφθηκαν υπόψη στο δικό του πρόγραμμα. Κανένας, είπε, δεν είναι τέλειος, ούτε έχει μαγικές συνταγές.

  • «Να ενισχυθεί η φωνή των Αρμενίων της Κύπρου»

Συνάντηση με μέλη της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου, είχε προχθες ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο, παρευρέθηκαν οι Ακόπ Καζαντζιάν, πρόεδρος της Αρμένικης Επιτροπής Κύπρου και εκπρόσωπος του σωματείου ΑΥΜΑ, Ακόπ Μανουκιάν, εκπρόσωπος του κόμματος Τασνάκ Κύπρου και Άρτο Ταβιτιάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Χαμαζκαιν».

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Αρμένικη κοινότητα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανάγκη για συνέχιση και αναβάθμιση της στήριξης του κράτους προς την κοινότητα, όπως επίσης και η ενίσχυση της φωνής των Αρμενίων της Κύπρου.

Ο κ. Κασουλίδης επιτέλους το κατάλαβε: Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας, της Κύπρου και των άλλων γειτόνων της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: