Μητσοτάκης στη Βουλή: Από τον Φεβρουάριο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων [video]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της πέμπτης μέρας της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023», Αθήνα, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Ενα νέο μέτρο στήριξης των νοικοκυριών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή,

κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Πολιτεία, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και για ένα εξάμηνο θα καλύπτει το 10% των αγορών του νοικοκυριού σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.α),

Το μέτρο θα τροφοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και θα αφορά εισοδήματα έως 24.000 για κάθε ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 ανά τέκνο.

Είπε αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης:

  • «Aπό τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, και για 6 μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων! Φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της. Ενώ η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη.

Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Για την ώρα, θα σημειώσω μόνον ότι καλύπτει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών. Ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες. Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διϋλιστήρια».

Για την ενέργεια

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι: «Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι στοχευμένα και αυτό «προκαλεί στην αντιπολίτευση μία δυσθυμία για το πώς μία κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί και ασκεί μία τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει όμως. Το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι πολίτες προς τους οποίους κατευθύνονται σημαντικά ποσά για την ανακούφισή τους».

Είπε ότι μια σειρά πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με την πρόοδο του νέου έτους από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα μέχρι την ελάφρυνση των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την ειδική εισφορά και από την ήδη ψηφισμένη εισφορά του Ταμείου Πρόνοιας η οποία καταργείται. Ή την απαλλαγή του φόρου επιτηδεύματος από όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Στο «το είπαμε το κάναμε, προσθέτουμε τώρα και το κάναμε και θα το κάνουμε» και «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της ΕΕ και όσοι αμφιβάλλουν γι΄αυτό δεν έχουν παρά να ξαναδιαβάσουν τις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν από αυτό το βήμα τον Ιούλιο του 2019 και θα διαπιστώσουν ότι όλες οι κεντρικές της δεσμεύσεις έγιναν πράξη από αυτή την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: