Λύθηκε το μυστήριο του νεκροταφείου «θαλασσίων τεράτων»: Τα απολιθώματα έδειξαν μετανάστευση στην Πανθάλασσα πριν από 230 εκατ. χρόνια

Φωτογραφία από το Journal Current Biology όπου δημοσιεύτηκε η έρευνα




Ειδικοί ερευνητές στα προϊστορικά απολιθώματα πιστεύουν ότι έλυσαν ένα από τα πιο δισεπίλυτα μυστήρια εδώ και δεκατίες στον τομέα της επιστήμης τους.

Συγκεκριμένα, απήντησαν στο ερώτημα για τον θάνατο -πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια- 37 θαλασσίων ερπετών μεγέθους σχολικού λεωφορείου σε μια περιοχή που σήμερα βρίσκεται η κεντρική Νεβάδα, αναφέρει ρεπορτάζ της Wasington Post με τίτλο: ‘Sea monster’ graveyard mystery solved? Fossils offer signs of 230-million-year-old migration.

Εάν οι επιστήμονες από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian και άλλων ιδρυμάτων έχουν δίκιο, τότε το νεκροταφείο απολιθωμάτων που βρέθηκε κοντά σε ένα παλιό ορυχείο αργύρου στη Νεβάδα έχει τη εξήγησή του σε μια αρχαία μετανάστευση.

Τα οστά που βρέθηκαν στην συγκεκριμένη τοποθεσία της Νεβάδα προέρχονται από τον γιγάντιο ιχθυόσαυρο Σονίσαυρο, ο οποίος έμοιαζε με  τεράστιο δελφίνι.

 

Ο Shonisaurus σύρθηκε χιλιάδες μίλια μέσα από έναν ωκεανό γνωστό ως Πανθάλασσα, που ήταν η αρχαία εκδοχή του σημερινού Ειρηνικού Ωκεανού, για να αναπαραχθεί και να γεννήσει τους απογόνους του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Biology.

Στοιχεία από παρόμοια απολιθώματα που βρέθηκαν σε άλλες περιοχές υποδηλώνουν ότι ο Σονίσαυρος μετανάστευσε στην κεντρική Νεβάδα από εδάφη που σήμερα συμπίπτουν με την Καλιφόρνια, την Αλάσκα και το Νέο Μεξικό.

Αν αυτό ισχύει, τότε αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να συνδέσει τον προϊστορικό Σονίσαυρο, το μεγαλύτερο πλάσμα που ταξίδεψε ποτέ στους ωκεανούς στην Τριασική περίοδο, με τους σύγχρονους γίγαντες – τις μπλε φάλαινες που παρατηρούνται σήμερα στον Κόλπο της Καλιφόρνιας. Οι μπλε φάλαινες τείνουν να μεταναστεύουν αρχικά σε θερμότερα νερά για να γεννήσουν και μετά σε ψυχρότερα νερά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς εάν ισχύουν οι ίδιοι οικολογικοί κανόνες, παρόλο που υπάρχει απόσταση πάνω από 200 εκατομμύρια χρόνια μεταξύ μπλε φάλαινας και Σονίσαυρων», δηλώνει ο Nicholas D. Pyenson, ένας από τους συγγραφείς της νέας εργασίας. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία για το πως βρέθηκε αυτό το τεράστιο απόθεμα οστών Σονίσαυρου στην συγκεκριμένη τοποθεσία της Νεβάδα με ταυτόχρονη απόλυτη απουσία άλλων ιχθυόσαυρων.

Οι σκελετοί στο κρατικό πάρκο Berlin-Ichthyosaur στο West Union Canyon της Νεβάδα δείχνουν ότι ο Σονίσαυρος είχε μήκος 15 μέτρα, πέντε φορές το μήκος ενός σύγχρονου δελφινιού, και ζύγιζε περίπου 22 τόνους, το οποίο ισοδυναμεί με τρεις μεγάλους ελέφαντες.

Ο Charles L. Camp , παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ήταν ο πρώτος που ανέσκαψε τα εναλλασσόμενα στρώματα ασβεστόλιθου και λασπόλιθου στην τοποθεσία τη δεκαετία του 1950. Αμέσως αναρωτήθηκε σε τι μπορεί να οφείλεται στο μεγάλο σύμπλεγμα σκελετών των Σονίσαυρων.

«Σκέφτηκε αρχικά ότι μπορεί να ήταν μια μαζική ‘προσάραξη’», όπως αυτές που συχνά παθαίνουν αφορούν τις φάλαινες, είπε ο Neil P. Kelley, άλλος από τους συγγραφείς της εργασίας και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα επιστημών της γης και του περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Αλλά τα απολιθώματα διέψευσαν την υπόθεση, καυώς οι σκελετοί βρέθηκαν μακριά από την ακτή.

Η προσπάθεια να εξηγηθεί γιατί τα οστά του Σονισάουρου ήταν μέχρι στιγμής τα μόνα απολιθώματα ιχθυόσαυρων που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία της Νεβάδα υπήρξε στοίχημα της επιστημονικής έρευνας.

Οι ερευνητές συνδύασαν την τρισδιάστατη σάρωση και τη γεωχημεία με πιο παραδοσιακά εργαλεία όπως σημειώσεις πεδίου, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Έφτασαν έτσι να θεωρούν τη μετανάστευση ως το πιο πιθανό σενάριο αφού εξαλείφθηκαν άλλες πιθανότητες.

Η δοκιμή του ιζήματος αποκάλυψε την απουσία των επιπέδων υδραργύρου που θα σήμαιναν ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία πιστεύεται ότι προκάλεσε τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να εξαλείψουν την πιθανότητα ότι μια θανατηφόρα άνθηση φυκιών ήταν αυτή που δηλητηρίασε τα θαλάσσια ερπετά.

Τελικά, μόνο το σενάριο της μετανάστευσης απέμεινε να είναι βάσιμο.

Με πληροφορίες από Washington Post

«Μυριόστομη» απάντηση των χρηστών του twitter στο δημοψήφισμα του Ίλον Μασκ: Σήκω και φύγε… λέει το 57,5%

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: