Εξηνταδύο χρόνια πολιτικής αλχημείας, διαφθοράς και διαπλοκής είναι πολλά: Οι “καρχαρίες” δεν έχουν ίχνος ντροπής, δεν τιμωρούνται ποτέ…

FILE PHOTO: From left to right: Roberta METSOLA (President of the European Parliament), Nicos ANASTASIADES (President of the Republic of Cyprus. Copyright: European Union




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

Η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, μοναδική ελπίδα για αναδόμηση του κράτους, αναστήλωσης των θεσμών και διεκδικητικής στρατηγικής στο Κυπριακό.

Λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του 2022 και μερικές εβδομάδες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, διαπιστώνουμε με πόνο ψυχής πως οι Στάβλοι του Αυγεία που «κοσμούν» την πολιτική και κοινωνικοοικονομική καθημερινότητα, όχι μόνον δεν καθαρίζουν αλλά τουναντίον καθίστανται ολοένα και πιό βρώμικοι.

Οι αρχικλεφταράδες του δημόσιου πλούτου, οι ηθικοί αυτουργοί, οι ένοχοι και συνένοχοι των οικονομικών εγκλημάτων και οι κάθε λογής πειρατές της δημόσιας ζωής που έσυραν τον τόπο στο χείλος της αβύσσου και τα πλατειά στρώματα του λαού στην κοινωνική περιθωροποίηση, παραμένουν ατιμώρητοι.

Η ατιμωρησία των καρχαριών ξεθάρρεψε τους κάθε λογής σπεκουλαδόρους οι οποίοι μέσα από ένα διάτρητο Επενδυτικό Σχέδιο που υιοθετήθηκε με πρόσχημα τη γρήγορη ανάπτυξη, πλημμύρισαν χωρίς ίχνος ντροπής την Κύπρο με ΚΑΤΑΡαμένους πύργους οικονομικής απληστίας .

  • Το μέγα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε με τη σύλληψη της ευρωβουλευτού και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή και άλλων αστέρων της ευρωπαικής και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και συνδικαλιστικής ζωής δεν μας ξένισε.

Ούτε οι 6.500 εργατικά θύματα των καταναναγκαστικών έργων αποπεράτωσης των γηπέδων και των εγκαταστάσεων του ΚΑΤΑΡαμένου «Μουντιάλ 2022» μας εξέπληξαν.

Εμείς τα λέγαμε, τα γράφαμε, τα αποκαλύπταμε τονίζοντας πως οι σκοτεινοί διάδρομοι των Βρυξελλών και των πολυεθνικών επιχειρηματικών λεσχών έχουν τους εγκάθετους τους στα κράτη – μέλη για να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους, αλλά κανείς δεν μας άκουγε, ούτε μας λάμβανε σοβαρά υπόψιν.

Οι πολιτικοί ταγοί και οι δημόσιοι άρχοντες στην Κύπρο, διαχρονικά ασχολούνταν επιμελώς με τα φέουδα τους ενώ οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιδίδοντο στο μάσημα του σανού που τους σκορπούσαν αφειδώλευτα οι μάγοι της οικονομίας και οι πλασιέ του Κυπριακού.

Το τραγικό είναι πως, η σημερινή κατάντια του τόπου δεν είναι το τέλος μιάς ολέθριας πορείας αλλά η κορυφή του παγόβουνου της οικονομικής – πολιτικής ρεμούλας που καταδυναστεύει εδώ και χρόνια τη δημόσια ζωή. Μέχρι να φθάσουμε στην κορυφή, δεν ξέρουμε πόσο δρόμο θα χρειαστεί ακόμη να διανύσουμε.

Αυτό που ξέρουμε, με βεβαιότητα μάλιστα, είναι πως όταν αρχίσει να λιώνει το παγόβουνο θα συμπαρασύρει στο ορμητικό διάβα του όσους ασέλγησαν πολιτικά, οικονομικά ή άλλως πως πάνω στο κορμί της μαρτυρικής Κύπρου.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με την πολιτική – πολιτειακή ηγεσία εν βούρκω και την εισαγγελική αρχή απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών, το κράτος αδυνατεί να λειτουργήσει ορθολογιστικά, αποτελεσματικά και αξιόπιστα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Υπό το βάρος, μάλιστα, των κλιμακούμενων επιθετικών ενεργειών των νεοοθομανών της Άγκυρας και τον επερχόμενο οικονομικό Αρμαγεδώνα λόγω της σοβούσας πολεμικής και ενεργειακής κρίσης, φρονούμε ότι προβάλλει αδήριτη η ανάγκη ριζικής αναδόμησης του κράτους και αναστήλωσης των θεσμών.

Οι πολίτες έχουν πεισθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το πολιτικό, κομματικό και πολιτειακό σύστημα έχει χρεοκοπήσει και συνεπώς η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης έναντι των πολιτειακών θεσμών και της δημοκρατικής νομιμοποίησης της εξουσίας, μόνον με κοσμογονικές μεταρρυθμίσεις και τίμιες πολιτικές πρακτικές μπορεί να επιτευχθεί.

  • Έχοντας αυτά κατά νού, πιστεύουμε βαθύτατα πως εναπόκειται στους ίδιους τους πολίτες να οργανωθούν, να κινητοποιηθούν και οπλισμένοι με ψυχική δύναμη και ατσάλινη θέληση να ανοίξουν τον δρόμο για να γκρεμιστεί το σαθρό κατεστημένο που καταδυναστεύει την Κυπριακή Δημοκρατία για έξι ολόκληρες δεκαετίες. 62 χρόνια είναι πολλά.

Η ημικατεχόμενη πατρίδα δεν αντέχει άλλο ούτε την κομματική πειρατεία , ούτε την πολιτειακή δυναστεία που καμουφλαρισμένα καλύπτει τους ένοχους και συνένοχους της σύγχρονης Κυπριακής τραγωδίας. Ευτυχώς, τούτη την κρίσιμη ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά, αφυπνίσθηκε από το λήθαργο μεγάλη μερίδα ενεργών πολιτών που ξεσηκώθηκαν σε μιά ύστατη προσπάθεια διάσωσης του τόπου.

Χωρίς μισόλογα και περιστροφές χιλιάδες πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής καταβολής, συντάσσονται θαρραλέα και αποφασιστικά στο στρατόπεδο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας Νίκου Χιστοδουλίδη ο οποίος χωρίς πολιτικά βαρίδια προωθεί με μαεστρία και επιστημοσύνη ένα ευφάνταστο στρατηγικό πρόγραμμα ανασύνταξης του κράτους και αναστήλωσης των Θεσμών με σκοπό την κοινωνική αναγέννηση, τη δημιουργία δίκαιης πολιτείας, εδραίωση υγιούς και εύρωστης οικονομίας μέσω της αειφορίας και ποιοτικών θέσεων εργασίας, διανοίγοντας ανοικτούς ορίζοντες για τη νέα γενιά, τα μη προνομιούχα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Ασφαλέστατα, η ισχυρή αμυντική θωράκιση, η ειλικρινής συνεργασία με την Ελλάδα και η πλήρης αξιοποίηση της Ευρωπαικής διάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν ουσιώδη όπλα για διεκδίκηση εθνικά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό με έντονη τη σφραγίδα αρχών και αξιών της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα του ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη σε συνδυασμό με τις αρετές που κοσμούν την προσωπικότητα του αλλά και τον πρότερο έντιμο βίου του, αποτελούν εγγύηση για την ανατολή μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής για την Κύπρο και τον λαό της.

Ξενής Ξενοφώντος είναι δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ηττοπάθεια Αναστασιάδη-Κασουλίδη: Κραυγαλέες οι αδυναμίες της Λευκωσίας την ώρα που το τουρκικό θηρίο βρυχάται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: