Χρόνια πολλά στο Πολεμικό Ναυτικό, ο Αη Νικόλας στις πλώρες του: Έτοιμο για όλα, σε κάθε σημείο του αρχιπελάγους [βίντεο]

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού Πηγή Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

218 ημέρες εν πλω και δίχως να εξελίσσεται στο θαλάσσιο πεδίο κάποιας μορφής κρίση με τη γείτονα, όπως πριν από δυο χρόνια. 218 ημέρες, κυβερνήτης και πλήρωμα της φρεγάτας τύπου S, «Θεμιστοκλής» εντός του 2022 ήταν μακριά από στεριά.

Η φρεγάτα παρά τα χρόνια που κουβαλά το σκαρί της, με το έμπειρο πλήρωμα βρέθηκε όπου διατάχθηκε χωρίς να επιστρέψει στον κύριο ναύσταθμο. Από πλοίο επιφυλακής, σε ασκήσεις, σε επιχειρήσεις της Συμμαχίας, του ΟΗΕ, της ΕΕ και πρόβαλε την ισχύ και τη σημαία του ναυτικού που ουδέποτε την υπέστειλε.

Η βράβευση του πληρώματος το βράδυ της Κυριακής στο πρόσωπο του κυβερνήτη της φρεγάτας, αντιπλοιάρχου Νάσου Οικονομίδη από την στρατιωτική ηγεσία μόνο τυπική δεν μπορεί να θεωρείται διότι η πλώρη του «Θεμιστοκλή» ως το νέας εποχής ξύλινο τείχος βρέθηκε εκεί που έπρεπε, την στιγμή που χρειάζονταν και εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία την αποστολή, λαμβάνοντας τα εύσημα και από ξένες, συμμαχικές δυνάμεις.

Μπορεί το 2022 αυτές οι 218 ημέρες να ήταν μέρος της αποστολής του πληρώματος για τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής». Άλλες χρονιές όμως αυτές οι μέρες, λιγότερες ή περισσότερες αντιστοιχούν σε κάποια κύρια μονάδα επιφανείας. Άλλωστε στο Πολεμικό Ναυτικό ουδείς, αφού χαιρετίσει τους οικείους του και αποπλεύσει από το ναύσταθμο, ξέρει με ακρίβεια πότε θα επιστρέψει ξανά στη στεριά.

Το σύνολο του στόλου το είχε ζήσει για τα καλά το 2020 και όπως επισημαίνει δυο χρόνια μετά η ηγεσία του, στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη Αγίου Νικολάου, «Η ίδια ορμή, αποφασιστικότητα, τόλμη, γενναιότητα και παράδοση που μας έχουν κληροδοτήσει οι λαμπρές σελίδες των ναυτικών αγώνων του έθνους μας, οδηγούν στις ημέρες μας τον Στόλο που επιχειρεί όπου απαιτηθεί, πέρα από δημοσιονομικούς ή άλλους περιορισμούς.

Και αυτό έγινε απόλυτα αντιληπτό πρόσφατα από όλους, φίλους και αντιπάλους. Δεν αποτελεί κουραστική επανάληψη αλλά αναγκαία προς πάσα κατεύθυνση υπόμνηση, η πρόσφατη συγκυρία κατά την οποία το σύνολο σχεδόν του στόλου μας, επιχειρώντας από το Βόρειο Αιγαίο έως και την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς δισταγμό, χωρίς υπολογισμούς διαθεσιμοτήτων ή άλλων περιορισμών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή να υπερασπίζεται θάλασσες και δίκαια. Πολύ περισσότερο όμως, κατέστησε τεκμηριωμένη πραγματικότητα, τόσο το υψηλό επίπεδο ναυτοσύνης  των πληρωμάτων, όσο και το επίπεδο των ψυχικών τους αρετών και αντοχών.»

Τελική ευθεία προς το νέο επίδομα στόλου

Για τις αντοχές αυτές, για τον αγώνα αυτό, πριν λίγο καιρό όταν ονοματοδοτήθηκε η 7η πυραυλάκατος «ΒΛΑΧΑΚΟΣ», ο πρωθυπουργός προς αναγνώριση όλων των προαναφερόμενων είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν επιπλέον πλεύσιμα -κάτι σαν επίδομα στόλου- για την ενίσχυση των πληρωμάτων που υπηρετούν στα πολεμικά πλοία.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κλείσει και αυτή η υπόθεση ώστε με το νέο έτος να ξεκινήσει η καταβολή των πρόσθετων. Άλλωστε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προ ημερών είχε σημειώσει ότι εφόσον είναι απόφαση του πρωθυπουργού, αυτή πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό και πάνω σε αυτό το πλαίσιο εργάζονται οι επιτελείς.

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν πως στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών πρόκειται να συμπεριληφθεί και το νέο επίδομα για τα στελέχη που πλέον σε όλο το εύρος του Αρχιπελάγους, στη Μεσόγειο ή όπου αλλού διαταχθούν.

ΠΝ: Αποτρεπτική δύναμη- στρατηγική σύνεση και έτοιμο για όλα

Η φετινή γιορτή του Αγίου Νικολάου ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά το πέρας της άσκησης «Αστραπή» η οποία είχε ως κύρια γνωρίσματα τις βολές τορπίλης από υποβρύχια του στόλου, βολές τορπίλης από τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και γυμνάσια που αφορούν είτε το ναυτικό αποκλεισμό είτε την άρση αυτού. Μάλιστα την ίδια ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο εορτασμός του προστάτη Αγίου στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η Άγκυρα προκαλούσε ξανά με δηλώσεις μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πήρε την σκυτάλη του «θα ρθουμε μια νύχτα».

Η σταθερή απάντηση από το πολεμικό ναυτικό που καθημερινά παρατηρεί και αποτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια πρόκλησης είναι χαρακτηριστική.  «Το Πολεμικό Ναυτικό, διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και ταυτόχρονα την αναγκαία στρατηγική σύνεση και ψυχραιμία, έτσι ώστε να τη διαχειριστεί αποτελεσματικά προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων αλλά και της ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Με πίστη και σεβασμό στις παραδόσεις του, το ιστορικό του χρέος, την εμπιστοσύνη, τις προσδοκίες και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, σας διαβεβαιώνω ότι διατελεί  πάντα έτοιμο να πράξει και πράττει ήδη στο ακέραιο το καθήκον του, αποφασισμένο να υπερασπιστεί, την εθνική μας ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα  απέναντι σε κάθε επιβουλέα.»

Το αύριο του στόλου και το σημαδιακό Νο «4»…

Την ίδια στιγμή στο ναυτικό επιτελείο κάνουν αγώνα δρόμου να ολοκληρώσουν τη νέα μελέτη που αφορά το πρόγραμμα των κορβετών καθώς με αυτές ενισχύεται με νέες κύριες μονάδες ο στόλος και όχι με μεταχειρισμένες λύσεις. Κύριο μέλημα του Πολεμικού Ναυτικού, όπως σημειώνει η ηγεσία του είναι στο μέλλον να κυριαρχεί σε Αιγαίο ή όπου αλλού επιτάσσει το Εθνικό συμφέρον, αλλά και να γίνει πιο ισχυρό και μεγαλύτερο.

Μέσα από αυτή τη μελέτη όπως λένε στρατιωτικές πηγές, στην ουσία θα οριστικοποιηθεί για κάθε πλοίο, Gowind ή Doha, ο οπλικός φόρτος διότι σ’ αυτή την αξιολόγηση όλα υπολογίζονται για να χωρέσουν στο budget του 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την ηγεσία του όπλου τονίστηκε πως «Το γεωπολιτικό σκηνικό και η πάγια αποσταθεροποιητική και αναθεωρητική πολιτική προσέγγιση των γειτόνων μας, επιβάλλει να είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην απαίτηση το Πολεμικό Ναυτικό να αποτελεί σημαντικό συντελεστή ισχύος, προωθώντας έτσι τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.»

Και κάτι που ακούστηκε από τους ίδιους τους χρήστες είναι πως τα νέα αποκτήματα του στόλου δίνουν νέες δυνατότητες στην αποτρεπτική ισχύ με την οποία το Πολεμικό Ναυτικό θα επιβληθεί δυναμικά στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πάντως υπήρξε και μια κίνηση που δεν μπορεί να μην σχολιαστεί καθώς ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δώρισε το πρώτο κομμάτι χάλυβα της Ελληνικής Belh@rra στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Και εκεί ο κος Παναγιωτόπουλος έδειξε το σημείο που είχε υπογράψει ο ίδιος πάνω στο ομοίωμα της FDI. Πρόκειται για το block Νο4 όπου δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το συσχέτισαν με την ενεργοποίηση της option για την 4η φρεγάτα. Ωστόσο ο υπουργός φαίνεται πως αποσαφήνισε ότι το ψηφίο «4» είναι ένας αριθμός που τον ακολουθεί πολλά χρόνια, μιας και ο ίδιος ήταν το «4άρι» στην ομάδα πόλο του ναυτικού ομίλου Καβάλας…

Χρόνια Πολλά στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Άη Νικόλας στις πλώρες σας!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Διπλός ρόλος για τους «Κεραυνούς» με τα F-16 Block 30: Και δάσκαλοι για τα νέα γεράκια και αποστολές αεράμυνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: