Ας βάλουμε τα πιο φωτεινά “λαμπιόνια” στην καρδιά μας: Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα, πάντα επίκαιρο… Και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία

Οδηγός της ΣΤΑ.ΣΥ συνομιλεί με κόσμο ενώ φοράει στολή του Άη Βασίλη, στη στάση «Σύνταγμα» του Τραμ, Αθήνα, Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Toυ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ *

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στην περίοδο της εορταστικής περιόδου των άγιων ήμερων του Δωδεκαημέρου [(που περιλαμβάνουν τον εορτασμό της Γεννήσεως του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, την εορτή του Αγίου Βασιλείου του μεγάλου (Ημέρα Πρωτοχρονιάς), και τα Θεοφάνεια με τη μνήμη του Τιμίου Προδρόμου)], που όλοι πάντα με λαχτάρα περιμένουμε. Άραγε πώς θέλουμε να εορτάσουμε; Κοσμικά ή πνευματικά;

Σίγουρα οι θρησκευτικές εορτές αποτελούν ευκαιρίες πανηγυρισμού και ευφροσύνης πνευματικής και υλικής, και ταυτοχρόνως τιμής των γεγονότων που εορτάζουμε και ξαναζούμε. Ένας εκκλησιαστικός συγγραφέας γράφει:

«Αφού ο Δημιουργός συνέδεσε τη ζωή μας με λύπες και φροντίδες, μας έδωσε και κάποιες ευκαιρίες αναψυχής και παρηγοριάς ορίζοντας τις θείες εορτές. Τα θέματα των εορτών αυτών μας υπενθυμίζουν τις θείες δωρεές, αλλά και προμηνύουν την κατάργηση κάθε λύπης». 

  • Πλατείες, δρόμοι, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, σπίτια και βιτρίνες φορούν τα γιορτινά τους. Ποιος μπορεί, αλήθεια, να αντισταθεί σε τούτο το υπέροχο εορταστικό κλίμα; Σίγουρα η εμπορική διάσταση των Χριστουγέννων είναι πιο ελκυστική, ίσως γιατί δεν έχει πολλές απαιτήσεις.

Κάθε φορά όμως που καταφεύγουμε στην ύλη γιατί άραγε δεν κάνουμε το ίδιο και με την πνευματική τροφή μας; Η αληθινή μαγεία των Χριστουγέννων δεν θα μας αγγίξει όσο ψηλότερα και πιο εντυπωσιακά δέντρα και να στολίσουμε, όσα μπαλκόνια και δρόμους και πλατείες και να φωταγωγήσουμε, όσα υπέροχα στολισμένα δένδρα και δώρα και γλυκά και να διαφημίσουμε στις προσωπικές μας σελίδες στο διαδίκτυο (εκεί που οι περισσότεροι, παντελώς άκριτα, βγάζουν τις πιο προσωπικές στιγμές τους στη φόρα).

Ανάμεσα λοιπόν στις τόσες φροντίδες μας να ξεκουραστούμε, να διασκεδάσουμε και να ανταλλάξουμε δώρα, ας μη λησμονήσουμε να περάσουμε κι εμείς ταπεινά από τη φάτνη του Ιησού και να προσκυνήσουμε με ευλάβεια, ανάβοντας τη ψυχή μας με τη φλόγα της αιώνιας αγάπης. Κάθε φορά που λησμονούμε τη θρησκευτική διάσταση των εορτών, χάνουμε κάτι πολύ σημαντικό και ουσιώδες για την πραγματική σημασία τους. Να μη λησμονήσουμε ακόμα τον πονεμένο συνάνθρωπο μας.

Ας δείξουμε την αγάπη μας στα κρυφά και έμπρακτα. Ιδιαιτέρως προς εκείνον που υποφέρει, πονάει, πασχίζει και δοκιμάζεται. Ας πιστέψουμε στα όμορφα πράγματα και ας ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τότε που ήμασταν μικρά παιδιά, περιμένοντας πως και πώς να έρθουν τα Χριστούγεννα.

  • Τότε που το κάθε φτωχικό σπίτι (φτωχικό μα πλουσιοπάροχο) κοσμούσε ένα μικρό ταπεινό χριστουγεννιάτικο δενδράκι που χαίρονταν μικροί και μεγάλοι. Τότε που το δέντρο ήταν συνήθως ένα μικρό κλωνάρι πάνω στο οποίο τοποθετούνταν στολίδια απλά, στις πιο πολλές περιπτώσεις αυτοσχέδια.

Τότε που τα μικρά παιδιά έλεγαν τα κάλαντα χωρίς να έχουν στο μυαλό τους μόνο το φιλοδώρημα (το οποίο στις πλείστες περιπτώσεις δεν ήταν χρηματικό). Τότε που οι εορτές του Δωδεκαημέρου ήταν πάντα η καλύτερη ευκαιρία για ισορροπία ψυχική και ενίσχυση της πίστης μας. Τότε που οι άνθρωποι ασχολούνταν με το περιεχόμενο της ψυχής  και δεν σκορπούσαν ψεύτικά χαμόγελα.

Φέτος ας βάλουμε τα πιο φωτεινά «λαμπιόνια» στην καρδιά μας κι ας αφιερώσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας και όσους μας έχουν ανάγκη.

Υστερόγραφο: Κάπου υπάρχει πόλεμος…..  Κάπου τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο και την πείνα. Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα, πάντα επίκαιρο: Και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Ελλάδα στενεύει τρομερά χωρίς την Κύπρο: Κανένας λαός δεν δικαιούται να αμαυρώνει τον τόπο και την Ιστορία του….

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: