Αλωνίζουν Ρώσοι και Κινέζοι πράκτορες στις Βρυξέλλες: Τεράστιο θέμα πλέον η αντικατασκοπεία στην ΕΕ, γράφει το Politico

Photo by Filipe Alves via Pexels




Οι Βρυξέλλες, όπως σχεδόν όλοι γνωρίζουν, είναι γεμάτες κατασκόπους. Τριγυρνάνε στο μπαρ στις εκδηλώσεις δικτύωσης δεξαμενών σκέψεις. Σηκώνουν το χέρι τους στην αίθουσα τύπου στις ενημερώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κρυφακούν —αν είναι πιστευτή μια προειδοποίηση του 2019 προς το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης— στα μπαρ και τα εστιατόρια κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ότι “οι τοίχοι έχουν αυτιά” είναι από καιρό γεγονός της ζωής των Βρυξελλών.

Όμως, η καταπολέμηση της κατασκοπείας τυγχάνει εκ νέου προσοχής καθώς οι κυνηγοί κατασκόπων της ΕΕ διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους απέναντι στη ρωσική εχθρότητα, την κινεζική κατασκοπεία και την επιστροφή της γεωπολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων.

Το πρόβλημα, για όσους είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι πόσα μπορούν να γίνουν για αυτό. Και η απάντηση, προς το παρόν, φαίνεται να είναι: όχι αρκετά.

  • Αρχικά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσοι κατάσκοποι δρουν στην πρωτεύουσα της ΕΕ. Όταν οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας πιέζονται να δώσουν έναν αριθμό, αστειεύονται ότι, αν κάποιος μπορεί να το μάθει, θα χαρούν να το μάθουν κι αυτοί. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία απαιτούν από άτομα που εργάζονται για ξένα συμφέροντα να καταγραφούν, κάτι που ίσως δώσει δείγμα των προσπαθειών που καταβάλλονται για την επηρεαστεί το πολιτικό γίγνεσθαι.  Το Βέλγιο όχι.

Έπειτα, υπάρχουν πολλοί στόχοι — και η δυνατότητα για κατασκοπευτική δράση  — που παρέχουν οι διεθνείς δημοσιεύσεις της πόλης.

  • Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν όχι μόνο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και περίπου 100 άλλους διεθνείς οργανισμούς και 300 ξένες διπλωματικές αποστολές. Μαζί, αυτοί απασχολούν περίπου 26.000 εγγεγραμμένους διπλωμάτες, σύμφωνα με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών — κι ο καθένας τους είναι πιθανός κατάσκοπος.

Για έναν κατάσκοπο, το διπλωματικό διαβατήριο είναι η απόλυτη κάλυψη.  Όχι μόνο ο συγχρωτισμός με κορυφαίους αξιωματούχους και η αποκάλυψη πληροφοριών είναι μέρος της  της θέσης εργασίας, αλλά οι διπλωμάτες προστατεύονται επίσης από δίωξη βάσει της  Σύμβασης της Βιέννης .

  • Οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν ότι, σε ορισμένες πρεσβείες, μεταξύ 10% και 20% των διπλωματών είναι αξιωματικοί πληροφοριών.

Οι θέσεις εργασίας στον ακαδημαϊκό χώρο ή τις δεξαμενές σκέψης – μέρη όπου οι άνθρωποι πληρώνονται για να αποκτήσουν και να αναλύσουν πληροφορίες – είναι επίσης ελκυστικές καλύψεις.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών έκλεισε το Ινστιτούτο Κομφούκιος, ένα πρόγραμμα κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού, το 2019, αφού ο διευθυντής του ινστιτούτου κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

Το Βέλγιο απέβαλε επίσης έναν Κινέζο διδακτορικό φοιτητή το 2021, επειδή το ακαδημαϊκό του έργο ήταν ένα κάλυμμα για το έργο του στις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης .

Η δημοσιογραφία είναι ένα άλλο καλό κάλυμμα — έχοντας πρόσβαση σε μια σειρά εκδηλώσεων και γεγονότων, καθώς και μια καλή δικαιολογία για να είναι κανείς περίεργος και καλοδεχούμενος από τους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας, έως και ένας στους πέντε από τους Κινέζους δημοσιογράφους που εργάζονται στις Βρυξέλλες υποπτεύονται ότι είναι αξιωματικοί πληροφοριών.

Πράγματι, είναι τόσοι πολλοί οι Κινέζοι κατάσκοποι που λέγεται πως δρουν στις Βρυξέλλες που κάποιοι το αντιμετωπίζουν ως ένα είδος αστείου.

 

Κατασκοπεία à la belge

 

Ως επί το πλείστον, η σύλληψη των κατασκόπων που παρακολουθούν τη διεθνή κοινότητα των Βρυξελλών εξαρτάται από τη βελγική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΝΑΤΟ έχουν το καθένα το δικό του γραφείο ασφαλείας, που εργάζεται για την πρόληψη της διείσδυσης κατασκόπων στα κτίριά τους και της πρόσβασης σε ευαίσθητα έγγραφα.

Αλλά δεν υπάρχει επίσημη υπηρεσία πληροφοριών της ΕΕ, ή ακόμη και μια οργάνωση-ομπρέλα που να συντονίζει τις 27 εθνικές υπηρεσίες κατασκοπείας του μπλοκ — σε αντίθεση, ας πούμε, για τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις, όπου η Europol παίζει συντονιστικό ρόλο. Κάποιοι έχουν ζητήσει από την Ευρώπη να δώσει την απάντησή της στη CIA, ένα ενιαίο όργανο που συντονίζει τις κατασκοπευτικές προσπάθειες του μπλοκ, αλλά αυτό παραμένει στην καλύτερη περίπτωση μια μακρινή πιθανότητα.

  • «Γνωρίζω ότι είναι ευαίσθητο για ορισμένα κράτη μέλη, αλλά θα ήταν λογικό να υπάρχει μια υπηρεσία πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ευρώπης», δήλωσε ο Samuel Cogolati, Βέλγος βουλευτής από το κόμμα των Πρασίνων .«Ο κίνδυνος της κατασκοπείας είναι παρών και δεν μπορεί να αγνοηθεί», πρόσθεσε.

Ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ είναι απίθανο να γίνει σύντομα, δήλωσε ένας Βέλγος αξιωματούχος που βρίσκεται συχνά σε επαφή με τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Είναι απλώς πολύ ευαίσθητο», είπε ο αξιωματούχος, με τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διστάζουν να μοιραστούν πληροφορίες.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει τη Βελγική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και τους στρατιωτικούς τους συναδέλφους στη Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας — οι οποίοι συνεργάζονται  με 120 υπηρεσίες από 80 χώρες στο κυνήγι κατασκόπων.

Το Βέλγιο έχει μακρά ιστορία στο κυνήγι κατασκόπων.

Στη δεκαετία του 1960, ο πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ απέσυρε τη Γαλλία από τη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τη ατλαντική συμμαχία να μεταφέρει την έδρα της στις Βρυξέλλες. Φοβούμενες τη σοβιετική επιρροή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν το Βέλγιο να ενισχύσει τις προσπάθειές του για την αντικατασκοπεία.

Η βελγική κρατική ασφάλεια εξαπλασίασε το ανθρώπινο δυναμικό της, με το βελγικό υπουργικό συμβούλιο να λέει εκείνη την εποχή ότι ήθελε να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να γίνουν «σημαντικό κέντρο κατασκοπείας».

Ακόμα κι έτσι, οι Βρυξέλλες εξακολουθούσαν να θεωρούνται παιδική χαρά για κατασκόπους — ειδικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν η αντικατασκοπεία υποβαθμίστηκε ως  προτεραιότητα.

Αυτό άφησε το Βέλγιο απροετοίμαστο όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα  μεγάλο κατασκοπευτικό σκάνδαλο το 2003, μετά την ανακάλυψη συσκευών εντοπισμού στο κτήριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το 2016, η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας ήταν μόνο η μισή από αυτές των ομολόγων της στην ΕΕ, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο της βελγικής κυβέρνησης, το οποίο είδε το POLITICO.

Έκτοτε, οι εκκλήσεις για επιπλέον επενδύσεις έχουν αυξηθεί: από την ίδια την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας, τις βελγικές  δικαστικές αρχές , το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αρκετούς Βέλγους πολιτικούς. Και νέα χρήματα έχουν βρεθεί για προσπάθειες αντικατασκοπείας.

 

Αναβαθμίζοντας το παιχνίδι

Για δεκαετίες, οι ηγέτες της ΕΕ – και συγκεκριμένα οι Βέλγοι πολιτικοί – απέρριψαν την ιδέα ότι το Πεκίνο, η Μόσχα ή η Τεχεράνη θα ενδιαφέρονταν πραγματικά για τα τεχνικά έγγραφα που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των γκρίζων κτιρίων στην ευρωπαϊκή συνοικία. Όμως τα πρόσφατα γεγονότα έχουν σημάνει τουλάχιστον σε ορισμένους από αυτούς συναγερμό για τους κινδύνους.

  • «Οι Ευρωπαίοι δεν ήταν ποτέ πραγματικά ισχυροί στην αντικατασκοπεία», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. «Ήταν πολύ εξαρτημένοι από τις ΗΠΑ. Υπάρχει μια συγκεκριμένη αλλαγή νοοτροπίας τώρα».

«Είναι ένας πολύ επικίνδυνος κόσμος εκεί έξω», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, κοιτάζοντας πάνω από τον ώμο του σε ένα δημοφιλές καφέ μπαρ των Βρυξελλών. «Απλώς δεν καταλάβατε πόσο προσεκτικοί θα έπρεπε να είστε».

Η επιθετικότητα της Ρωσίας από το 2014 έχει αυξήσει την επίγνωση των κινδύνων και οι δαπάνες αυξήθηκαν ως απάντηση. Μετά από μια περίοδο κατά την οποία η υπηρεσία έδωσε προτεραιότητα στην αντιτρομοκρατική – μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις  στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες το 2015 και το 2016 – το επίκεντρο είναι τώρα και πάλι στην αντικατασκοπεία, δήλωσαν οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας.

«Το Βέλγιο έχει εντείνει το παιχνίδι του και έχει γίνει πιο προβλεπτικό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η βελγική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να κάνει τις Βρυξέλλες ένα «εχθρικό περιβάλλον λειτουργίας» για ξένους κατασκόπους, σύμφωνα με την πρόσφατη στρατηγική εθνικής ασφαλείας της .

Νωρίτερα φέτος, το Βέλγιο ψήφισε νόμο που δίνει στους αξιωματούχους ασφαλείας μεγαλύτερο περιθώριο κατά τη διάρκεια των ερευνών τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, υπεύθυνος για την κρατική ασφάλεια, είπε ότι ο νόμος θα τους δώσει «περισσότερη εξουσία στις συνεντεύξεις, πιο παρεμβατικές μεθόδους, αλλά πάντα υπό την εξουσία του νόμου».

  • Θα επιτρέψει, για παράδειγμα, σε πηγές των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας να συμμετάσχουν σε απαγορευμένες διαδηλώσεις για να παρακολουθούν τον στόχο τους.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας του Βελγίου θα διπλασιάσει σχεδόν το προσωπικό της σε 1.000 άτομα έως το 2024, σε μια επένδυση που η κυβέρνηση ονομάζει «ιστορική». Πόσοι από αυτούς θα εργαστούν στην αντικατασκοπεία είναι εμπιστευτικό, είπαν οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας, αλλά ο αριθμός αυξάνεται.

Ο Van Quickenborne αναμένεται επίσης να υποβάλει νέο νόμο που θα διευκολύνει τη δίωξη διευρύνοντας τον ορισμό της κατασκοπείας.

  • Η κατασκοπεία αυτή καθαυτή δεν χαρακτηρίζεται ως έγκλημα στο Βέλγιο. Μόνο με τη διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών βασικού εθνικού ενδιαφέροντος σε μια εχθρική ή ξένη δύναμη, οι κατάσκοποι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο δίωξης.

Ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης Oswald Gantois, για παράδειγμα, ερευνήθηκε για διαρροή πληροφοριών στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά καταδικάστηκε μόνο  το 2018 για παράνομη συνεργασία με σκοπό τη διάπραξη πλαστογραφίας.

Ορισμένοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι οι προσπάθειες του Βελγίου εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες.

Ένας δεύτερος Βέλγος αξιωματούχος τόνισε ότι, ενώ περισσότερα χρήματα πηγαίνουν στη βελγική κρατική υπηρεσία ασφαλείας, και ειδικότερα στην αντικατασκοπεία, η χώρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους πόρους ξένων δυνάμεων όπως η Κίνα.

«Ας είμαστε ειλικρινείς», είπε ο Kenneth Lasoen, ειδικός στις βελγικές πληροφορίες στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. «Ένα εχθρικό περιβάλλον λειτουργίας είναι η Μόσχα με την FSB. Δεν είναι οι Βρυξέλλες με την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου».

 

Τον πιάσαμε, δεν το είπαμε…

Εάν το Βέλγιο εντείνει την εξάλειψη των κατασκόπων του, γιατί οι προσπάθειες της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας δεν δίνουν τέτοιου είδους ειδήσεις πιο συχνά;

Οι καταδικαστικές αποφάσεις για κατασκοπεία συχνά γίνονται πρωτοσέλιδα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Λίγο πριν από το καλοκαίρι, η Εσθονία καταδίκασε μια γυναίκα σε περισσότερα από οκτώ χρόνια, θεωρώντας την ένοχη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Ένας Γερμανός έφεδρος στρατιώτης καταδικάστηκε επειδή μετέφερε πληροφορίες στη Μόσχα.

Και στη Στοκχόλμη, δύο Σουηδοί δικάζονται επί του παρόντος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Το Βέλγιο ακολουθεί μια πιο ήσυχη προσέγγιση, για διάφορους λόγους.

Πρώτον, ανίκανοι να ασκήσουν δίωξη και εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη χρηματοδότηση, οι Βέλγοι  πράκτορες αντικατασκοπείας πρέπει να δώσουν προτεραιότητα. Όσο περισσότερα χρήματα ξοδεύετε, τόσο περισσότερους κατασκόπους θα βρείτε και έτσι τόσο περισσότερα χρήματα θα πρέπει να ξοδέψετε ξανά, είπε ο δεύτερος Βέλγος αξιωματούχος.

Έτσι, ενώ η κατασκοπεία από «μη φιλικές» χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν ή η Κίνα, τυγχάνει μεγαλύτερου ελέγχου, οι Βέλγοι πράκτορες αντικατασκοπείας είναι ακόμα πιθανό να κάνουν τα στραβά μάτια στην κατασκοπεία από τους συμμάχους.

  • «Είναι θέμα προτεραιοτήτων», είπε ο πρώτος Βέλγος αξιωματούχος. «Προτιμώ να κρυφακούουν οι Αμερικανοί ή οι Γερμανοί παρά οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι».

Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών τείνουν επίσης να αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας. Οι κατάσκοποι που έχουν συλληφθεί μπορεί να μην μαθευτούν  ποτέ, είπαν οι αξιωματούχοι ασφαλείας. Η δίωξη —ακόμα κι αν ήταν δυνατή— είναι σαν να ρίχνεις βόμβα, είπαν οι αξιωματούχοι ασφαλείας. Βλάπτει τις διπλωματικές σχέσεις.

Αντίθετα, συχνά οι κατασκόποι που έχουν αποκαλυφθεί απλώς θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως, αλλά η διαδικασία γίνεται κυρίως διακριτικά μέσω των πρεσβειών τους.

  • Οι απελάσεις σπάνια δημοσιοποιούνται, όπως συνέβη όταν  21 Ρώσοι διπλωμάτες  εκδιώχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μερικές φορές, το Βέλγιο βοηθά τις συμμαχικές χώρες να πιάσουν κατασκόπους στο έδαφός του.

Το 2018, η βελγική αστυνομία συνέλαβε έναν Κινέζο στις ΗΠΑ ύποπτο για κατασκοπεία της General Electric Aviation . «Στη συνέχεια εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ ευγνώμονες για αυτό», είπε ο Van Quickenborne. Ο άνδρας αργότερα καταδικάστηκε για συνωμοσία για διάπραξη οικονομικής κατασκοπείας.

Σε άλλες περιπτώσεις, το Βέλγιο μπορεί να ενημερώσει τους συνομιλητές ενός κατασκόπου, έτσι ώστε η πρόσβαση σε πληροφορίες να στεγνώσει.

Όταν οι κατηγορίες για κατασκοπεία γίνουν είδηση, δεν διώχνουν απλώς πιθανούς πράκτορες, λένε οι αξιωματούχοι ασφαλείας. Αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα — το οποίο είναι από μόνο του ευεργετικό.

«Η συνειδητοποίηση ότι η κατασκοπεία δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά ένας απτός και πραγματικός κίνδυνος, είναι το πρώτο βήμα για να προστατευτούμε από αυτήν», δήλωσε ο Nicolas Fierens Gevaert, εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από POLITICO

Ο Μακρόν «σπάει» την απομόνωση Πούτιν μετά από 3 μήνες: Θα μιλήσει μαζί του τις επόμενες μέρες* Για ολικό μπλακ άουτ ετοιμάζονται στο Κίεβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: