Αυτό είναι το βασικό ερώτημα: Θα πληρώσει η Τουρκία το τίμημα για τη βοήθεια που προσφέρει στο Ιράν για να σπάζει τις αμερικανικές κυρώσεις;

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Ιράν υποδέχθηκε στην Τεχεράνη τον ισλαμιστή ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το περιοδικό The National Interest δημοσιεύει άρθρο γνώμης των  Sinan Ciddi (συνεργάτη για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας της δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον Foundation for Defense of Democracies) και Behnan Ben Taleblu (συνεργάτη της ίδιας δεξαμενής σκέψης για θέματα ασφάλειας και πολιτικής του Ιράν), που αναφέρεται στο πως η Τουρκία βοηθά το Ιράν να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το άρθρο αναφέρεται στο παράδειγμα του Τούρκου επιχειρηματία Sitki Ayan, από το περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου Erdogan, στον οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις διότι διευκόλυνε την πώληση ιρανικού πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η υπόθεση Ayan, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απογοήτευσε όλους εκείνους οι οποίοι πίστευαν ότι η Τουρκία με τη στάση της, όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας και την προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ, προσεγγίζει τη Δύση, ενώ μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα ελέγχου του Ιράν.

Ευρεία αναφορά γίνεται στη δράση του ανωτέρω Τούρκου επιχειρηματία και των δεσμών που τον συνδέουν με τον κ. Erdogan, ενώ σημειώνεται ότι γενικότερα, όσο πιο σκληρές καθίσταντο οι κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, τόσο περισσότερο τουρκικές εταιρείες έβρισκαν τρόπο να κερδοσκοπούν βοηθώντας το Ιράν να τις παρακάμψει.

Το άρθρο ακολούθως, προβάλλοντας διάφορα παραδείγματα, υποστηρίζει ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη θέση της και το ρόλο που έχει παίξει ως μεσάζον στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ώστε οι δυτικοί σύμμαχοί της να «κλείνουν τα μάτια» αναφορικά με τη στάση που κρατάει και η οποία δεν συνάδει με τα συμφέροντα της Δύσης, όπως για παράδειγμα η παρεμπόδιση εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά το άρθρο, εάν η Διοίκηση Biden συνεχίσει να κάνει «τα στραβά μάτια» σε αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αυτό θα εκληφθεί ως σημείο αδυναμίας των ΗΠΑ.

Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχουν δείξει μια υποχωρητικότητα για να φανεί ότι κρατούν την Τουρκία στη δική τους πλευρά, δεδομένων των ζητημάτων που τέθηκαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αλλά είναι καιρός οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να συνειδητοποιήσουν ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να επιτρέπει σε αντιπάλους όπως το Ιράν να αποφεύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις, θα αποτελούν σύμμαχο μόνο κατ’ όνομα.

Τίτλος: «Will Turkey Pay a Price for Helping Iran Break Sanctions?» – (Θα πληρώσει η Τουρκία ένα τίμημα για τη βοήθεια της στο Ιράν για να σπάσει τις κυρώσεις;), και
Υπότιτλο: «So long as Turkey continues to enable adversaries like Iran to evade American sanctionsit will be an ally in name only»

ΠΗΓΗ: Περιοδικό The National Interest – άρθρο του Sinan Ciddi και του Behnan Ben Taleblu 

Ο Ερντογάν επιδιώκει να χαράξει έναν ανεξάρτητο δρόμο εντός της Δυτικής Συμμαχίας: Γι’ αυτό οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να του πουλήσουν τα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: