Θερίζουν χιλιάδες πεζοναύτες και ποινικούς της Wagner οι Ουκρανοί: Στα όρια εξέγερσης οι επίστρατοι του Πούτιν [videos]

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσιοποίησαν οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις όπου εικονίζονται Ρώσοι πεζοναύτες να παραδίδονται στα ουκρανικά στρατεύματα. Screenshot via YouTube




Όσο κι αν το Κρεμλίνο προσπαθεί να κρύψει την τραγική εικόνα στις γραμμές των δυνάμεων του που πολεμουν στην Ουκρανία, οι τρομακτικές απώλειες και η άθλια εικόνα στις γραμμές των Ρωσικών στρατευμάτων βγαίνουν στο φως πλέον από τα ίδια τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη κι από τους ίδιους του ρεπόρτερ-προπαγανδιστές του Πούτιν.

Τελευταίο σοβαρό επεισόδιο αποκαλύπτει ο Ρωσικός ερευνητικός ιστότοπος Meduza. Πρόκειται για επιστολή έντονης διαμαρτυρίας στην οποία προχώρησαν επίλεκτοι πεζοναύτες οι οποίοι καταγγέλλουν ότι οι «ανίκανοι» στρατηγοί τους τους αντιμετωπίζουν σαν «τροφή για τα κανόνια » αφού η μονάδα τους υπέστη καταστροφικές απώλειες, με 300 άνδρες να σκοτώνονται, να τραυματίζονται ή να αγνοούνται μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες σφοδρών μαχών στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Πεζοναύτες της 155ης Ναυτικής Ταξιαρχίας Πεζικού της Ρωσίας έγραψαν μια  επιστολή – φωτιά στον περιφερειακό τους κυβερνήτη, υποστηρίζοντας ότι έχασαν 300 στρατιώτες σε μια τετραήμερη σφαγή στην Pavlivka λόγω του καταστροφικού σχεδιασμού των στρατηγών Ρουστάμ Μουράντοφ και Ζουράμπ Αχμέντοφ.

  • Οι στρατιώτες υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι διοικητές «κρύβουν» το χάος στην περιοχή του Ντόνετσκ και «μειώνουν τον αριθμό των απωλειών φοβούμενοι ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι».

Οι πεζοναύτες ζήτησαν στην επιστολή τους να ενημερωθεί προσωπικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν  για την σφαγή και να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη στρατιωτική επιτροπή.

Ανταρσίες επί ανταρσιών…

Η επιστολή έρχεται μετά την δημοσιοποίηση βίντεο το οποίο φαίνεται να δείχνει χιλιάδες επίστρατους Ρώσους εφέδρους να οργανώνουν ανταρσία εναντίον του στρατηγού τους επειδή τους έστειλε στην πρώτη γραμμή χωρίς προμήθειες και εξοπλισμό.

Οι  πεζοναύτες έγραψαν στην επιστολή τους για λουτρό αίματος στην Pavlivka απευθυνόμενοι στον περιφερειακό τους κυβερνήτη Oleg Kozhemyako στο Primorsky – στη ρωσική Άπω Ανατολή – σε μια προσπάθεια να περάσουν το μήνυμά τους στον Πούτιν και στα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου Άμυνας.

  • Ένας ρεπόρτερ προπαγανδιστής του πολέμου του Κρεμλίνου μίλησε για την κατάσταση στην Pavlivka – γνωστή ως Pavlovka στη Ρωσία – λέγοντας ότι οι πεζοναύτες πρέπει να σωθούν ως ήρωες κι όχι να γίνονται «κρέας ανακατεμένο με χώμα και σανίδες».

Οι πεζοναύτες αναφέρουν στην επιστολή τους που διέρρευσε: «Και πάλι μας έριξαν σε μια ακατανόητη επίθεση οι στρατηγοί [Rustam] Muradov και [Zurab] Akhmedov, έτσι ώστε ο Muradov να πάρει μπόνους από τον [αρχηγό του γενικού επιτελείου Valery] Gerasimov και το μετάλλιο  του ήρωα της Ρωσίας.

«Λοιπόν, εμείς και οι πεζοναύτες από την Καμτσάτκα προελαύναμε στην Pavlivka».

  • «Ως αποτέλεσμα της «προσεκτικά σχεδιασμένης» επίθεσης αυτών των «μεγάλων διοικητών» χάσαμε περίπου 300 ανθρώπους σε τέσσερις ημέρες, σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή  αγνοούνται.

«Χάσαμε το 50% του στρατιωτικού μας εξοπλισμού και αυτή ήταν η ταξιαρχία μας».

Οι πεζοναύτες προσθέτουν: «Ο εχθρός καταστρέφει τους άντρες μας στις οδούς εκκένωσης».

Οι πεζοναύτες απηύθυναν έκκληση στον κυβερνήτη: «Μέχρι πότε μετριότητες όπως ο Muradov και ο Akhmedov θα σχεδιάζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για χάρη των αναφορών τους και για να λαμβάνουν βραβεία με το κόστος τόσων ζωών;»

«Δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο εκτός από τον εαυτό τους, αποκαλούν τους ανθρώπους τροφή για τα κανόνια.

«Σας ζητάμε να έρθετε σε επαφή με τον ανώτατο [διοικητή Πούτιν] ώστε να σταλεί μια επιτροπή για να ερευνήσει τι συνέβη.

«Όχι από το Υπουργείο Άμυνας, όπου προστάτης του Muradov είναι ο Γκερασίμοφ, αλλά μια σωστά ανεξάρτητη επιτροπή.

“Πόσο ακόμα να αντέξουμε!”

Η 155η Ναυτική Ταξιαρχία Πεζικού είναι μόνο μία από τις πολλές ρωσικές μονάδες που εξέφρασαν ανησυχίες για τον κακό σχεδιασμό των διοικητών τους.

Πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει δείχνουν χιλιάδες Ρώσους επίστρατους να φωνάζουν στον υποστράτηγο Κιρίλ Κουλάκοφ  σε μια βάση εκπαίδευσης στο Καζάν της Ρωσίας, με  κάποιους να φωνάζουν «πάμε σπίτι».

Μερικοί άνδρες ισχυρίστηκαν ότι ο στρατηγός ήταν «μεθυσμένος», ενώ άλλοι τον χλεύασαν επειδή τους αποκαλούσε «γουρούνια».

Το πλήθος των στρατιωτών τον προέτρεψε να «ζητήσει συγγνώμη» για τη μεταχείριση των επίστρατων.

Ο διοικητής προσπάθησε να παραμείνει ήρεμος και να δικαιολογηθεί στους άνδρες λέγοντάς τους ότι οι εντολές τους ήταν σαφείς και οι δραστηριότητές τους για την επόμενη μέρα είχαν δημοσιευτεί.

Κάποια στιγμή είπε: «Απαντάω στις ερωτήσεις σας…».

Αλλά ένας στρατιώτης ούρλιαξε: «Στρατηγέ, ξέρεις πού μας στέλνεις», αναφερόμενος στην πρώτη γραμμή όπου πολλοί επίστρατοι φοβούνται ότι χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα  κανόνια από ένα σκληρό καθεστώς με ανίκανους διοικητές.

Έως και 2.500 άνδρες συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, σύμφωνα με λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ο Κουλίκοφ αναγκάστηκε να καλέσει την στρατιωτική αστυνομία για να αποκαταστήσει την ηρεμία.

 

Λουτρό αίματος για τους ποινικούς του Πριγκόζιν

Ενδελεχής έρευνα την οποία πραγματοποίησε ο ερευνητικός ιστότοπος The Insider κατέληξε ότι πάνω από 500 ποινικοί κρατούμενοι τους οποίους στρατολόγησε ο μισθοφορικός στρατός της Wagner και ο αρχηγός του Γεβγκένι Πριγκόζιν έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δυο μήνες – περίπου δηλαδή από την έναρξη της στρατολόγησης καταδίκων από τον “σεφ του Πούτιν” στην νέα του εκστρατεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με έμμεσες αποδείξεις (με βάση την αρίθμηση των εγγράφων) μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα (μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 13 Οκτωβρίου)  συνολικά τουλάχιστον 458 κρατούμενοι που είχε στρατολογήσει ο Πριγκόζιν  είχαν πεθάνει στην Ουκρανία (και εννοούμε κρατούμενους, γιατί σε αυτή τη σειρά επιστολών ο Insider δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα γράμμα που είχε σταλεί στην οικογένεια ενός συνηθισμένου μισθοφόρου).

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δεκάδες νέα μηνύματα δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συγγενείς κρατουμένων σχετικά με τον θάνατό τους, οπότε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ο αριθμός των νεκρών στη δράση είναι σίγουρα μεγαλύτερος από 500, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι σκοτώθηκαν“, αναφέρει ο ιστότοπος.

Αποδεικνύεται ότι μεταξύ 12 και 13 Οκτωβρίου, η διοίκηση της Wagner υπέγραψε τουλάχιστον 90 επιστολές σχετικά με το θάνατο των στρατιωτών της. Ο υποστράτηγος της AFU Ιγκόρ Γκούσκοφ, ο οποίος εργάζεται στο Κέντρο Καταπολέμησης Υβριδικών Απειλών, λέει:

«Η ημερομηνία της επιστολής δεν είναι η ημερομηνία θανάτου. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται ταυτοποίηση [μετά τον θάνατο ενός στρατιωτικού] (οι σοροί στρατιωτών συχνά απομακρύνονται από το πεδίο της μάχης εβδομάδες μετά το θάνατό τους). Έτσι, μια επιστολή είναι απλώς μια δήλωση ότι ένας στρατιώτης πέθανε και θα παρασημοφορηθεί. Συνήθως, η ημερομηνία της επιστολής είναι 7-10 ημέρες μετά την ημερομηνία θανάτου».

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η Wagner ενημέρωσε συγγενείς για τον θάνατο 458 καταδίκων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Important Stories, η Wagner του Πριγκόζιν είχε στρατολογήσει σχεδόν 6.000 κρατούμενους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και τουλάχιστον 2.036 από αυτούς είχαν μεταφερθεί μέχρι τότε.

  • Σημαίνει ότι μέχρι τον Οκτώβριο, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν εξαλείψει περίπου το ένα τέταρτο των Ρώσων εγκληματιών που έφτασαν στο μέτωπο.

Σύμφωνα με το Κέντρο, οι αριθμημένες επιστολές θανάτου πρώην κατάδικων διακρίνονται εύκολα από τις υπόλοιπες: συνοδεύονται από ένα ειδικό μετάλλιο (σε μια πράσινη κορδέλα) και μια επαινετική επιστολή. Οι απλοί μισθοφόροι λαμβάνουν διαφορετικές διακοσμήσεις, λέει ο Γκούσκοφ:

«Αυτά τα βραβεία δίνονται μόνο σε κατάδικους που έγιναν μισθοφόροι και μόνο από το 2022. Κάθε μισθοφόρος έχει ένα βραβείο για μια συγκεκριμένη εκστρατεία (είναι σαν ένδειξη ότι ανήκει). Κατά κανόνα, εμφανίζονται στο δημόσιο τομέα μόνο μετά το θάνατο του μισθοφόρου. Δεν είχαν δοθεί τέτοια βραβεία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι επιστολές και τα πράσινα βραβεία άρχισαν να εμφανίζονται πιο συχνά [στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης] για ψυχολογικούς λόγους: οι συγγενείς ντρέπονταν για το ποινικό μητρώο των αγαπημένων τους, αλλά μετά το θάνατό τους προσπάθησαν να εμφανίσουν [αυτές τις επιστολές και τα βραβεία ], σαν να λένε ότι οι σύζυγοί τους (γιοι, αδέρφια) δεν ήταν σκάρτοι, αλλά ήρωες“.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Κέντρο, ο συνολικός αριθμός των σκοτωμένων μισθοφόρων της Wagner στην Ουκρανία (συμπεριλαμβανομένων τόσο των καταδίκων όσο και των απλών μισθοφόρων) είναι μεταξύ 800 και 1.000.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Insider μετά την έρευνά του δημοσιεύει τα ονόματα ορισμένων από τους νεκρούς κατάδικους, των οποίων η συμμετοχή (και ο θάνατος) στον πόλεμο έχει επιβεβαιωθεί από δημοσίως διαθέσιμες πηγές. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχουν εκείνοι που είχαν καταδικαστεί για κλοπή και εμπορία ναρκωτικών, καθώς και εκείνοι που είχαν φυλακιστεί για φόνο. Μερικοί συγγενείς αυτών που σκοτώθηκαν επιβεβαίωσαν στο The Insider ότι όντως εξέτιζαν ποινή σε ποινικές αποικίες, είχαν στρατολογηθεί από τους PMC και πρόσφατα δολοφονήθηκαν στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από The New Voice of Ukraine/ The Insider/ The Daily Mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: