Στην Ολομέλεια της Βουλής ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ”Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος”

FILE PHOTO: Άποψη της Βουλής των Ελλήνων με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους και πιο έμπειρους αναρριχητές στην Ελλάδα.

Πως αλλιώς άλλωστε; «Πρώτα έμαθε να σκαρφαλώνει και μετά να περπατάει», είπαν οι δικοί του, οι οποίοι στήριζαν το όνειρο της συμμετοχής του παιδιού τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

   Τραγικός θάνατος

Το νήμα της ζωής του 21χρονου Ερμή Θεοχαρόπουλου κόπηκε τον περασμένο Ιανουάριο στα Τζουμέρκα. Ο νεαρός πρωταθλητής ορειβατικής αναρρίχησης, γλίστρησε, για άγνωστο λόγο, σε δύσβατη χαράδρα κοντά στο χωριό Καταρράκτης. Ομάδα της ΕΜΑΚ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση του Ερμή Θεοχαρόπουλου. Καθώς οι προσπάθειες απέτυχαν, επιστρατεύτηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, που μετέφερε τον 21χρονο στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, αλλά ήταν πλέον αργά. «Υπήρξαν καθυστερήσεις με τα ελικόπτερα. Καθυστέρησαν τόση ώρα, ενώ ο αδελφός μου ήταν εκείνη τη στιγμή με τον πατέρα μου, τον είχε περιθάλψει. Καθυστέρησε το ελικόπτερο να έρθει, οπότε άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του», σχολίασε η αδελφή του άτυχου νέου. Είπε επίσης ότι οι διασώστες που ήρθαν δεν είχαν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ δεν υπήρχε ένεση αδρεναλίνης.

   Μητσοτάκης: Δίκτυο ορεινής διάσωσης

«Δεσμεύθηκα προσωπικά στον πατέρα και τη μητέρα του Ερμή, πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βελτιώσουμε το δίκτυο ορεινής διάσωσης και έγκαιρης διακομιδής και αερομεταφοράς στα νοσοκομεία μας, όλων όσων αντιμετωπίζουν ατυχήματα στα ελληνικά βουνά», είχε δηλώσει, λίγο καιρό μετά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, που προβλέπεται να δημιουργηθεί με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, θα φέρει το όνομα «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος».

   Δυσκολίες, αδυναμίες

Στην πολύπλευρη αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, περιλαμβάνεται και η διάσωση στον χερσαίο χώρο. Μέχρι σήμερα, αυτή την αποστολή εκπληρώνει το Πυροσβεστικό Σώμα, με τη βοήθεια των δυνάμεων της ΕΜΑΚ, τη συνδρομή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, με πτητικά μέσα, όπου ήταν δυνατόν και το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Ελλείψει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου και εθνικού σχεδίου εναέριας έρευνας και διάσωσης στο χερσαίο χώρο, πολλές φορές η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί χρονοβόρα, γραφειοκρατική και με δυσάρεστα αποτελέσματα.

   Ο Μηχανισμός

Ο τραγικός θάνατος του Ερμή Θεοχαρόπουλου ανέδειξε την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας μόνιμης δομής εναέριας έρευνας και διάσωσης στον χερσαίο χώρο, με βάσεις ετοιμότητας και επιφυλακής σε περιοχές της Επικράτειας, με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με δικά του πτητικά μέσα, με εξειδικευμένο προσωπικό.

Στη συζήτηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξήγησε πως μέχρι ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, να αποκτήσει τα δικά του ελικόπτερα, και δεδομένου ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, η ανάγκη σε πτητικά μέσα θα καλυφθεί με συμβάσεις, σε μεταβατικό στάδιο. Όπως εξάλλου υπογραμμίστηκε, η υπηρεσία εναέριας διάσωσης θα είναι δωρεάν για κάθε πολίτη που θα βρίσκεται σε κίνδυνο και για τη διάσωσή του θα χρειαστεί η κινητοποίηση του μηχανισμού.

«Ναι» στην ύπαρξη Εθνικού Μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης, δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπογραμμίζει όμως ότι το νομοσχέδιο είναι θεσμικά ατελές, ασαφές, αόριστο και ακοστολόγητο. Γι΄αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις αν τελικά ο Εθνικός Μηχανισμός θα λειτουργήσει, όπως περιγράφεται. Δηλαδή, με ανάληψη της δαπάνης αποκλειστικά από το κράτος και με εναέρια μέσα που θα ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και δεν θα γίνει μόνιμη η προσωρινή λειτουργία του μηχανισμού μέσω συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που εξ αρχής έχει διασαφηνίσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και δηλώνει ότι η Εναέρια Έρευνα και Διάσωση μπορεί να λειτουργήσει με την ενίσχυση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του ΕΚΣΕΔ, και βεβαίως, με την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, των ομάδων της ΕΜΑΚ και των υφιστάμενων φορέων αντί για τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες.

Αδιαμφισβήτητα είναι τραγικός ο λόγος που έχασε τη ζωή του ο Ερμής Θεοχαρόπουλος. Όπως όμως επισημάνθηκε στη διαδικασία ακρόασης φορέων, στη θέση του νεαρού θύματος βρίσκονται καθημερινά πολλοί Έλληνες, ηλικιωμένοι στην πλειονότητά τους, που δεν πέφτουν θύματα κάποιας ριψοκίνδυνης δραστηριότητας αλλά της επιλογής τους να κατοικούν ακόμα στο μακρινό τόπο καταγωγής τους. Οι ελλείψεις στον τομέα των πρωτογενών αεροδιακομιδών, απευθείας από τον τόπο του συμβάντος, ακόμη κι αν δεν αποτελούν λόγο μετανάστευσης των λιγοστών ηλικιωμένων κατοίκων των ορεινών όγκων, αποτελούν σίγουρα σοβαρό αντικίνητρο παραμονής ή επανεγκατάστασης νεότερων ανθρώπων, ιδίως αν έχουν μικρά παιδιά. Στην παράμετρο αυτή αναφέρθηκαν όχι μόνο τα κόμματα αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, ως έναν ακόμη λόγο για την ανάγκη ύπαρξης του Εθνικού Μηχανισμού, ο οποίος θα καλύψει όλους όσους βρεθούν σε κίνδυνο, κατοίκους ορεινών όγκων και μη, ορειβάτες, Έλληνες ή τουρίστες.

Είναι εκκωφαντικό το στοιχείο που κατέθεσε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Χρήστος Αγγελίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας. Ότι δηλαδή, για τις ιατρικές πτήσεις όλης της Δυτικής Ελλάδος, διατίθεται ελικόπτερο μονοκινητήριο, κατασκευής της εποχής του Βιετνάμ.

Ο Αντώνης Κούκουζας, Πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών-Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, αναφερόμενος στις ανάγκες χερσαίων διασώσεων και στις νησιωτικές περιοχές, κατέθεσε ενδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι νήσοι Κάλυμνος, Κάρπαθος, αποτελούν αναρριχητικά πεδία με περισσότερες από 100 διαδρομές, οι οποίες προσελκύουν ανάλογο αθλητικό τουρισμό από όλο τον κόσμο και σχεδόν όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πολλαπλά συμβάντα ανεύρεσης αγνοουμένων προκύπτουν, είπε επιπροσθέτως, και σε άλλες νήσους του Αιγαίου, όπως είναι η Μυτιλήνη και η Σαμοθράκη.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης δεν είναι όμως μόνο ζήτημα πτητικών μέσων. Απαιτείται εκπαίδευση. «Δεν ξέρω αν μπορείτε να το καταλάβετε το πόσο δύσκολο είναι να προσεγγίσει ένας γιατρός, ο οποίος θα κρέμεται από ένα ελικόπτερο, έναν άνθρωπο που είναι σε μια ορθοπλαγιά», είπε ο Νίκος Κοντός, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), για την υψηλή εξειδίκευση που απαιτείται να έχουν οι διασώστες στα ελικόπτερα.

Στο κλίμα αυτό, το παρών δίνουν, ζητώντας θεσμική ένταξη με υποστηρικτικό ρόλο στο νέο φορέα αεροδιάσωσης, και όλες οι οργανώσεις ενεργών εθελοντών – διασωστών, που διαθέτουν όχι μόνο πολύ μεγάλη εμπειρία και εκπαίδευση αλλά εκπαιδεύουν ήδη γιατρούς και νέους εθελοντές διασώστες.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Κώστας Μπακογιάννης για την απεξάρτηση: Κλειδί η συνεργασία και η ένωση δυνάμεων για τη “Μείωση της Βλάβης”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: