S-300 δείχνουν τα θραύσματα της έκρηξης στην Πολωνία: Τρεις ειδικοί μιλούν στo ΒΒC

Μία από τις φωτογραφίες που φέρεται να εικονίζουν θραύσματα από την έκρηξη στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας. Via Twitter




Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φέρεται να δείχνουν θραύσματα πυραύλων από το σημείο της επίθεσης στην Πολωνία.

Το BBC, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτές τις φωτογραφίες, αλλά μίλησε με τρεις ειδικούς σε αμυντικά θέματα προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει το τι ενδεχομένως δείχνουν οι συγκεκριμένες φωτoγραφίες.

 

Ο Mark Cancian, από το think tank CSIS, πιστεύει ότι τα θραύσματα μπορεί να προέρχονται από ένα πυραυλικό σύστημα σύστημα S-300. Αυτός ο τύπος πυραύλων χρησιμοποιείται συνήθως για επιθέσεις εδάφους-αέρος και έχει χρησιμοποιηθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

«Δεν είναι σαφές ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο», λέει ο από την πλευρά του ο J Andrés Gannon, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, ο οποίος πάντως συμφωνεί ότι τα θραύσματα μπορεί να προέρχονται από σύστημα S-300.

 

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τους S-300 για χερσαίες επιθέσεις, παρόλο που πρόκειται για σύστημα αεράμυνας, αλλά η Ουκρανία τους χρησιμοποιεί επίσης για αεράμυνα έναντι πυραύλων κρουζ».

 

Τέλος, ο Δρ Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος συνεργάτης του think tank Rusi, συμφωνεί και αυτός ότι τα κομμάτια μπορεί να προέρχονται από ένα σύστημα S-300, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για την ταυτοποίησή του.

 

Με πληροφορίες από ΒBC Who fired the missile is unclear’ – security expert

Ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ εξετάζει η Πολωνία μετά τις ρουκέτες στα εδάφη της: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: