Ψέμα το τέλος της επιστράτευσης Πούτιν: Συνεχίζεται στα κρυφά * Ετοιμάζεται νέο κύμα μετά την Πρωτοχρονιά

FILE PHOTO: O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε μονάδα νεοσυλλέκτων. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDITEPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ένα δεύτερο κύμα επιστράτευσης ενδέχεται να ξεκινήσει από τις ρωσικές αρχές αυτόν τον χειμώνα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η κινητοποίηση έχει τελειώσει, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Verstka σήμερα Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές της Μόσχας.

Την ίδια ώρα, από ουκρανικής πλευράς αλλά και από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γινόταν γνωστό πως η επιστράτευση το τέλος της οποίας ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στην πραγματικότητα δεν έχει τερματιστεί, αλλά συνεχίζει να γίνεται στα κρυφά.

Οσον αφορά το δεύτερο, επίσημο κύμα επιστράτευσης, αυτό  βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας στο Κρεμλίνο, λένε πηγές της Verstka. Πιθανότατα θα διεξαχθεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα σημάδια δείχνουν ταχεία επέκταση του κύματος επιστράτευσης.

Για παράδειγμα, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να συνδέσει τα στρατιωτικά γραφεία στράτευσης με τις βάσεις δεδομένων της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, του Ταμείου Συντάξεων της Ρωσίας, του εκλογικού μητρώου και των γραφείων μητρώου.

“Γιατί πιστεύετε ότι οι στρατιωτικές επιτροπές επανεξοπλίζονται επειγόντως τώρα;» εξήγησε μια πηγή κοντά στο Κρεμλίνο.

Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν είναι στρατηγικό καθήκον, αλλά τακτικό: σύντομα θα πρέπει να δεχτούν νέους επίστρατους”.

Δύο πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο επιμένουν ότι τα σχέδια για περαιτέρω επιστράτευση πολιτών για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας απλώς έχουν “παγώσει” προς το παρόν.

«Ας το θέσουμε ως εξής: δεν ξέρω το ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά μια νέα επιστράτευση στη Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει σύντομα, ενδεχομένως ήδη τον χειμώνα», είπε ένας από αυτούς.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το Κρεμλίνο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την περίοδο πριν από την Πρωτοχρονιά για «συναισθηματική ανακούφιση του πληθυσμού», αλλά «κανείς δεν πιστεύει ότι η επιστράτευση έχει τελειώσει ».

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστούν περισσότεροι άνθρωποι, απλώς δεν είναι σαφές πόσοι», φέρεται να είπε ένας  αξιωματούχος του Κρεμλίνου, κρατώντας την ανωνυμία του.

Εκπρόσωποι των ρωσικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσαν το «τέλος των μέτρων επιστράτευσης» στα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αυτούς, 300.000 άτομα είχαν κληθεί στον στρατό για επιστράτευση και δεν θα υπάρξουν νέα στρατεύματα. Ωστόσο, το διάταγμα για την κινητοποίηση δεν έχει ακόμη ακυρωθεί.

Η επιστράτευση συνεχίζεται στα κρυφά

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε ότι μόνο οι δημόσιες εκδηλώσεις στρατολόγησης στη Ρωσία έχουν σταματήσει και η παράδοση ειδοποιήσεων συνεχίζεται.

«Παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου για την ολοκλήρωση της επιστράτευσης, αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται πλέον συγκαλυμμένα και η δημοσιότητα και η προβολή των γεγονότων έχουν περιοριστεί. Τα στρατολογικά γραφεία έλαβαν εντολή να συνεχίσουν την αναζήτηση και στρατολόγηση εθελοντών που θα ήταν πρόθυμοι να υπογράψουν συμβάσεις για συμμετοχή στη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο  ταξίαρχος Oleksii Hromov, αναπληρωτής αρχηγός του Επιχειρησιακού Τμήματος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται προσπάθειες και στη Ρωσία να επιστρέψουν στην υπηρεσία οι στρατιώτες που τραυματίστηκαν και απολύθηκαν από τις τάξεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

“Επιπλέον, για την αναπλήρωση κατώτερων αξιωματικών, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποφάσισε να επιταχύνει την εκπαίδευση των δόκιμων στα τελευταία έτη σπουδών τους. Ειδικότερα, η ημερομηνία αποφοίτησης μεταφέρθηκε από τον Ιούνιο του 2023 στον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους“. είπε ο ταξίαρχος.

 

Με πληροφορίες από Ukrinform/ The New Voice of Ukraine

Οι Ρώσοι κατέβασαν τη σημαία τους από το κυβερνείο της Χερσώνας: Τα «μαζεύουν» ή στήνουν παγίδα στους Ουκρανούς; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: