Όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι το Αφγανιστάν: Πλήρης επαναφορά της Σαρία * Δημόσιες εκτελέσεις, λιθοβολισμοί, μαστιγώσεις, ακρωτηριασμοί

FILE PHOTO: “Πρώτα το Ισλάμ, μετά το Αφγανιστάν” – επιγραφή έξω από το υπουργείο Άμυνας των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Photo via Twitter




Ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν διέταξε τους δικαστές να εφαρμόσουν πλήρως πτυχές του ισλαμικού νόμου που περιλαμβάνουν δημόσιες εκτελέσεις, λιθοβολισμούς, μαστιγώσεις και ακρωτηριασμούς άκρων για κλέφτες, δήλωσε ο  εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουγιαχίντ έγραψε στο Twitter  ότι η «υποχρεωτική» εντολή από τον Χαϊμπατουλάχ Αχουντζαντά, ήρθε μετά τη συνάντηση του ηγέτη των Ταλιμπάν που κινείται μυστηριωδώς και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις,  με ομάδα δικαστών.

Ο Αχουντζάντα, ο οποίος δεν έχει κινηματογραφηθεί ή φωτογραφηθεί δημόσια από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του περασμένου έτους, κυβερνά με διάταγμα από την Κανταχάρ, γενέτειρα του κινήματος και πνευματική εστία του κινήματος.

  • Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μια πιο ήπια εκδοχή του σκληρού κανόνα που χαρακτήρισε την πρώτη θητεία τους στην εξουσία, από το 1996 έως το 2001, αλλά σταδιακά έχουν περιορίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

«Εξετάστε προσεκτικά τα αρχεία των κλεφτών, των απαγωγέων και των στασιαστών», είπε ο Μουτζαχίντ, σύμφωνα με τον Αχουντζάντα.

Εκείνα τα αρχεία στα οποία έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι της σαρία [του Ισλαμικού νόμου] του Χουντούτ και του qisas, είστε υποχρεωμένος να εφαρμόσετε. Αυτή είναι η απόφαση της σαρία και η εντολή μου, η οποία είναι υποχρεωτική».

Το Χουντούτ  αναφέρεται σε αδικήματα για τα οποία, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, επιβάλλονται ορισμένοι τύποι τιμωρίας, ενώ το Κισάς – μεταφράζεται ως “αντίποινα σε είδος” – ουσιαστικά οφθαλμό αντί οφθαλμού.

Τα εγκλήματα Χουντούτ περιλαμβάνουν τη μοιχεία – και την ψευδή κατηγορία κάποιου για αυτήν – την κατανάλωση αλκοόλ, την κλοπή, την απαγωγή και τη ληστεία σε αυτοκινητόδρομο, την αποστασία και την εξέγερση.

Το Κισάς  καλύπτει, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία και τον εσκεμμένο τραυματισμό, αλλά επιτρέπει επίσης στις οικογένειες των θυμάτων να δεχτούν αποζημίωση αντί για τιμωρία.

Οι ισλαμιστές μελετητές λένε ότι τα εγκλήματα που οδηγούν σε τιμωρία χουντούτ απαιτούν πολύ υψηλό βαθμό απόδειξης, συμπεριλαμβανομένης –στην περίπτωση της μοιχείας– της ομολογίας ή της μάρτυρας τεσσάρων ενήλικων ανδρών Μουσουλμάνων.

Ιδίως οι γυναίκες είδαν τα δικαιώματα  που κατακτήθηκαν με κόπο να εξανεμίζονται τους τελευταίους 15 μήνες , και όλο και περισσότερο αποκλείονται από τη δημόσια ζωή.

Οι περισσότερες γυναίκες που εργάζονταν στο δημόσιο έχουν χάσει τη δουλειά τους –ή αμείβονται με ελάχιστα χρήματα για να μείνουν στο σπίτι– ενώ στις γυναίκες απαγορεύεται επίσης να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα συγγενή και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν επίσης στις γυναίκες την είσοδο σε πάρκα, πανηγύρια, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά .

 

;alsdkfja

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: