O Tζόνσον «δίνει» Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία για τη στάση τους στη Ρωσική εισβολή: «Hταν σε άρνηση, ήθελαν γρήγορη κατάρρευση της Ουκρανίας» [βίντεο]

FILE PHOTO: Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο στις 24 Αυγούστου. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Aποκλύψεις για τη στάση που τήρησε η Ευρώπη τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έκανε μιλώντας στο CNN o Μπόρις Τζόνσον.

O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι η Γερμανία ήθελε μια γρήγορη ήττα της Ουκρανίας – ενώ η Γαλλία ήταν “σε άρνηση” μέχρι που τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα.

Δήλωσε επίσης ότι υπήρχαν ποικίλες απόψεις σχετικά με τις εντάσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών πριν από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε: “Η γερμανική άποψη ήταν ότι αν επρόκειτο να συμβεί, το οποίο θα ήταν καταστροφή, τότε θα ήταν καλύτερα να τελειώσει γρήγορα το όλο θέμα και να αναδιπλωθεί η Ουκρανία.

Νόμιζα ότι αυτός ήταν ένας καταστροφικός τρόπος θεώρησης του θέματος. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν έτσι”.

Η Γερμανία προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή του Πούτιν, αλλά η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν χειμώνα με πιθανές διακοπές ρεύματος και ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ένα ενεργειακό πακέτο διάσωσης ύψους 173 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο κ. Τζόνσον πρόσθεσε: “Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι Γάλλοι ήταν σε άρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί για τον χειρισμό της κρίσης – επισκέφθηκε το Κρεμλίνο μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι “σε ένα στάδιο απλώς έλεγε ότι δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει τη θέση που παίρναμε” – παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε δηλώσει στην εφημερίδα La Repubblica ότι είχαν συμφωνήσει στο θέμα.

Συνέδεσε και πάλι την ιταλική απροθυμία με την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η Δύση συνειδητοποίησε γρήγορα ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και ότι χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο.

Είπε ότι “η ΕΕ τα πήγε περίφημα” μετά την εισβολή, προσθέτοντας: “Μετά από όλες τις ανησυχίες μου… αποτίω φόρο τιμής στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η ΕΕ”.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το Ελιζέ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται τη στιγμή που στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπέρ του Κρεμλίνου προέβλεψαν χθες το βράδυ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποχωρήσει από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια μετά από μήνες συνεχών βομβαρδισμών.

Μια σειρά από Ρώσους μπλόγκερ με στενούς δεσμούς με το καθεστώς Πούτιν δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παραδώσει την εγκατάσταση στην Ουκρανία.

Το Rybar, ένα δημοφιλές κανάλι του Telegram που προέβλεπε σωστά πότε η Χερσώνα θα επιστρέψει στον ουκρανικό έλεγχο, δήλωσε ότι συζητήθηκε η μεταβίβαση της εγκατάστασης.

Πρόσθεσε ότι ο ρωσικός γίγαντας της πυρηνικής ενέργειας Rosatom αγωνίζεται να διατηρήσει τη συντήρηση της περιοχής.

Το ουκρανικό προεδρικό γραφείο αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί των αναφορών.

ΠΗΓΗ: dailymail 

«Αήττητα κέντρα» ονομάζει τα καταφύγια ο Ζελένσκι: Θα διαθέτουν θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: