Ο Μακρόν στην Ουάσιγκτον την Τρίτη: Για να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία έναντι του σχεδίου Μπάιντεν “Πρώτα η Αμερική”

epa10328037 French President Emmanuel Macron attends a meeting with Justice workers at the courthouse of Dijon, France, 25 November 2022 as part of the International Day for the Elimination of Violence Against Women. EPA, Christophe Petit Tesson, POOL




Στην επίσημη, για δεύτερη φορά, επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται η εφημερίδα La Tribune. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι προσκεκλημένος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνει, ότι ο Μακρόν (Macron) θα ζητήσει από τον Τζον Μπάιντεν (Joe Biden) εξαιρέσεις για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, που τιμωρούνται από τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις στο Made in America, ιδίως στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Ευρώπη αγωνίζεται να οργανώσει την απάντηση σε  αυτόν τον ανταγωνισμό, με τη μορφή «Buy European Act».

Σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, θεωρεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, «αδιανόητο», «το Κογκρέσο, επιπλέον με Βουλή των Αντιπροσώπων με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, να μπορέσει να αναθεωρήσει ριζικά τον IRA», ωστόσο δεν αποκλείει μια χορήγηση εξαιρέσεων από την αμερικανική κυβέρνηση για έναν ορισμένο αριθμό ευρωπαϊκών βιομηχανιών, ίσως στο μοντέλο που ήδη χορηγεί για το Μεξικό ή τον Καναδά. 

Πέραν των εξαιρέσεων, οι Ευρωπαίοι πρέπει να προχωρήσουν ομόφωνα, για να παραμείνουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, υιοθετώντας τον δικό τους IRA, το «Buy European Act», υποστήριξε ο σύμβουλος, προσθέτοντας, ότι άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα των Αμερικανών.

«Είναι προς το κοινό συμφέρον των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, σε μια εποχή που στόχος μας είναι η εκβιομηχάνιση», προσθέτουν, όπως αναφέρεται, από τη γαλλική Προεδρία.

Παραδέχονται,  ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά στους πόρους, με το σύμβουλο της Προεδρίας να αναφέρει σχετικά: «Δεν είναι απαραίτητα προφανές σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ωστόσο, θα χρειαστεί στην Ευρώπη να βρεθούν τα μέσα για να υποστηριχθεί αυτός ο ανταγωνισμός».

«Είναι μια επίσκεψη που έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, γιατί είναι η πρώτη Κρατική επίσκεψη, που διοργανώνει η Διοίκηση Biden. Είναι λοιπόν δείγμα της φιλίας μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών», εκτιμούν στην Προεδρία.

Ο σύμβουλος του προέδρου Macron σημειώνει, ότι πέρα ​​από τις πτυχές του πρωτοκόλλου, υπάρχει «μια ισχυρή φιλοδοξία για εταιρική σχέση και επανασυγχρονισμό των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης», που έχουν «σαφείς πολιτικούς στόχους» και πρέπει «να εξέλθουν πιο δυνατές μαζί από την ουκρανική κρίση».

ΠΗΓΗ: La Tribune – Macron à Washington mardi pour défendre l’industrie européenne face au « America First » du plan Biden

Πιο ακροδεξιά δεν γίνεται: Ο Νετανιάχου ακόμη πιο κοντά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: