Λαβώθηκε αλλά όχι θανάσιμα ο Μπάιντεν στις ενδιάμεσες εκλογές: Έχασε τη Βουλή, παλεύει για τη Γερουσία – Οι κρίσιμες νίκες του [videos]

Οι υποστηρικτές του υποψηφίου της Δημοκρατικής Γερουσίας για την Πενσυλβάνια Τζον Φέτερμαν ζητωκραυγάζουν αφού νίκησε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μεχμέτ Οζ στο Πίτσμπουργκ, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ, 09 Νοεμβρίου 2022.EPA/JIM LO SCALZO




Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ έδωσαν ένα μικτό αποτέλεσμα. Η αναμενόμενη μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικάνων δεν πραγματοποιήθηκε και η καταστροφή των Δημοκρατικών φαίνεται να έχει εν μέρει αποτραπεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι έτοιμοι να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι Δημοκρατικοί άντεξαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ο έλεγχος της Γερουσίας παραμένει αμφισβητούμενος.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών έδωσαν το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των κάλπες, μικτή εικόνα. Το αναμενόμενο κύμα των Ρεπουμπλικανών δεν έχει υλοποιηθεί και η καταστροφή των Δημοκρατικών φαίνεται να έχει εν μέρει αναχαιτιστεί. Η καταμέτρηση που συνεχίζεται, και θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες σε ορισμένες πολιτείες, μπορεί να οδηγήσει τα αποτελέσματα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Στο μεταξύ, οι κύριες τάσεις σχεδιάζουν τον πολιτικό χάρτη μιας χώρας χωρισμένης σε δύο στρατόπεδα.

Δεν ήρθε τελικά η μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικανών 

Ο έλεγχος του Κογκρέσου είναι ακόμα αβέβαιος. Η μεγάλη νίκη που ήλπιζαν οι Ρεπουμπλικάνοι και ανακοινώθηκε από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν ήταν τόσο μαζική όσο αναμενόταν. Έχουν κερδίσει αρκετές έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που μπορεί να τους κάνει να ελπίζουν να αποκτήσουν την πλειοψηφία, καθώς χρειάζεται μόνο να πάρουν τουλάχιστον πέντε έδρες από τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο η Βουλή αντιστάθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο, διατηρώντας ακόμη και τις εκλογικές περιφέρειες που παρουσιάζονται ως δύσκολες, στη Βιρτζίνια, στο Κάνσας ή στο Ρόουντ Άιλαντ.

Η αντιπρόσωπος Elaine Luria, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου, ηττήθηκε στη Βιρτζίνια, αλλά η συνάδελφός της Δημοκρατική Abigail Spanberger κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της σε μια άλλη αμφισβητούμενη περιφέρεια. Υπήρχαν πολλές έδρες στο παιχνίδι χθες το βράδυ, κάτι που θα μπορούσε να καθορίσει τον έλεγχο του Σώματος σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια.

Η Γερουσία ο μεγάλος άγνωστος 

Η πλειοψηφία στη Γερουσία παραμένει ο μεγάλος άγνωστος. Χωρισμένη ομοιόμορφα μεταξύ 50 Δημοκρατικών και 50 Ρεπουμπλικανών, το ένα ή το άλλο κόμμα χρειάζεται μόνο να κερδίσει μια επιπλέον έδρα για να πάρει τον έλεγχο της άνω βουλής. Οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι απέφυγαν τα σενάρια καταστροφής που άρχισαν να συζητούνται τις τελευταίες εβδομάδες και τα οποία προέβλεπαν ήττες σε πολιτείες όπου παραδοσιακά αποτελούν την πλειοψηφία.

Στο Νιου Χάμσαϊρ, η γερουσιαστής Μάγκι Χασάν διατήρησε τη θέση της έναντι του πρώην στρατηγού Ντον Μπόλντουκ, ενός από τους υποψηφίους που υποστηρίζει ο Τραμπ. Στο Κολοράντο, οι ελπίδες των Ρεπουμπλικανών έχουν επίσης σβήσει και ο απερχόμενος Δημοκρατικός γερουσιαστής αναμένεται να διατηρήσει την έδρα του.

Η νίκη του JD Vance στο Οχάιο που ήταν απέναντι εδώ και καιρό στον Τραμπ προτού συμμαχήσει μαζί του, κρατά την έδρα την οποία όμως ήδη κατείχε ένας Ρεπουμπλικανό.

Η πλειοψηφία στη Γερουσία εξαρτάται τελικά από τρεις πολιτείες που ταλαντεύονται τακτικά στις πρόσφατες εκλογές προς το ένα ή το άλλο στρατόπεδο: στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπιστής υποψήφιος Μεχμέτ Οζ ήταν χθες το βράδυ πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του και τελικά ηττήθηκε. Ο John Fetterman, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας μετα το εγκεφαλικό τελικά τα κατάφερε να κερδίσει την έδρα

Στην Αριζόνα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μπλέικ Μάστερς, υποστηριζόμενος επίσης από τον Τραμπ, ισοψηφούσε με τον πρώην αστροναύτη Μαρκ Κέλι. Και, τέλος, στη Γεωργία, η οποία το 2021 είχε επιτρέψει στους Δημοκρατικούς να πάρουν την τελευταία στιγμή την πλειοψηφία στη Γερουσία, κανένας από τους δύο αντιπάλους, ο πρώην πρωταθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ και ο Δημοκρατικός πάστορας Ραφαέλ Γουόρνοκ, δεν είχε πάρει χθες το απόγευμα αποφασιστικό προβάδιασμα. Σύμφωνα με έναν ειδικό κανόνα για την περιοχή αυτή εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί γλύτωσαν την πανωλεθρία 

Οι εκλογές για τους Κυβερνήτες έδωσαν επίσης σημαντικές νίκες στους Ρεπουμπλικάνους, χωρίς να μετατραπούν πανωλεθρία για τους Δημοκρατικούς . Στη Φλόριντα, ο πολυδιαφημισμένος Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις επανεξελέγη με μεγάλη έναντι  μιας πολύ περιορισμένης πλειοψηφίας το 2018. Στο Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ θριάμβευσε κατά τα αναμενόμενα, έναντι του αντιπάλου του Μπέτο Ο’Ρουρκ.

Αλλά οι ελπίδες των Ρεπουμπλικανών να κατακτήσουν τις Κυβερνητικές θέσεις των Δημοκρατικών πολιτειών έχουν διαψευστεί. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ή του Όρεγκον, κέρδισαν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, καθώς και σε πολιτείες που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως η Μασαχουσέτη ή το Μέριλαντ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια ελευθερίας του Τζο Μπάιντεν για τα εναπομείναντα δύο χρόνια στην εξουσία. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια σειρά ερευνών για τον Μπάιντεν και την οικογένειά του, ενώ η ανάληψη της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους θα εμπόδιζε την δυνανότητά του να τοποθετήσει δικαστές.

Οι Δημοκρατικοί φοβήθηκαν μια συντριπτική ήττα. Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι παραδοσιακά δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα και ο υψηλός πληθωρισμός και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική κρίση έκαναν την κατάσταση ιδιαίτερα δυσμενή. Βάζοντας φρένο εν μέρει σ΄αυτό το σενάριο, το κόμμα του Τζο Μπάιντεν απέφυγε τουλάχιστον μια ιστορική καταστροφή.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Πανωλεθρία για το τσιράκι του Ερντογάν, τον τηλεγιατρό Οζ, στην Πενσυλβάνια: Εκλέγεται ο Τζον Φέτερμαν, υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου

Ακόμα μία αποτυχία του Ερντογάν και του Τραμπ: Κέρδισε ο Κρις Πάππας, συνεχίζεται η μάχη εναντίον της αγοράς των F-16

Εξελέγη βουλευτής ο υιός του γερουσιαστή Μενέντεζ: Νίκησε και ο Φρανκ Παλόν, μεγάλος φιλος της Ελλάδας και της Κύπρου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: