Οι τύραννοι τα βρίσκουν μεταξύ τους: Πούτιν και Ραϊσί εμβαθύνουν τις σχέσεις Ρωσίας – Ιράν

FILE PHOTO: Εμπραχίμ Ραϊσί και Βλαντιμίρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους. EPA/ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Μία ημέρα μετά την ταπείνωση στη Χερσώνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να δείξει ότι όλα βαίνουν καλώς και πως η Ρωσία έχει ερείσματα στη διεθνή διπλωματία.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος επί εβδομάδες έχει πνίξει στο αίμα χιλιάδες πολίτες που αμφισβητούν το ισλαμικό καθεστώς στη χώρα του.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην εμβάθυνση της πολιτικής, εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο δεν διευκρινίζεται πότε πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία ενώδεν έγινε καμία αναφορά στις προμήθειες ιρανικών όπλων στη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να οικοδομήσει δεσμούς με την Ισλαμική Δημοκρατία και άλλες μη δυτικές χώρες από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Συζητήθηκαν ορισμένα επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ατζέντας, με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον πολιτικό, εμπορικό και οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών και της υλικοτεχνικής υποστήριξης», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Την Τετάρτη ένας Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας συναντήθηκε με ιρανικά ηγετικά στελέχη στην Τεχεράνη και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν για στενότερους δεσμούς.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώ Ουκρανία και Δύση κατηγορούν ότι η Ρωσία χρησιμοποεί ιρανικά drones για να πλήξει ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι έστειλε στη Ρωσία έναν μικρό αριθμό drones πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Τον περασμένο μήνα, δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι το Ιράν είχε υποσχεθεί να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Ο Ερντογάν σε πλήρη παράνοια: Απέλυσε τον αντιπρόεδρο της στατιστικής υπηρεσίας γιατί δεν του άρεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: