Για το κασκόλ του Όρμπαν: Διπλωματικό επεισόδιο Κιέβου – Βουδαπέστης * ‘Εφερε χάρτη με ουκρανικά εδάφη ως “Μεγάλη Ουγγαρία”

O εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, με το κασκόλ της “Μεγάλης Ουγγααρίας”. Photo via Twitter@TRYXA




Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στο Κίεβο για να διαμαρτυρηθεί για το ποδοσφαιρικό κασκόλ  που φορούσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το οποίο έφερε χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Ουγγαρίας»,  όπου περιλαμβάνονται τμήματα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι το κασκόλ στον λαιμό  του Όρμπαν ήταν «προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού, που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συνάδει με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής».

  • Η Ουκρανία περιμένει επίσημη συγγνώμη από την ουγγρική πλευρά, πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Οι σχέσεις Ουκρανίας-Ουγγαρίας έχουν ήδη τεταθεί φέτος, με τον Όρμπαν να διατηρεί ορισμένους δεσμούς με τη Ρωσία εν μέσω του βάναυσου πολέμου κατά της Ουκρανίας.

  • Η Μεγάλη Ουγγαρία κατέρρευσε στον απόηχο της ήττας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Όρμπαν δημοσίευσε ένα βίντεο όπου συναντά τον Ούγγρο ποδοσφαιριστή Balázs Dzudzsák στο Instagram , όπου το κασκόλ με τον χάρτη —που περιλαμβάνει επίσης μέρη της σύγχρονης Ρουμανίας, Κροατίας, Σλοβακίας, Σερβίας και Αυστρίας— είναι καθαρά ορατό.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας εξέφρασε επίσης την «σταθερή αποδοκιμασία» του για τη χειρονομία του Όρμπαν στον Ούγγρο πρεσβευτή στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα.

Το ρουμανικό υπουργείο δήλωσε ότι «οποιαδήποτε αναθεωρητική εκδήλωση, ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει, είναι απαράδεκτη, σε αντίθεση με την τρέχουσα πραγματικότητα και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από κοινού η Ρουμανία και η Ουγγαρία για την οικοδόμηση διμερών σχέσεων».

Εκπρόσωπος του Αυστριακού Υπουργείου Διεθνών Υποθέσεων δήλωσε στο POLITICO: «Μια γρήγορη ματιά στους ιστορικούς χάρτες στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βιέννης επιβεβαίωσε τις αρχικές υποψίες, σύμφωνα με τις οποίες η Translithania (το Βασίλειο της Ουγγαρίας) έπαψε να υπάρχει πριν από περίπου 100 χρόνια».

«Θα ενημερώσουμε τους Ούγγρους γείτονές μας για αυτήν την εξέλιξη το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε το υπουργείο…!

 

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Επίθεση στο Μουντιάλ από τους μουλάδες του Ιράν; Έτσι λέει ο επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: